Haluaisitko olla paras mahdollinen versio itsestäsi?
Odotteletko palaverin alkua ja selaat puhelimesta lööppilehden uusimpia juoruja? Mitä niiden lukeminen sinulle oikeasti antaa? Entä jos kuuntelisitkin 10 minuuttia äänikirjaa parisuhteesi parantamisesta? Elämä digikaudella on siinä mielessä antoisaa, että voit lukea tai kuunnella lempikirjaasi missä ja milloin tahansa.
10 Minuutin päivittäinen ”lukeminen” on jo 70 minuuttia viikossa. Vuorokaudessa on 24 tuntia eli 1440 minuuttia. Viikossa on 168 tuntia eli 10 080 minuuttia. Mieti: 70 minuuttia ajastasi viikottain jotta parisuhteesi voi paremmin pysyvästi. Kuulostaako hyvältä diililtä? Itsensä kehittäminen ei voisi olla helpompaa.
Self Help -kirjat eli suomalaisittain itseapukirjallisuus auttaa lukijaansa kehittämään itseään ja voimaan paremmin. Tietokirjallisuuden alalaji tarjoaa jotain jokaiselle. Parisuhde, työelämä tai menestyminen. Näihin kaikkiin ja miltei mihin tahansa muuhun aiheeseen voit saada apua perehtymällä Self Help -kirjallisuuteen.
Luen Self Helppiä päivittäin ja koen saaneeni siitä valtavasti tukea erilaisissa elämäntilanteissa. Valitsinkin nyt luettavaksesi kolme raikasta ja yleishyödyllistä elämäntaito-opasta. Kurkkaa alta Top 3 -listani ja aloita muutos tänään.
Parhaat elämäntaitokirjat kategorioittain
1. Vastoinkäymiset ja menestyminen
Kaikenkokoiset vastoinkäymiset kuuluvat elämään. Kirjassaan Vastoinkäymiset ympärilläni-Kuinka kääntää vaikeudet menestykseksi Thomas Erikson neuvoo, kuinka voit suhtautumisellasi ja tekemisilläsi vaikuttaa siihen, miten pärjäät vaikeuksien kanssa. Vastaus on sataprosenttisen vastuun ottaminen omasta itsestäsi. Olet vastuussa yhtä paljon siitä, mitä jätät tekemättä kuin siitä, mitä teet.
Teos perustuu suurelta osin kirjailijan kokemuksiin aiheesta. Erikson esittelee myös oman tapansa käsitellä vastoinkäymisiä. Silloin tällöin on hyvä muuttaa näkökulmaa. Miltä vastoinkäymisesi vaikuttaa jonkun muun silmissä? Voiko vastoinkäyminen olla mahdollisuus?
Erikson tekee kaikkensa saadakseen sinut havahtumaan. Provosoikin. Vievätkö päivittäiset askareesi sinua lähemmäs vai kauemmas tavoittettasi? Kyse on pikemminkin pienistä arjen päätöksistä ja niiden yhteissummasta pitkän ajan kuluessa kuin yhtäkkisistä suurista harppauksista. Kirjailija myös muistuttaa, että kaikki maailman tieto ilman sen soveltamista käytäntöön on yhtä tyhjän kanssa.
Kirjan oppien mukaan voit laatia oman pisteytetyn vastoinkäymisten listasi. Mikä parasta, vastapainoksi laadit oma henkilökohtaisen onnistumisten listasi, jota voit päivittää jatkuvasti.
Erikson, Thomas: Vastoinkäymiset ympärilläni-Kuinka kääntää vaikeudet menestykseksi. Atena 2020.
2. Neuvottelutaidot ja kommunikaatio
Olisiko kiva neuvotella menestyksekkäästi palkankorotuksesta? Entä osaatko neuvotella sukujoulun vietosta rauhanomaisesti? Lars-Johan Åge kertoo kirjassaan Happy-Happy -Viisi askelta yhteisymmärrykseen kenen hyvänsä kanssa, miten saavutat kaikkien osapuolten tyytyväisyyden neuvottelutilanteissa niin töissä kuin vapaallakin.
Kirjailija on tutkinut muun muassa FBI:n panttivankineuvottelijoita ja liike-elämän vaikuttajia. Åge paljastaa sinulle neuvottelun viisi askelta, joilla saavutetaan yllä mainittu Happy-happy-tilanne (vrt. win-win). Fokus on neuvottelijoiden toimivassa vuorovaikutussuhteessa, yhteistyössä ja tulevan huomioimisessa.
Ågen paljastamissa askeleissa korostetaan myönteisyyttä, perusteellista valmistautumista neuvotteluun ja molempien osapuolten tavoitteisiin (ei näkökulmiin) keskittymistä. Vuorovaikutussuhteista huolehditaan mm. aidolla kuuntelulla ja kysymysten asettamisella, oikeanlaisella ja rakentavalla puheella sekä tekemällä varasuunnitelma.
Erityisen hyödyllinen on neuvo, kuinka rauhoitat neuvottelukumppanin, jonka aivojen järkevän osan on syrjäyttänyt järjettömästi käyttäytyvä lisko-osa (ns. fight or flight-tila). Loistava kirjavalinta sinulle, joka haluat kommunikoida menestyksekkäästi kenen tahansa kanssa.
Åge, Lars-Johan, Happy-happy- Viisi askelta yhteisymmärrykseen kenen hyvänsä kanssa. Docendo 2020.
3. Oma talous
Raha. Me kaikki haluamme sitä.
Maarit Lassander (Rahaviisaus-Mitä jokaisen tulisi tietää rahasta ja mielen hyvinvoinnista. Atena Kustannus Oy 2020) lähestyy trendikästä aihetta hieman eri näkökulmasta. Kirjailija keskittyy rahan psykologiaan ja haastaa sinut kysymään itseltäsi: Millaista rahakertomusta kerrot?
Sinulle on jo lapsuudessa kerrottu jonkinlaista tarinaa rahasta. Tätä ei välttämättä ole tehty tietoisesti tai suullisesti. Osa kertomusta voi esimerkiksi olla uskomus, että raha on pahasta. Tarina voi olla ylisukupolvinen ja siitä voi yhtä hyvin kertoa niin kiusallinen hiljaisuus ruokapöydässä raha-aihetta lähestyttäessä tai maaninen shoppailu joka kerta, kun kohtaat epämiellyttäviä asioita elämässäsi. On selvää, että nämä asiat eivät edistä oman talouden hallintaa.
Lassanderin ote on äidillinen ja pragmaattinen. Hän haastaa sinut miettimään miten toimit rahan suhteen ja miksi. Mitä tunteita toimintasi sinussa herättää? Kun teet itsesi tietoiseksi vastauksista, voit myös muuttaa mahdollisesti vahingollista käytöstäsi. Hyödyllinen teos sinulle, joka haluat harrastaa itsetutkiskelua rahaan liittyvissä rutiineissasi ja kenties päästä eroon vahingollisista uskomuksistasi.
Lassander, Maarit: Rahaviisaus-Mitä jokaisen tulisi tietää rahasta ja mielen hyvinvoinnista.Atena Kustannus Oy 2020.
Yhteenveto
On selvää, että olemme yksilöitä ja näin ollen myös tavoitteemme ja haasteemme elämässä vaihtelevat. Onneksi Self Help -kirjojen valikoima on laaja. Jäikö laatimastani listasta puuttumaan jotain oleellista? Tee itsellesi palvelus ja kurkkaa heti, mitä ratkaisuja elämäntaitokirjallisuus tarjoaa juuri sinun ongelmaasi. Tekosyiden aika taitaa olla ohi?
Psst! Tutustu myös näihin:
Brinkmann, Svend: Pysy lujana-Elämä ilman self-helpiä. Tammi 2016.
Larssen, Erik Bertrand: Paras. Bazar 2014.
Murphy, Kate: Et taida kuunnella-Miksi kuunteleminen on tärkeää ja miten se muuttaa meitä. WSOY 2020.