Tässä artikkelissa teen täsmäiskun paljon puhutun ja ajankohtaisenkin manifestoinnin sydämeen ja pohdin, onko Vetovoiman laki totta vai tarua. Otan esille sekä ilmiön puolesta että sitä vastaan olevia seikkoja.
Lue tämä artikkeli, mikäli vetovoiman laki ja manifestointi ilmiöinä kiehtovat sinua.
Saatat suhtautua niiden olemassaoloon skeptisesti.
Varmasti sinäkin haluaisit uskoa, että voit mielesi avulla saada toivomiasi asioita?
Tämän artikkelin tavoite on käsitellä Vetovoiman lakia ja manifestointia mahdollisimman monesta näkökulmasta.
Otetaan yhdessä selvää Vetovoiman laista. Annan sinun tehdä itse oman henkilökohtaisen johtopäätöksesi lain olemassaolosta ja toimivuudesta.
Mikä on vetovoiman laki
Olet ehkä kuullut Rhonda Byrnen bestseller-oppaasta The Secret ? Maailmanlaajuiseksi menestykseksi noussut kirja kertoo yksinkertaisesti sanottuna Vetovoiman laista. Vetovoiman laki on luonnonlaiksikin väitetty lainalaisuus, jonka mukaan samankaltaisuus vetää puoleensa. Näin ollen positiiviset ajatuksesi ja asenteesi keräävät luoksesi myönteisiä asioita ja negatiiviset ajatuksesi ja asenteesi houkuttavat kielteisiä asioita puoleesi.
Se, mitä affirmaatioiden eli myönteisten ajatusten toistamisen ja todeksi luomisen kautta ajattelet, myöskin toteutuu Vetovoiman lain mukaan. Lain mukaan on vain uskallettava pyytää haluamiaan asioita ja uskottava niiden toteutumiseen. Usko, puhu ja ajattele jo nyt siten, kuin olisit jo saavuttanut haluamasi asiat ja Vetovoiman laki pitää huolen lopusta – eli saat haluamasi.
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2011/10/14/ajattele-itsellesi-parempi-elama
Huomattava on, että Vetovoiman lain voit ymmärtää tarkoittavan myös sitä, että kaikki negatiivinen sinulle tapahtuva on itse pyytämääsi tai ”tilaamaasi”. Tämä olisi melkoisen suoraviivainen ja epäreilukin tulkintatapa. Itsekö pyydät elämääsi pitkäaikaissairautta, kuolemaa tai epäonnea?
On ihana ajatus, että kaikki saavuttamasi hyvä elämässäsi olisi sinun ja maailmankaikkeuden yhteistyöllä saavutettua. On eri asia kuulla, että olet pyytänyt elämääsi epäonnea, surua ja kipua.
Tätä Vetovoiman lain mielestäni heikointa kohtaa haluankin tutkia tässä artikkelissa lisää.
Vetovoiman laki ja kielteiset ajatukset
Alla suora lainaus Ylen artikkelista, jonka aiheena Vetovoiman laki.
”Byrnen oppien mukaan ihminen on kuin jättimäinen tv-lähetystorni, joka toimii tietyllä taajuudella. Lähetetyt taajuudet luovat elämämme. Jos haluamme nähdä erilaisia kuvia, vaihdamme kanavaa ja valitsemme jonkin toisen taajuuden. Mitä enemmän siis ajattelemme vikojamme ja puutteitamme, sitä enemmän säteilemme ympärillemme huonoa tuulta ja epäonnistumisen tunteita. Hyvillä, myönteisillä ajatuksilla, rakkaudella ja naurulla puolestaan vedämme lisää hyviä asioita ja menestystä elämäämme. ”
Byrnen kirjan mukaan Vetovoiman laki ei ymmärrä kieltosanoja eikä erota hyviä asioita pahoista. Eli toisin sanoen laki vastaanottaa ajatuksesi ja antaa sinulle sen, mitä ajattelet. Niinikään jos ajattelet ikäviä ajatuksia, myös tapahtumat tulevat olemaan negatiivisia. Tai jos esität toiveen, että toivottavasti minua ei irtisanota, vetovoiman laki kuulee tämän negatiivisuuden kautta tehdyn toiveen väärin ja itse asiassa pyydät juuri sitä, että sinut irtisanotaan. Parempi affirmaation muoto olisikin: Minua ei tulla irtisanomaan.
Koska tuntiessasi kielteisiä tunteita on hyvin vaikea ajatella myönteisesti, on tärkeää keskittyä siihen mitä oikeasti haluat ja tuntea se koko olemuksessasi ja kehossasi. Kuvitella, miten hyvältä toteutunut toive sinusta tulee tuntumaan. Tällöin niin sanotusti kutsut toiveen luoksesi.
Lain mukaan ajatuksiasi hallitsemalla voit saada kaiken haluamasi, sillä tämänhetkiset ajatuksesi määrittävät tulevaisuuden tapahtumat ja toiveidesi toteutumisen.
Lähde: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2011/10/14/ajattele-itsellesi-parempi-elama
Pssst! Byrnen menestyskirja ei suinkaan ole ensimmäinen Vetovoiman laista kirjoitettu teos. Häntä ennen pariskunta Esther ja Jerry kirjoittivat aiheesta kirjan Ask And It Is Given. Suomennos: Pyydä, niin saat (2019).Taivaankaari.
Sittemmin aiheesta on kirjoitettu lukuisia eri teoksia.
Mitä on manifestointi
Kaikessa yksinkertaisuudessaan manifestointi on ideoiden ja ajatusten muuttamista todellisuudeksi. Käytännössä tämä toimii niin, että halutessasi vaikkapa kesämökin sinun on nähtävä itsesi viettämässä aikaa unelmiesi kesämökillä, kuviteltava, miltä siellä tuoksuu, näyttää ja tuntuu. Tunnettava ilo ja ylpeys omasta mökistä.
Kasvuajattelun käsitteen mukaan voimme vaikuttaa siihen, mitä olemme ja mitä saavutamme. Kun uskoo, että pystyy johonkin, siihen myös todennäköisemmin pystyy. Niinikään jos uskomme taustalla on tarpeeksi vahva motivaatio ja halu, olemme myös valmiita tekemään tarvittavia asioita (ja enemmänkin) tavoitteen eteen.
Vetovoiman laki taas ei ota kantaa siihen, kuinka paljon työtä tai vaivaa unelman eteen on tehtävä. Se keskittyy ajatuksiin, uskoon ja käytökseen. Sen mukaan se, miten näemme itsemme, vaikuttaa myös toisten tapaan nähdä meidät. Ja näin ollen haluttu lopputulos, oli se sitten aineeton tai aineellinen, tulee luoksemme. Vetovoiman laki toimisi siis magneetin tavoin.
Tässä vaiheessa voin ottaa esille läheltä liippaavan käsitteen itseään toteuttava ennuste. Sen mukaan ennuste aiheuttaa oman toteutumisensa suoraan tai välillisesti. Lähde: Wikipedia. Kuvitellaan vaikkapa, että haluat brändätä itsesi paikkakunnan parhaaksi tryffelinmetsästäjäksi. Ryhdyt toimeen ja postailet aiheesta menestyksekkäästi sosiaalisessa mediassa. Todennäköisesti sinut myös tullaan muistamaan paikkakunnan parhaana tryffelinmetsästäjänä, oli se sitten ansaittua tai ei (ellei paikakunnalla toimi useita kilpailevia tryffelinmetsästäjiä, mikä Suomessa on hyvin epätodennäköistä).
Manifestoinnin onnistumisen kokemiseen vaikuttaa ensisijaisesti asenne. Jos esimerkiksi kärsit negatiivisesta vinoumasta (eli ajattelet kaiken olevan sinun syytäsi/huonosti/menevän pieleen), silloin mitä todennäköisimmin näet myös tuloksen negatiivisessa valossa. Kun taas asennoituu positiivisesti ja suhtautuu maailmankaikkeuden antamaan vastaukseen avoimin mielin, mitä todennäköisimmin myös kokee manifestoinnin onnistuneena.
Jos haluat kokeilla manifestointia, onkin aivan oleellista ryhtyä toimeen optimistisella asenteella. Myönteiset ihmiset vetävät puoleensa mahdollisuuksia, muita ihmisiä sekä onnea ja menestystä. Tiesitkö muuten, että monet maailman menestyneimmistä ihmisistä käyttävät manifestointia apuvälineenä saavuttaakseen unelmiaan? Heidän joukossaan ovat mm. Arnold Schwarzenegger, Jay-Z, Oprah Winfrey, Lady Gaga, Will Smith, Jim Carrey, Conor McGregor ja Denzel Washington.
Miten manifestoida oikein?
Manifestoinnin oikeaoppinen ohje kuuluu kutakuinkin näin:
- Hiljenny ja kuuntele sisintäsi. Voit vaikkapa meditoida.
- Tee selväksi mitä oikeasti haluat. Pyydä sitä mahdollisimman selkeässä muodossa mutta turhia yksityiskohtia välttäen.
- Pyydä itsellesi aidosti merkityksellisiä asioita.
- Visualisoi eli näe toiveesi totena. Tulet kokemaan myönteisiä tunteita, jotka edesauttavat uskoasi ja toiveen toteutumista.
- Kerro, mitä aiot tehdä asian eteen. Keskitytkö vaikkapa tunnin päivässä itsesi kehittämiseen tai asian eteenpäin viemiseen muilla tavoin?
- Aseta aikaraja tavoitteen toteutumiselle: Minulla tulee olemaan 1000 euroa säästötilillä 26.7.2021 mennessä.
- Kiitä kaikesta jo nyt sinulla olevasta ja siitä, mitä tulet saamaan.
sekä https://bisnesnainen.com/minkalainen-manifestointi-oikeasti-auttaa-saavuttamaan-minka-haluat/
Vetovoiman laki toimii
Vappu Pimiä on yksi suomalaisista Vetovoiman lain puolestapuhujista. Hän on omien sanojensa mukaan kokenut lain voiman useampaan otteeseen elämänsä aikana. Alkuun hän pyysi aivan arkisia pikkujuttuja, kuten vapaata parkkipaikkaa rakennuksen oven läheisyydestä – ja toive meni läpi.
Vappu on kuitenkin kokenut Vetovoiman lain toimivuuden myös isommissa asioissa. Kerran hän sai ajatuksen, että haluaisi ryhtyä yhteistyöhön Muurlan lasin kanssa. Toiveena oli osallistua emalisen keittiömalliston suunnitteluun. Hänellä ei kuitenkaan ollut aavistustakaan, miten etenisi asian kanssa. Kokemusta vastaavasta ei ollut. Kehtaisiko hän vain soittaa Muurlalle ja esittää ideansa noin vain?
Vappu jätti toiveensa mietintämyssyn alle, mutta tapansa mukaan esitti sen maailmankaikkeudelle. Kului jonkin aikaa, ja Muurlalta otettiin yhteyttä. He olivat kiinnostuneet yhteistyöstä juontajan kanssa emalisen keittiömalliston tiimoilta. Kukaan ei ollut esittänyt Muurlalle Vapun kiinnostusta heidän tuotteisiinsa.
Vappu oli lopputulemasta hämmentynyt mutta ei yllättynyt. Päällimmäinen tunne oli kiitollisuus, ja kiitoksen hän lausuikin ääneen maailmalle.
”Uskon kiitollisuuden voimaan. Kiitollisuuden tunteminen on hyvän elämän ja unelmien saavuttamisen ydin. Kiitollisuus johtaa onnellisuuteen, ja onnellisuus johtaa menestykseen.
Minulla on kokemusta siitä, että teoria toimii. Olen kiittänyt unelmani todeksi.”
Aina toiveiden ei tarvitse olla isoja. Alla lainaus sivustolta Vauras Elämä:
Kokopäiväisessä palkkatyössäni noin 9h päivästä menee töihin ja työmatkaan. Kotona odottaa lapsi, koira sekä kotityöt. Raha-asioiden opiskelulle ja omille mielenkiinnon kohteille jää todella vähän aikaa. Tässä jo jonkin aikaa olen toivonut, miettinyt ja pohtinut, kuinka saisin lisää aikaa näille. Voisiko sanoa, viimein kuin tilauksesta, eilen tuli työjohtajani puhumaan vähän rauhallisemmasta työtilanteesta ja ehdotin josko voisin pitää pekkaspäivän. Sain ylimääräisen päivän omille tekemisilleni.”
Lähde: https://vauraselama.fi/manifestointi-tarkea-osa-minun-vaurastumistani/
Sattumaa, hyvää onnea vaiko muutoinkin tapahtumassa ollutta? Lopputulos on kuitenkin positiivinen.
Mainitsin aiemmin kuinka koomikko Jim Carrey uskoo Vetovoiman lakiin. Hänelläkin on ollut elämässään vastoinkäymisiä. Uransa alkuvaiheessa hänkin on ollut hukassa ja toivoton. Nuoresta pitäen hänkin on kuitenkin harrastanut manifestointia – menestyksekkäästi.
Yksi toive, minkä hän näyttelijänuransa alkuvaiheessa maailmankaikkeudelle esitti, oli 10 miljoonaa dollaria. Jim jopa kirjotti etukäteen itselleen 10 miljoonan dollarin shekin. Näyttelijä laittoi toiveen saavuttamisen aikarajaksi 5 vuotta. Sen ajan sisällä hänen tuli näyttelijäntöillään ansaita tuo summa. Ja sen hän teki.
Jim on törmännyt elämänsä aikana Vetovoiman lain taikaan useita kertoja ja kaikkiin tapahtumiin ei todellakaan liity päätähuimaavia rahasummia. On paras, että katsot Jimin motivoivan tarinan itse alla olevalta videolta.
Yhdysvalloissa, joissa perinteisesti rakastetaan Ryysyistä Rikkauksiin-tarinoita, useat julkisuuden henkilöt vannovat Vetovoiman lain nimiin. Katso alla olevasta videosta lisää motivaatiota päivääsi.
Vetovoiman laki ja menestyneet ihmiset
Yllä olevissa videoissa jo hieman sivuttiinkin sitä faktaa, että menestys ei tule ilmaiseksi. Vetovoiman lain periaatteet ovatkin pitkälti yhteneväisiä menestyneiden ihmisten päivittäisten tapojen kanssa, uskoi sitten Vetovoiman lakiin tai ei.
On todettu, että menestyneet ihmiset tekevät seuraavia asioita:
- He eivät koskaan lakkaa oppimasta.
- He asettavat itselleen tarkkoja tavoitteita.
- He toivottavat haasteet tervetulleiksi.
- He pysyvät nöyrinä.
- He auttavat muita.
- He pystyvät kontrolloimaan omia ajatuksiaan ja tunteitaan.
- Heidän elämässään vallitsee tasapaino.
- He välttävät negatiivista energiaa.
Yllä olevan listan lisäksi voi todeta, että useiden menestyneiden ihmisten tapoihin kuuluu kiitollisuus, meditaatio ja verkostoituminen. Kaikki ne ovat asioita, jotka edesauttavat oikean mindsetin saavuttamista ja hyödyllisten kontaktien luomista. Ja ne taas edesauttavat unelmien ja toiveiden toteutumista.
On siis pääteltävissä ja loogistakin, että Vetovoiman laki ilman konkreettisia tekoja ei toimi. Pelkkä toivomuksen ilmaan heittäminen ja sohvalla makoilu ei tule muuttamaan elämääsi. Tai kuten MC Nikke T aikanaan sen totesi: Jos haluu saada on pakko antaa.
Huslaa siis menemään ja tee vastapalveluksia, niin saat mitä haluat.
Katsotaanpa seuraavaksi, mitä tieteellisiä faktoja Vetovoiman lain taustalta löytyy tai ei löydy.
Vetovoiman laki ja tiede
Kaikkea ei voida selittää tieteellisesti. Tähän argumenttiin törmää usein sivustoilla, joihin googletus hakusanalla Vetovoiman laki useimmiten johtaa. Totta. On ollut aika, jolloin Maapalloa on kuviteltu litteäksi kiekoksi. Tai että ihminen ei voi lentää. Vieläkään emme varmasti tiedä kaikkea. Maailma ei ole valmis. On myös olemassa asioita ja tapahtumia, joita tiede ei voi selittää.
Aidosti tieteellistä faktaa vetovoiman laista on vaikea löytää ehkä juuri sen vuoksi, että kokemukset ovat yksilöllisiä ja todelliset tulokset vaikeasti todistettavissa. Noudattavatko kaikki manifestaatiota samoin tavoin? Miten manifestoinnin toimivuus mitataan? Mitä on onnistunut manifestointi?
Netissä on paljon kirjoituksia Vetovoiman laista, joissa viitataan tieteellisten tutkimusten (lähinnä kvanttifysiikan) tuloksiin. En kuitenkaan ole löytänyt tieteellistä tutkimusta, jossa suoranaisesti tutkittaisiin vetovoiman lain olemassaoloa ja sen toimivuutta.
On olemassa tieteellisiä tutkimuksia muista aiheista, joiden tutkimustulokset voidaan ymmärtää siten, että laki voisi olla aito ilmiö.
Lisäksi psykologien keskuudessa on niitä, jotka uskovat manifestoinnin olevan hyödyllinen työkalu kun sen tekee oikein. Toisaalta on myös niitä, jotka varoittavat sen olevan erityisen haitallista joilekin yksilöille kuten pakko-oireisille, jotka pelkäävät ajatuksillaan aiheuttavan onnettomuuksia itselleen ja toisille. Lähde:https://www.washingtonpost.com/lifestyle/wellness/manifest-attraction-covid-work-369/2021/03/12/62d22144-81f6-11eb-9ca6-54e187ee4939_story.html
Jos on olemassa jokin Vetovoiman lakia tukeva tutkimustulos, se luultavasti on peilisolujen toiminta. Peilisolut ovat hermosoluja eli neuroneita, jotka reagoivat liikkeisiin, ääniin, ilmeisiin ja eleisiin. Niiden tehtävä on jäljitellä sitä, mitä toinen ihminen tai olento tekee ja miltä se tuntuu. Niitä kutsutaankin siksi myös nimellä empatianeuronit. Kun katsomme vaikkapa elokuvaa, jossa on piinaavan pelottava kohtaus, haluamme paeta. Ehkä jalkamme ovat jo lähtökuopissaan pakoa varten yhtä aikaa kun päähenkilö valmistautuu juoksemaan.
Peilisolujen avulla siis kirjaimellisesti apinoimme toisiamme. Katsomisen kohteen aivoissa tapahtuva toiminta toistuu omissa aivoissamme. Samankaltaisuus vetää puoleensa ja houkutamme puoleemme sitä mitä ajattelemme ja teemme? Lienee liitoiteltua vetää näin suoraa yhtäläisyyttä peilisolujen ja Vetovoiman lain välille. Uskomatonta siltikin.
Lähteet : https://www.huffpost.com/entry/is-there-scientific-evide_b_175189 ja https://fi.wikipedia.org/wiki/Peilisolu
Vetovoiman laki – pseudotiedettä?
Skepsis ry:n nettisivuilta löytyy kuvaus siitä, miten tiede ja pseudotiede eroavat toisistaan. Pseudotiede tarkoittaa näennäistiedettä eli oppia, joka ei täytä tieteellisyyden kriteerejä. Tieteen tavoite on tuottaa mahdollisimman pätevää maailmaa koskevaa tietoa. Tieteen tulee olla itseäänkorjaavaa eli virheelliset käsitykset tulee korvata pätevimmillä. Tieteellisyyteen kuuluu myös objektiivisuus, väitteiden testattavuus, tutkimusten ja tulosten julkistaminen, niiden kriittinen tarkastelu sekä tieteen riippumattomuus esimerkiksi yhteiskunnallisista toimijoista.
Pseudotieteet eivät aseta väitteitään julkisesti tutkittaviksi vaan oppi perustuu usein vuosituhansia vanhaan, paikkaansapitämättömään ja perusteettomaan uskomukseen. Pseudotiede perustuu usein yksilöllisiin kokemuksiin, toisin kuin tiede, jonka tulee olla puolueetonta. Pseudotieteille on yleistä niiden testaamisen vaikeus sekä todisteiden epämääräisyys.
Niin kauan kuin pseudotieteen väitteitä ei voida tieteellisin menetelmien todistaa ja tuloksia julkistaa, pseudotiede myös pysyy näennäistieteenä.
Lähde: https://www.skepsis.fi/ihmeellinen/pseudotiede.html
Vetovoiman laki kieltämättä haiskahtaa pseudotieteeltä. Mutta minkä vuoksi niin moni sitten vannoo sen nimeen? Valehtelisin jos väittäisin, etten haluaisi uskoa, Salaisten Kansioiden Fox Mulderin tavoin.
Vetovoiman laki ja uskonto
Verrataanpa hetki vetovoiman lakia tieteellisesti todistetun luonnonlain sijaan uskontoon. Uskonto sanana jo osoittaa, että kyse on uskomuksesta, yksilön uskosta johonkin asiaan. Kyse ei ole tieteellisesti todistetusta asiasta.
Tarkoitus ei tietenkään ole pahoittaa kenenkään mieltä rinnastamalla laki uskontoon vaan pohtia asiaa mahdollisimman monesta näkökulmasta.
Voidaanko uskoa kuitenkin perustella tai kumota tieteellisesti? Mielestäni ei. Henkilökohtaisesti uskon esimerkiksi evoluutioteorian olevan täyttä totta ja faktaa. Evoluutioteoria on vahvistettu tieteellisen tutkimuksen avulla. Kaikki eivät siihen siltikään usko koska heille kyse on vakaumuksesta ja uskontoon olennaisesti kytkeytyvästä aiheesta eli olemassaolon synnystä.
Miten vetovoiman lakiin uskominen eroaa uskonnon harjoittamisesta? Molemmissa uskotaan täydestä sydämestä johonkin. Emme mene sanomaan naapurin helluntailaiselle tai koululuokan muslimille, että hei miten voit uskoa tuollaiseen? Ainakaan tällainen ei kuulu sivistyneen ihmisen käytökseen vaikka mielipiteitä jokaisella riittää suuntaan ja toiseen.
Jos uskonto, vaikkakaan et itse sitä jakaisi tai ymmärtäisi, tuottaa ystävälle onnea ja mielenrauhaa, miksi riistäisit sen ilon häneltä kiistämällä hänen oikeutensa uskoon?
Jos vetovoiman lakiin uskominen ja manifestointi on kaverillesi täyttä totta, haluatko vetää maton hänen jalkojensa alta ja tyrmätä hänet huuhaan kannattajaksi, naiiviksi hölmöksi?
Vetovoiman laki ja osaton ja onneton ihminen
On selvää, että maailman nälkäänäkevät, kodittomat, sotien sivulliset uhrit, hyväksikäytön uhrit, kuolemansairaat tai lapsensa juuri menettäneet eivät ole tilanneet itselleen näitä hirveyksiä. Tässä yksi epäkohta, mikä puhuisi vetovoiman lakia vastaan. Miksi kukaan tilaisi itselleen negatiivisia asioita, ja miksi maailmankaikkeus haluaisi niitä antaa?
Toisaalta myös kristillisen uskon Jumalan sallimat maanpäälliset vääryydet voivat saada kyynisemmän yksilön epäilemään Jumalan hyvyyttä ja oikeamielisyyttä.
Vetovoiman laki on siis syystäkin otollinen vaihtoehtouskonto hyvinvointivaltioiden onnekkaille asukeille. Kun elämän peruspilarit ovat kunnossa, on aikaa pyöritellä omiin unelmiin ja pyrkimyksiin vaikuttavia asioita.
Toisaalta askeetikkojen mietiskelyä ja rukoilua voitaneen jollain tasolla verrata manifestointiin ja affirmaatioon, jossa toivottua lopputulosta toistetaan preesensissä jo saavutettuna olotilana, kuten uskonnollista mantraa.
Askeetikkojen tiedetään saavuttaneen vapauden ja levollisen yhteyden maailmankaikkeuteen/jumalaan rukoilun ja meditaation avulla hyvinkin yksinkertaisissa oloissa. Esimerkkeinä vaikkapa intialaiset sadhut tai Raamatun Johannes Kastaja, jokasöi heinäsirkkoja ja pukeutui kamelinkarvaan. Itse Jeesuskin paastosi 40 päivää erämaassa, vaikkei muuten mikään askeetikko ollutkaan. Lähde: https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/askeetikko-pyrkii-vapauteen#64c61707
On myös hyvinkin mahdollista, että yksi aikamme suurimmista johtajista, Nelson Mandela, käytti Vetovoiman lakia hyväkseen istuessaan pitkää vankilatuomiotaan karuissa oloissa. Mandela nousi henkilökohtaisten uhraustensa jälkeen lopulta itseänsä suuremman asian voittajaksi. Hänen uskonsa ei horjunut. https://www.truelawofattraction.com/success/belief-is-the-key-to-success
Varattomuus tai epäsuotuisat olosuhteet eivät siis ole este manifestoinnille. Mutta olisi kohtuutonta olettaa, että jatkuva epäonni, luonnonkatastrofit tai äärimmäinen köyhyys olisi yksilön itse itselleen tilaamaa. Onkin mukavampi uskoa siihen, että elämän hyvät asiat ovat itse tilattuja.
Attribuutioerhe tarkoittaa sitä, kun vauras ja menestynyt ihminen selittää sekä omaa että epäonnisen menestystä sisäisillä tekijöillä. Esimerkiksi ikänsä hyväosaisena ollut saattaa kuvitella, että on pitkäaikaistyöttömän omaa laiskuutta, ettei ole onnistunut saamaan töitä.
Attribuutioerheessä sivuutamme muut elämään vaikuttavat osa-tekijät kuten perimän, ympäristön tai sattuman. Paremmat lähtökohdat ja puhdas tuuri saatetaan oman menestyksen kohdalla helposti unohtaa.
Lähde: https://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/ihminen-pitaa-epareiluakin-menestysta-omana-ansionaan
On aivan eri asia todeta, että kuka vain voi vaurastua sijoittamalla ja saavuttaa taloudellisen vapauden jos salkussa on pääomaa 50 000 euroa kuin jos aloittaisi sijoittamisen nollasta. Usein näemme omana ansionamme myös ne asiat, jotka ovat olleet riippuvaisia muiden avusta.
Ylivertaisuusvinouma (Dunning-Kruger-efekti) taas tarkoittaa ihmisille tavanomaista taipumusta yliarvioida omia kykyjään. Ilmiö voidaan tiivistää myös siten, että mitä vähemmän tiedämme, sitä enemmän luulemme tietävämme. Esimerkiksi korona-aikana itseoppineita virologeja sekä talouden ammattilaisia on ilmestynyt kotisohvilla ja keskustelufoorumeissa kuin sieniä sateella. Heiltä puuttuu näkemys siitä, mitä he eivät tiedä. Lähde: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/06/30/valheenpaljastaja-dunning-kruger-efekti-selittaa-netin-amatooriepidemiologien
Manifestoinnin puolestapuhujat saattavat ohittaa toiveen saavuttamiseen vaikuttavat muut tekijät ja korostaa manifestoinnin osuutta.
Loppuyhteenveto
On selvää, että jos sovellat Vetovoiman lakia päivittäisiksi hyviksi tavoiksi (tavoitteen kristallisoiminen omassa päässä, suunnitelmallisuus, kiitollisuus, verkostoituminen, auttaminen ja ahkeruus), tulet saamaan tuloksia. Paljon on siis kyse tekemisestä, pienistä hyvistä päätöksistä ja niissä pysymisestä, itsekurista ja systemaattisuudesta. Siitä, että olet rohkea ja teet asioita ja ennen kaikkea olet myönteinen ja uskot tekemiseesi.
Mutta onko kyse Vetovoiman laista?
Vai siitä, että ajattelet ja teet oikeita asioita?
Placebo-eli lumelääkkeenkin vaikutus voi olla todellinen ihmiselle, joka sitä testaa. Silloin kyse on puhtaasta uskosta. Voidaanko Vetovoiman lain kanssa olla saman ilmiön äärellä?
Onko oikeastaan väliä, onko Vetovoiman laki tieteellisesti todistettu fakta vai ei jos se toimii sinun kohdallasi?
Uskallatko kokeilla?
Lähteet:
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2011/10/14/ajattele-itsellesi-parempi-elama
Byrne Rhonda, The Secret (2008).WSOY
Hicks, Esher & Jerry (2019).Pyydä, niin saat. Taivaankaari.
https://www.terve.fi/artikkelit/vappu-pimia
https://rahastoori.fi/category/rahapsykologia/
https://www.huffpost.com/entry/is-there-scientific-evide_b_175189
https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/askeetikko-pyrkii-vapauteen#64c61707
https://www.truelawofattraction.com/success/belief-is-the-key-to-success
https://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/ihminen-pitaa-epareiluakin-menestysta-omana-ansionaan