lapset

Mistä keksiä tekemistä lapsille kun sähkökatko yllättää ukkosenilmalla? 20 vinkkiä!

Tänäkin kesänä on riittänyt hellettä ja ukkosenilmoja.

Olemme niin tottuneita häiriöttömään ja sujuvaan arkeemme, että vähänkin pidempi sähkökatko saattaa katkaista perheen suunnitelmat tyystin.

Jos vielä puhelimessa ei ole kenttää ja tabletin akku on lopussa, on oiva aika pitää kauan kaivattu tauko älylaitteista ja somesta! Sillä tekemistä löytyy kyllä, kun käyttää hieman mielikuvitusta.

Artikkeli sisältää mainoslinkin. Mainoslinkki on merkitty *-merkillä.

Alla annan sinulle vinkkejä, mistä keksiä tekemistä lapsille kun sähkökatko osuu kohdalle.

Ukkonen

Tekemistä lapsille kun sähkökatko yllättää

 • Pelatkaa vanhoja kunnon lautapelejä, kuten Afrikan tähteä tai muistipelejä.
 • Lukekaa porukalla!
 • Järjestä aarrejahti: jos kaapissa sattuu olemaan namuja, piilota niitä harkittuihin paikkoihin kotona ja tee lapsille yksinkertainen aarrekartta. Tuttukin ympäristö muuttuu jännittäväksi, kun haasteena on löytää karkkikätkö.
 • Leikkikää parturia/kampaajaa/hammaslääkäriä/kaupankassaa/kirjastoa. Kun mielikuvitus on tarpeeksi rikas, leikkiin ei tarvita edes rekvisiittaa!
 • Kylvettäkää barbeja/dinosauruksia/lego-ukkoja/pehmoleluja kylpyammeessa/vadissa/keittiön lavuaarissa.
 • Tehkää temppurata. Välineinä ja esteinä voi käyttää mm. rullattuja mattoja, sohvatyynyjä, makaronipusseja, kuppeja ja kattiloita, tuoleja, hularenkaita ja jumppapalloja ja vaikkapa hyppynaruja.
 • Rakentakaa maja: kerää tuoleja vaikkapa keittiönpöydän ääreen. Pingota päiväpeite tai muu iso peite koko rakennelman päälle. Sisusta tyynyillä ja muilla tekstiileillä. Lapselle voi antaa evääksi majaretkelle vaikkapa pähkinöitä, leivänpaloja tai hedelmää.
 • Leikkikää olevanne kuumalla hiekkarannalla: laita kylpypyyhkeitä olohuoneen lattialle, aurinkolasit päähän joka iikalle ja jalkalamppu paistamaan aurinkona taivaalta. Mehutetra tai jäätelöpuikko kruunaa rantaloman. Sitten vain köllöttelemään!
 • Jos puhelimessa on virtaa ja yhteys pelittää, aina on hyvä aika soittaa mummulle ja papalle! Lapset voivat vaikka esittää itse keksimänsä musiikkiesityksen tai sirkustempun.
 • Kun ei pääse ulos luontoretkelle, kaivakaa esiin luonto-opas ja tarkistakaa, kuinka monta eläintä ja kasvia tunnistatte. Kirjatkaa ylös piste jokaisesta tunnistetusta lajista. Se, joka saa eniten pisteitä, saa päättää seuraavana poutapäivänä tehtävän metsäretken määränpään.
 • Pitäkää taidenäyttely. Kaiva esiin kartonkia, vesivärejä tai puukyniä ja valitkaa jokin teema, esimerkiksi lempiruokani tai lempilaulajani. Jokainen luo omannäköisen taideteoksensa. Lopuksi ne laitetaan esille ikkunaan, seinälle tai vaikkapa jääkaapin oveen. Taideteoksille voi myös määrittää haluamansa hinnan ja käydä leikkimielistä huutokauppaa.
 • Leikittäkää perheen lemmikkiä, joka arkena ei todennäköisesti saa tarpeeksi ansaitsemaansa huomiota.
 • Lemmikin voi myös kylvettää tai harjata. Lopuksi rakas eläin saa kokovartalohieronnan.
 • Lapset voivat leikkiä olevansa töissä kosmetologilla tai hierojalla ja antaa vanhemmille pienen rentoutushetken esimerkiksi jalkakylvyn, niskahieronnan tai vaikkapa vapaamuotoisen ehostushetken parissa. Sotkua tulee mutta sekä lapset että vanhemmat nauttivat!
 • Löytyykö kotoa pahvilaatikoita? Leikatkaa niihin taittuvat oviaukot, piirtäkää ratti ja muut kulkuneuvoon kuuluvat tykötarpeet ja leikkikää rallikuskia/bussikuskia/taksia/roskakuskia/jäätelöautoa/paloautoa/poliisia. Rallikuski voi pukeutua kypärään, taksikuskilla voi olla pieni kassalipas ja jäätelöauton kuski voi myydä oikeita jäätelöpuikkoja leikkirahaa vastaan.
 • Pelatkaa matkimisleikkiä. Yksi tekee ja muut matkivat. Se, joka ei pysy perässä, saa tehdä muiden määrittelemän extratehtävän, kuten kyykistyminen yhdellä jalalla seisten.
 • Tarinoiden kertominen vuorotellen. Jutun voi myös kertoa vuorotellen ketjutarinana eli yksi aloittaa ja toiset jatkavat. Kuka tietää, mihin tarina päättyy?
 • Esittäkää/kuvailkaa vuorotellen tuttuja hahmoja ja julkkiksia. Muut arvaavat, ketä esität. Esimerkiksi Putouksen hahmot, Disneyn sankarit ja sankarittaret ja Pikku Kakkosen hahmot voivat olla koko perheen kesken tunnistettavia hahmoja.
 • Leikkikää Masked Singeriä/Putousta/Talenttia/ tai muuta seuraamaanne viihdeohjelmaa. Voitte myös leikkiä uutislähetystä tai urheiluselostajaa.
 • Järjestäkää ”piknik”/koekeittiö kuivakaapin aineksista: Miltä mikäkin ruoka-aine maistuu, tuoksuu ja tuntuu? Kuka uskaltaa maistaa?
Banner-sahkomittari

Lopuksi

Oliko vinkeistäni hyötyä? Muistathan, että kun sähkökatko yllättää, kannattaa toimia fiksusti kodin sähkölaitteiden kanssa. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön SPEKin nettisivuilta löydät hyvät ohjeet sähkökatkojen varalle.

Useimmiten sähkökatko on vain hetkellinen kiusa, mutta toisinaan se voi kestää päiviäkin. Sen takia onkin hyvä varautua fiksusti jo etukäteen. Katso SPEKin ohjeet tästä: https://www.spek.fi/turvallisuus/varautuminen-ja-paloturvallisuus/sahkokatkot/

Haluatko kilpailuttaa sähkösi hinnan? *Sähkömittari.fi avulla löydät sinulle parhaan sähköpalvelusopimuksen vertaamalla useita eri sähköyhtiöitä ja niiden sähkösopimuksia. Vertaat ja teet uuden sähkösopimuksen helposti ja ilmaiseksi parissa minuutissa *TÄÄLTÄ.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *