50-euron-seteli

Onko 50 euroa paljon vai vähän – 10 parasta sijoituskohdetta

Tässä artikkelissa pohdin, onko 50€ paljon vai vähän. Annan lopuksi myös 10 parasta sijoituskohdetta 50 euron käyttöön.

Haluatko mieluummin tietää, miten saada rahaa? Lue siis artikkelini Miten saada rahaa?

Yhdelle 50 euroa on kuukauden ruokaraha. Toisella se hujahtaa miettimättä minuutissa. Minua kiehtoo ajatus siitä, että 50 euroa on suhteellinen käsite. Se voi olla vähän tai paljon, riippuen tilanteesta ja asiasta. 50 euroa käytetystä autosta olisi liian hyvää ollakseen totta. 50 euroa jauhelihapaketista, kilon juustosta ja maitolitrasta olisi ryöväystä.

Objektiivisesti katsottuna varmaan kenelle tahansa kelpaisi 50 euroa puhtaana käteen, ilman vastavaatimuksia. Mutta tekisitkö mitä tahansa työtä 50 euron päiväpalkalla? Tuskin.

Aika versus raha

Aikaa on meillä jokaisella rajoitetusti, sitä ei kukaan saa lisää. Vuorokaudessa on aina 24 tuntia. Voit kuitenkin valita miten päiväsi tunnit käytät.

Rahaa taas suurimmalla osalla meistä on rajoitetusti ja rahan arvo myös vaihtelee. Tänään ostoskorisi sisältö maksaa 50 euroa, huomenna identtinen korillinen voi maksaa 51 euroa. Samoin kuin ajan kanssa, voimme rahankin suhteen valita, mihin sen käytämme.

Rahan sijoittaminen

Ajan optimaalinen hyödyntäminen on varmempi sijoitus kuin rahan sijoittaminen erilaisiin sijoituskohteisiin. Kun käytät aikasi mahdollisimman hyvin eli esimerkiksi pidät huolta terveydestäsi, opiskelet tai kehität itseäsi ja vietät aikaa rakkaiden kanssa, hyödyt varmasti panostuksestasi. Rahan sijoittamiseen taas liittyy aina riskinsä. Voit hävitä tai voit voittaa.

sijoitus

Onko 50 euroa paljon vai vähän?

Aloitetaan summamutikassa valituilla esimerkeillä siitä, mitä 50 eurolla saa.
Viidelläkympillä saa muun muassa:

 • 208 tölkkiä saksalaisketjun halvinta tomaattimurskaa
 • Pienen henkilöauton tankin täyteen polttoainetta
 • 14 kpl tunnetun tietoturvayhtiön osakkeita (hintaan 3,49€kpl, poisluk. kaupankäyntikulut)
 • Klassisen kasvohoidon kosmetologilta
 • Rajattoman 5G puhelinliittymän huippunopeudella
 • 30 litraa teräketjuöljyä halpakaupasta
 • 18pss kettukarkkeja
 • 5 pkt yhden kilpailevan kaupparyhmän oman merkin housuvaippoja kokoa 4
 • 63 litraa halvinta kevytmaitoa toisesta kilpailevasta kaupparyhmästä
 • 100 kpl kondomeja
 • Kassillisen tai pari ruokaa kaupasta kuin kaupasta riippuen sisällöstä
 • ketjukuntosalin jäsenyyden kuukaudeksi
 • 4 kpl 0,5 litran pulloa Koskenkorvaa
 • Mitä ajatuksia lista sinussa herättää? Onko 50 euroa paljon vai vähän?
paperipussit

Miten 50 euroa kannattaa käyttää – 10 parasta sijoituskohdetta

Mihin ylimääräinen 50 euroa kannattaisi sijoittaa? Alla 10 vinkkiä.*

 1. Rahan voisi harkita sijoittavansa edulliseen/maksuttomaan indeksirahastoon, jossa minimisijoitus on 15€. Esimerkiksi Nordnetissä on tarjolla vastaavia rahastoja. Aikaa siinä vaaditaan, että summa kasvaa merkittäväksi potiksi mutta tämä korkoa kasvava vaihtoehto on parempi kuin hassata viisikymppiä vaikkapa sipseihin, mäyräkoiraan ja mässyihin. Tee sama uudestaan ja uudestaan.
 2. Laita 50 euroa sijoitussalkkuusi. Tee sama joka kuukausi. Kun viimeistään 10 kuukauden päästä koossa on 500 euroa (50 euron kk-sijoituksella), osta niillä yhden laatuyhtiön osakkeita. Vielä parempi jos maltat odottaa, että koossa on 1000 euroa.
 3. Mitä jos sijoittaisikin 50 euroa vertaislainapalveluun? Tämä voisi olla yksi vaihtoehto, riskillä ja epämääräisellä korolla/ aikajänteellä. Esimerkiksi Fellow Finance tarjoaa tätä mahdollisuutta.
 4. Itsesi kouluttaminen, kehittäminen ja sivistäminen kannattaa aina. Jörn Donnerkin sen tiesi: lukeminen kannattaa aina. Osta viidelläkympillä mielenkiintoista ja kehittävää luettavaa. Jos et pidä lukemisesta, netissä on tarjolla laadukkaita kursseja edulliseen hintaan. Kiinnostaako digimarkkinointi? Haluatko oppia kuvankäsittelyä? Toivotko perustavasi joskus nettikaupan mutta et tiedä miten aloittaa? Kaikkiin näihin löytyy apua netistä. Jos 50 euroa ei riitä, tee niin ennen vanhaan tehtiin, kun haluttiin jotain: 1. säästä summa ensin ja 2. osta tuote sitten.
 5. Panosta terveyteen. Osta 50 eurolla salikortti, maksullinen terveyssovellus tai vaikkapa laadukasta ruokaa. Mitä jos kävisitkin pitkästä aikaa suuhygienistillä? Kuinka monta vuotta on viime käynnistä?
 6. Tarvitseeko tuttusi vippiä? Lainaa viisikymmentä euroa hänelle ja sovi muutaman euron korosta omantunnon mukaan. Tässäkin on riskinsä ja maksamisen aikajänne on epäselvä ellei nyt lainapapereita rustata. Maksaako kaveri takaisin ja milloin?
 7. Pistä pystyyn yhden päivän pop-up kahvila: mehua, kahvia tai teetä lainatermariin, leivo pullaa/paista vohveleita/väännä voileipiä. Budjetti 50€. Saat kuitenkin olla tarkkana ettei budjetti ylity. Jos kauppa ei käy, tappio on sataprosenttinen. Suosi mahdollisimman valmiita tuotteita, jotka eivät vaadi sähköä tai valmistelua paikan päällä ja joiden säilyvyys on hyvä. Riskibisnestä, mutta yrittänyttä ei laiteta. Tarkista aina ennen aloittamista Ruokaviraston ohjeet Pop Up-toiminnalle ja mahdolliset valtakunnalliset tai alueelliset korona-rajoitukset ja suositukset Pop Up-toimintaan liittyen.
 8. Harrasta hyväntekeväisyyttä ja lahjoita 50 euroa sitä tarvitsevalle ja sydäntäsi lähellä olevalle taholle. Avuntarvitsijoita riittää. Saat hyvän mielen ja laitat hyvän kiertämään. Karma palkitsee sinut.
 9. Perusta blogi tai verkkosivusto. Käytä 50 euroasi esimerkiksi domainin ja webhotellin ostamiseen tai laadukkaisiin kuvapankin kuviin. Voit kirjoittaa sisältöä joko harrastuksena tai ansaitaksesi lisätuloa. Googlaa esimerkiksi Blogin perustaminen niin pääset alkuun.
 10. Viimeinen vinkki on mullistava: älä tee rahalla yhtään mitään. Pidä se lompakossa pahan päivän varalla. Usko tai älä, mutta käteistä tarvitaan edelleen. Rahasi ei kasva lompakossa korkoa, mutta voi olla avuksi täpärässä tilanteessa.

*Disclaimer: artikkelin sisältöä ei tule tulkita sijoitusneuvoina tai suosituksina. Jokainen käyttäköön omaa järkeään ja arviointikykyään. Learnwell ei ole sijoitusneuvoja tai ota vastuuta. Artikkeli ei sisällä kaupallista yhteistyötä, vaan kaikki mielipiteet ovat omiani.