ruokamenot

Miten säästää rahaa ruokamenoissa – parhaat säästövinkit arkeen!

Beware of little expences. A small leak will sink a great ship.”

Benjamin Franklin

Tässä artikkelissa haluan auttaa sinua säästämään rahaa ruokamenoissa. Ruokakuluissa säästäminen on oleellista, mikäli haluat säästää rahaa. Esittelen sinulle 50 parasta säästövinkkiä ruokamenoissa säästämiseen. Parhaiten säästövinkit auttavat perheellistä pienituloista mutta kuka tahansa muukin voi hyötyä niistä.

Koska netti on pullollaan säästövinkkejä, pyrin tarjoamaan sinulle mahdollisimman uusia näkökulmia ruokamenoissa säästämiseen. Yhden vinkin noudattaminen silloin tällöin ei muuta talouttasi mutta kun noudatat useita eri vinkkejä säännöllisesti ja systemaattisesti, saat tuloksia.

Pidemmittä puheitta, mennään itse säästövinkkeihin:)

Artikkeli sisältää muutamia mainoslinkkejä. Mainoslinkit on merkitty *-merkillä.

Kotitalouden säästövinkit – miten säästää rahaa ruokamenoissa? Tässä 50 vinkkiä!

Käytä maitojauhetta. Tee 50/50-maitoa lapsille aikoina, jolloin raha on vähissä. Hätäinen kauppareissu muutaman maitolitran tähden johtaa lisäksi usein turhiin heräteostoksiin. Pidä siis aina maitojauhetta kaapissa. 50/50-sekoitus on käytännössä puolet kevytmaitoa ja puolet maitojauheesta paketin ohjeen mukaan tehtyä maitoa. Itse sekoitan litran juomaa tyhjään maitotölkkiin. Kumpikaan lapsistani ei ole huomannut eroa normaaliin maitoon. Huomaa, että tämä vinkki EI koske alle vuoden vanhoja lapsia!

Pyri käyttämään myös ruoanlaitossa maitojauheesta tehtyä maitoa tai 50/50-sekoitusta. Maitojauheesta saat esimerkiksi ”kermankorviketta”tuplaamalla jauheen määrän. Onpahan joku joskus tehnyt maitojauheesta kondensoitua maitoakin: https://pullahiiri.com/itsetehty-kondensoitu-maito-ja-toffee/ . Lisätietoa maitojauheen käytöstä: https://www.valio.fi/ruoka/maitojauheen-kaytto/

Aina kaapissa ei ole kananmunia, vaikka resepti niitä vaatisi. Älä ryntää turhaan kauppaan, vaan korvaa kananmuna esimerkiksi perunamuussilla, kaurahiutaleilla, lihaliemellä, perunajauhoilla tai omenasoseella. Leivonnassa munan voi korvata myös kukkuraisella ruokalusikallisella soijajauhoa ja kahdella ruokalusikallisella vettä. Lähde: https://vegaaniliitto.fi/arki/vinkkeja-ruoanlaittoon/ https://www.myllynparas.fi/parhaat-neuvot/kananmunan-korvaaminen-ruoanlaitossa

munat

Osta soijarouhetta. Jatka jokaista jauheliharuokaa sillä tai tee kasvisversio jauheliharuoasta rouheen avulla. Muista lisätä rasvaa ja maustaa rouhe kunnolla!

Onko perheesi tykästynyt einesruokien makuun? ”Matki” tuttuja einesruokia: italianpata tai nakkipata, lasagnette tai pussikeitto syntyy terveellisemmin tuoreista aineksista. Vaihtoehtoisesti, jos ostat kyseisiä eineksiä, jatka niitä esimerkiksi pätkityllä spaghetilla, tomaattimurskalla, pakastevihanneksilla tai vaikkapa kypsennetyillä pavuilla.

Oletko huomannut, että eri ruokakauppojen tarjouksissa samat tuotteet toistuvat tasaisin väliajoin? Pidä kirjaa kiertotahdista, tarjoustuotteista ja tarjoushinnoista. Älä esimerkiksi osta kokonaista kirjolohta silloin, kun se on normaalihintaista. Malta odottaa, että se tulee taas tarjoukseen ja tankkaa pakastin täyteen.

Osta heviosaston hävikkituotteita aamuisin (esim. Lidl).

Kasvata ruokaa mahdollisimman paljon itse! Parvekkeellakin saa kasvatettua monenlaista. Yrtit ja versot on kenties helpoin tapa aloittaa. Kaupan persiljan saa jatkamaan kasvuaan pistämällä sen multaan. Kaupan salaatinkin kantaosan voi tökätä multaan ja odotella uutta satoa. Uusia perunoita voit laittaa kasvamaan vaikkapa ämpäriin. Yrityksen ja erehdyksen kautta oppii.

Älä heitä suolakurkkulientä menemään: osta yksinäinen tuorekurkku, viipaloi se ja laita purkkiin. Anna tekeytyä. Suolakurkkuliemestä tulee myös mukavaa makua keittoihin ja siitä saat tarvittaessa pohjan salaatinkastikkeelle.

Tee jääkaapin perällä olevista jämäkasviksista ja juustonkannikasta gratiinia. Lisää vain hieman maitoa tai kermaa, suolaa, voita tai margariinia, vehnäjauhoja ja pippuria.

Tee oma kaakaosekoitus kaupan sokeroidun version sijaan: sekoita 2 rkl maitojauhetta, 1 rkl tummaa kaakaojauhetta ja 1rkl sokeria tai hunajaa. Kaada päälle 2 dl kuumaa vettä.

Tapaan tehdä kalapuikkoburgereita päivinä, jolloin on tiukkaa: kalapuikkoja, itse leivottuja sämpylöitä, margariinia, juustoa, ketsuppia, paistettua kananmunaa ja Voilà! Käsissäsi on koko perheelle maistuvat burgerit. Jos ei ole tarvetta pihistellä kasviksista, laita väliin vielä salaattia/pinaatinlehtiä, suolakurkkusiivuja ja tomaattia. Myös remouladekastike tai kurkkusalaatti sopii hyvin.

Tee marjasoppaa tai kiisseleitä aamupuuron kaveriksi. Lapsilla on vaiheita, kun puuro ei vain maistu. Vaikka hammashoitajat eivät tätä vinkkiä varmastikaan suosittele, pieni määrä makeutta saa lapsen syömään huttunsa vähän helpommin.

marjat

Proteiiniksi aamupuuroon voit sekoittaa yhden kananmunan. Tulikuuma puuro kypsyttää munan sopivasti hetken sekoittelun jälkeen. Lapset saavat munasta sekä hyviä rasvoja että proteiinia. Kotimaisen kananmunan uskaltaa syödä myös raakana ilman pelkoa salmonellasta, vaikka lapsille suosittelenkin kunnollista kypsentämistä.

Kun ketsuppi alkaa loppua, älä heitä pulloa heti pois. Kun seuraavan kerran valmistat pastakastiketta/lasagnea/pizzaa, täytä pulloon noin desilitra hanavettä ja ravista Lopputuloksena saat reilun desin monikäyttöistä ketsupinjatketta ja hävikki on pyöreä nolla.

Edullinen, hyvä ja helppo linssilasagne syntyy tummista lasagnelevyistä, punaisista linsseistä, soijarouheesta, sipulista, valkosipulista, purkillisesta tomaattimurskaa ja pienestä määrästä juustoraastetta. Liota ja keitä linssit. Ruskista soijarouhe (kuivana) öljyssä ja mausta soijalla/suolalla, paprikajauheella, juustokuminalla, ripauksella sokeria, ketsupilla, sipulihakkeella ja valkosipulilla ja lorauksella balsamicoa tai punaviinietikkaa.

Ripottele sekaan 1/2-1dl vehnäjauhoja ja sekoita huolellisesti. Lisää tomaattimurska ja linssit (mahdollisine liemineen), sekoita ja anna pulpahtaa pari kertaa. Lisää vettä tarvittaessa (tämä resepti ei sisällä juustokastiketta eli tomaattikastike on ainoa nesteyttäjä). Lado voidellun vuoan pohjalle vuorotellen kastiketta, lasagnelevyjä ja juustoraastetta. Paista n. 225-asteisessa uunissa noin 45min tai kunnes pinta ruskettunut.

punaiset-linssit

Tee terveellisiä ja herkullisia ruissipsejä: leikkaa ruisleipää ohuiksi viipaleiksi, pyörittele ne kevyesti paistonkestävässä ja neutraalinmakuisessa ruokaöljyssä ja mausta suolalla ja pippurilla tai vaikkapa valkosipulilla. Paista n.150-asteisessa uunissa keskitasolla kunnes ruskettuvat hieman ja ovat rapsakoita.

Voit korvata hapankerman/piimän leivonnassa sekoittamalla 1 rkl etikkaa tai sitruunamehua kupilliseen maitoa. Anna maidon seistä 10 minuuttia.

Tutkaile netistä, mitä maailmalla syödään. Väkirikkaat maat kuten Intia syövät kasvispainotteisesti ja osaavat maustaa yksinkertaisistakin aineksista herkullisia. Toisinsanoen, he syövät halvalla joka päivä.

Opettele käyttämään mausteita ja pidä aina maustekaapissa ainakin seuraavia: paistonkestävä ruokaöljy, ruokasuola ja merisuola, sitruuna-tai limemehu, hieno sokeri, ketsuppi, sinappi, paprikajauhe, juustokumina, curry, valkosipuli (joko tuore tai hiutale), sipulirouhe tai tuore sipuli, soijakastike, etikka, punaviinietikka tai balsamico, mustapippuri, maustepippuri, liemikuutiot, maapähkinävoi, tomaattimurska ja tomaattipure, hunaja, kaneli, pizzamauste, chilijauhe.

mausteet

Seuraa Matsmartin tarjouksia erityisesti suurpakkauksista. Usein saat ison pakkauksen tomaattimurskaa, lastensoseita tai vaikkapa linssejä normaalia edullisempaan hintaan. *Tutustu Matsmartin valikoimaan klikkaamalla tästä.

Kaiva esiin kaapin perälle unohtunut leipäkoneesi ja innostu leipomisesta uudelleen! Tiesithän, että leipäkoneella onnistuu myös pizzataikina ja pulla?

Kasvata ituja ja versoja. Ne ovat lähestulkoon ilmaisia ja ravintorikkaita. https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2018/08/Ituja-ja-versoja.pdf Muista olla tarkka hygienian kanssa!

Myös kombuchaa voi valmistaa itse: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/04/03/nain-teet-trendijuoma-kombuchaa-puhu-sienelle-lempe

Helppo herkku: sekoita ½ desilitraa hunajaa, 1dl maapähkinävoita ja ¾ desilitraa maitojauhetta. Sekoita ainekset ja pyörittele pieniksi palloiksi. Pyörittele pallot kookoshiutaleissa, auringonkukansiemenissä tai kaakaojauheessa.

Tee laatikkoruoka kaavan mukaan mistä vain aineksista, mitä jääkaapista sattuu löytymään: Yhdistä 2 1/2dl pääainesta, 2 1/2dl toista ainesta, 1 1/2dl tärkkelysmäistä ainesta, vajaa 4dl sitovaa ainesta ja 1dl valinnaista ”herkkua”, lisää mausteet ja kuorruta. Pääaines voi olla esim. tonnikala, kanakuutioita tai kalkkunaa. Toines aines voi olla esimerkiksi pilkottua selleria, herkkusieniä, herneitä tai pilkottuja keitettyjä kananmunia. Tärkkelys voi olla ohueksi leikattua perunaa, keitettyä nuudelia, keitettyä riisiä tai makaroonia.

Sitovaksi aineeksi voit laittaa vaikkapa valkokastiketta tai munamaitoa. Herkkua voi olla oliivit, fetajuusto tai esimerkiksi aurinkokuivattu tomaatti. Kuorrutteeksi maustettua korppujauhoa, juustoraastetta, maissilastuja tai sipsimurskaa. Yhdistä ainekset. Jos laatikko vaikuttaa kuivalta, lisää sekaan maitoa tai lihalientä. Laita voideltuun vuokaan ja kuorruta. Paista n. 225 asteessa n. 40 minuuttia.

vuokaruoka

Kun tietty raaka-aine on tarjouksessa, osta sitä varastoon/pakastimeen. Esimerkiksi kun naudan jauheliha on tarjouksessa, osta sitä reilu satsi. Tee kerralla tupla-tai kolminkertainen annos suosikkiruokaanne, esimerkiksi lihapullia tai spaghetti bolognesea. Pakasta ylimääräinen osuus sopivan kokoisina annoksina. Vaihtoehtoisesti voit pakastaa lihan sellaisenaan.

Säästä perunankuoret ja tee niistä herkkua: muista pestä kuorittavat perunat huolella juuriharjalla. Kuori perunat tavallisella veitsellä, jotta kuorista tulee paksumpia ja kerää kuoret kulhoon. Lisää suolaa, pippuria, valkosipulia ja sipulijauhetta ja öljyä. Paista uunissa noin 10 minuuttia 200 asteessa. Halutessasi voit lisätä juustoraastetta päälle ja laittaa takaisin uuniin kunnes juusto sulaa.

Pula-ajan reseptit. Lainaa rohkeasti kirjastosta pula-ajan keittokirja. Esimerkiksi leivonnaiset voivat yllättää positiivisesti. Nykypäivänä kun kaikkea on yllin kyllin ja överisti, vaihteeksi yksinkertainen leivonnainen voi maistua taivaalliselta. Kokeile esimerkiksi tätä lamakakun nimellä kulkevaa herkullista suklaakakkua: https://www.mtvuutiset.fi/makuja/artikkeli/oletko-koskaan-testannut-suklainen-lamakakku-kaikkea-muuta-kuin-ankea-sensaatiomainen-kimmoisaja-makea/7796782#gs.xnhu0y

vanha-keittokirja

Opettele leipomaan hapanjuurileipää. Juuri elää pienellä vaivannäöllä lähes loputtomiin. Leipä on herkullista ja edullista. Tarvitseeko sanoa enempää? Perehdy aiheeseen lisää esimerkiksi Facebookin Hapanjuurileipurit-ryhmän kautta.

Ota selvää, lahjoittaako joku ympäristössäsi omenoita tai antaako poimia marjoja pensaistaan maksutta tai pientä korvausta vastaan.

Ota selvää onko lähialueellasi osuusmeijerin myymälää. Googleta: Osuusmeijerien myymälät Suomessa. Niistä saat usein edullisemmin isoja satseja maitotuotteita ja leivonnaisia, usein myös lähimyllyjen tuotteita. Valikoima vaihtelee myymälöittäin.

Ota selvää lähialueesi muista tuottajista: savustamoista, lammastiloista, Herefordin naudanlihasta tai vaikkapa kanaloista ja lähileipomoista. Vaikka tuotteet joskus saattavat olla kalliimpia kuin tavallisessa ruokakaupassa, saat ostettua isompia eriä varastoon. Samalla tuet paikallista pienyrittäjää ja ruokit perhettäsi laadukkaalla ravinnolla, jonka alkuperän tiedät varmasti. Tarvittaessa voit jakaa ostokset ja kulut toisen talouden kanssa, esimerkiksi jos ostatte ison määrän lihaa. Muista myös, että on parempi nauttia laadukasta lihaa vähän harvemmin kuin huonompaa lihaa joka päivä.

Tutustu REKO-renkaan toimintaan: https://aitojamakuja.fi/reko/

hapanjuuri

Heitä romukoppaan konventionaaliset käsityksesi ruokailusta: kuka on sanonut, että aamiaiseksi täytyy syödä sitä ja tätä? Kunhan ateria on terveellinen, monipuolinen ja ravitseva, sen ei tarvitse olla kopio oppikirjan kuvasta tai somettajan tuorepuurosta. Lounasta voi syödä aamulla ja iltapalaksi voi syödä puuroa. Ihan miten haluat.

Älä hyljeksi säilykkeitä ja pakasteita. Vihannesten ja kasvisten ei tarvitse aina olla tuoreita, jotta ne täyttäisivät tehtävänsä. Valitse kuitenkin mahdollisimman luonnollisia ja säilöntäaineettomia raaka-aineita. Mitä yksinkertaisemmat (ja aliarvostetummat) aineet, sitä monikäyttöisempiä ne myös ovat.

Älä tuhlaa rahaasi talouspaperiin, kahvinsuodatinpusseihin tai leivinpaperiin. Tiesithän, että kaikki nämä voit korvata kestoversiolla? Ekologisempaa, halvempaa ja mahdollisesti terveellisempää!

Suosi vuoka -ja peltiruokia: mokkapalat, tuulomantorttu, omenapiirakka, pannukakku, lohkoperunat ja -juurekset, murekkeet, uunimunakkaat, nikkarinpata, uunikala, lihapullat, lasagne ja kiusaukset ovat riittoisia ja ruoka valmistuu itsekseen uunissa. Lisäksi ne ovat herkullisia ja nopeita. Ylijäävän osan voi pakastaa. Mikäs sen parempaa.

Mitä tulee lemmikkien ravintoon, en suosittelisi ostamaan aina kaikkein halvinta vaihtoehtoa tai antamaan lemmikillesi omia tähteitäsi. Ensinnäkin, halvimmat vaihtoehdot sisältävät usein turhaa sokeria tai hiilihydraattia, joka on haitallista lemmikkisi terveydelle. Ihmisen ateriat eivät myöskään kuulu kissan tai koiran luontaiseen ruokavalioon.

Toiseksi, syöttämällä laadukasta ravintoa säästyt mitä todennäköisimmin pitkällä tähtäimellä turhilta eläinlääkärin kuluilta. Jos kuivaruokasi on kaikista halvinta mahdollista, osta vähän laadukkaampaa märkäruokaa. Ja toisinpäin. Lemmikit eivät sinällään kaipaa vaihtelua ruokavalioonsa. Sitä suuremmalla syyllä kannattaa panostaa tutkitusti laadukkaaseen ravintoon. Huomaa, että tämä ei automaattisesti tarkoita kalleinta vaihtoehtoa!

kissanruoka

Teet perheellesi ja itsellesi suuren palveluksen mikäli opettelette poimimaan omat marjanne. Tiedän, tämä ei ole kaikille mahdollista. Olisiko siinä tapauksessa mahdollista tehdä vaikkapa vaihtokauppaa? Voitko vaikkapa korjata marjastajan pyörän kumin? Voitko vahtia hänen lapsiaan? Esimerkiksi. Pakastamalla ja säilömällä marjoja ja syömällä niitä pitkin vuotta pienenee tarve ostaa kalliita ulkomaisia hedelmiä vitamiinien ja antioksidanttien takia.

Olen itse huomannut, että pannukahvi käy aivan yhtä hyvin suodantinkeittimeen kuin perinteiseen pannuunkin. Maku on mielestäni aromikkaampi. Voit varmistaa suodatinkahvia hieman rakeisemman koostumuksen imeytymisen seuraavasti: mittaa kahvi normaalisti. Laita keitin päälle. Kun kahvista noin kolmasosa on tippunut läpi, sammuta keitin hetkeksi. Porot vettyvät hieman lisää ja kun käynnistät keittimen uudestaan, niistä irtoaa enemmän makua tippuvaan veteen.

On makuasia, haluaako pannukahvia mitata hieman vähemmän kuin suodatinkahvia. Kahvipaketin hinnassa et voita, mutta koska maku on mielestäni aromikkaampi, kahvia ei välttämättä tarvitse keittää yhtä paljon kuin mihin olet tottunut.

kahvinpurut

Pidä sirottimessa valmiina kaneli/vaniljasokeria. Laita sitä niin kahviin, teehen, puuroon kuin paahtoleivällekin silloin, kun tekee mieli pientä makeaa.

Jos jääkaappi haisee pahalta vaikka on puhdas, kokeile seuraavaa: laita puhtaaseen kuppiin muutama ruokalusikallinen ruokasoodaa. Laita kuppi jääkaapin nurkkaan. Se imee tehokkaasti hajuja ilman, että tuhlaat rahaa mahdollisesti terveydellesi haitallisiin siivousaineisiin.

Kerää nuoria nokkosenlehtiä ja kuivaa niitä. Nokkonen on varsinaista superruokaa ja täysin ilmaista. Se myös sopii hienoksi jauhettuna miltei ruokaan kuin ruokaan ja täydentää aterioiden ravinteikkuutta. Muista kuitenkin, että nokkosta ei suositella alle vuoden vanhoille lapsille. Kuten kaikissa luonnonyrteissä, kohtuus kaikessa on hyvä sääntö aikuisillekin. Nokkosta voi myös pakastaa ryöppäämällä sen ensin pinaatin tapaan. Käytä munakkaissa, suolaisissa pannukakuissa tai vaikkapa pastakastikkeessa. Pinaatin tavoin nokkosta sisältävää ruokaa ei kannata seisottaa jääkaapissakaan päiväkausia.

nokkonen

Kaipaatko raikasta janojuomaa kesäksi ja pihassasi on mustaherukkapensaita? Tee Louhisaaren juomaa, klassikkoa! https://www.apteekki.fi/terveydeksi/ravitsemus-ja-liikunta/herukkainen-louhisaaren-juoma

Käy ruokakaupassa tietoisesti. Noudata vaikka näitä Keventäjien ohjeita: https://keventajat.fi/ruoka/tietoinen-ruokakaupassa-kayminen/

Laadi kiertävä lapsiperheen ruokalista esimerkiksi Marttojen ohjeiden mukaan: https://www.martat.fi/marttakoulu/ruoka/ruokalistat/viikon-ja-kolmen-viikon-ruokalista/

Syö itse vähemmän. Suurimmalla osalla suomalaisista on kilo tai pari ylimääräistä. Syödään ajanvietteeksi tai koska on niin hyvää. Santsaaminen ja napostelu aiheuttaa vain vatsavaivoja, velttoa olotilaa ja ähkyä.

Pidä kevennettyjä päiviä: keittopäiviä ja ruokaisia salaatteja, munakkaita ja kasvisruokia.

Pidä huoli, ettet annostele lapsille liian suuria annoksia, varsinkin jos he ovat nirsossa iässä. Mikään ei ole tyhmempää kuin turha hävikki. Jos lapselta kuitenkin jää annoksesta syötävää, laita se kelmun alle ja jääkaappiin ja syötä seuraavana päivänä. Sama koskee luonnollisesti itseäsi.

Ruokajuomaksi riittää vesi tai maito/piimä. Lapsetkaan eivät tarvitse mehuja, toisin kuin mehunkeittoon tottuneet mummot usein antavat ymmärtää. Mehut ja limsat kuuluvat satunnaisiin herkkuhetkiin.

Pidä jääkaapissa valmiina pieniä terveellisiä välipaloja koko perheelle: juustokuutioita, pähkinöitä/siemeniä, rusinoita, erilaisia tahnoja, marjoja ja juuressiivuja, selleri-tai porkkanatikkuja, maapähkinävoita, keitettyjä kananmunia ja niin edelleen. Jokainen voi koota haluamansa annoksen ja lisätä mukaan vaikkapa täysjyväleipää ja lasillisen maitoa.

Bonusvinkki: Liity mielipidepaneeleihin. Kun olet ansainnut tarpeeksi pisteitä, lunasta ne lahjakortteina myymälöihin, jotka myyvät elintarvikkeita tai lunasta pisteet rahana Paypal-tilillesi. Kun maksat elintarvikkeet lahjakortilla, kannat käytännössä kotiin ruokaa ilmaiseksi! Itse käytän tätä systeemiä erityisesti silloin, kun kyseessä on ”herkku tai muu ansaittava palkinto”, ei välttämättömyys.

Yhteenveto

Tämän artikkelin tarkoitus on saada sinut kyseenalaistamaan normaalit kulutustottumuksesi ja siinä samalla säästää rahaa. Mikäli yhtä vinkkiä kokeiltuasi toteat sen olevan toimimaton teidän perheessänne, siirry seuraavaan tai etsi uusia tapoja säästää ruokamenoissasi.

Aina ei tarvitse säästää, jättää väliin tai korvata, mutta sen osaaminen on oleellinen taito, joka ei ikinä vanhene.Yhtä tärkeää on myös määrittää itselleen säännöt milloin pihistellä ja milloin panostaa.

Lue seuraavaksi artikkelini: Miten saada rahaa? 

taimet

Those who have little, if they are good at managing, must be counted among the rich.” Sokrates 470-399 Ekr.

Lopuksi vielä muutamia hyödyllisiä videoita, joista saat vinkkejä ruokamenoissa säästämiseen, edullisen ruoan ostamiseen ja halvan ruoan valmistamiseen.