rahaa

Miten saada rahaa? Parhaat passiiviset tulonlähteet netissä pienituloiselle

Artikkeli on jatkoa aikaisemmin julkaisemalleni artikkelille Miten saada rahaa?

Artikkeli sisältää affiliatelinkkejä. Linkit on merkattu *-merkillä.

Mistä rahaa? Oma tilanteeni

Tämänhetkinen tilanteeni kahden pienen lapsen kotiäitinä pakottaa miettimään rahaa ja sen saamista enemmän kuin keskiverto palkansaaja tekisi. Pelkällä kotihoidontuella ja lapsilisällä eläminen on suoraan sanottuna aika mahdotonta.

Onneksi taloudessamme on kaksi aikuista, joista toinen on työelämässä. Talous siis on jotenkuten tasapainossa ja niin sanotusti veden pinnan yläpuolella ollaan. Henkilökohtaisen taloudenhallintani taas on pakko olla tarkkaan budjetoitua ja harkittua.

Olen todella kiitollinen hyvinvointivaltiomme tarjoamista lapsiperheen etuuksista. Aikomus ei ole todellakaan etuuksilla ikuisuuksia elellä ja henkilökohtaisia säästöjä ja sijoituksiakin löytyy jonkin verran. Palkkatöihin, edes osa-aikaisiin, ei ole aivan vielä pakko palata. Siinä mielessä olen onnekkaammassa asemassa kuin moni, joka elää aivan kädestä suuhun.

Pienelle lisätulolle on kuitenkin aina tarvetta. Siispä passiivisen tulonlähteen luominen on hyvin ajankohtainen asia ja lähellä sydäntäni.

kolikoita

Raha ja rahataidot

Raha. Joillakin sitä on vähemmän ja joillakin enemmän. Rahan puute aiheuttaa pahimmillaan stressiä, onnettomuutta, ahdistusta, sairautta ja masennusta. Se, jolla raha on alituisesti tiukassa tai sitä ei ole, miettii rahaa koko ajan. Ja se vasta kuluttaakin energiaa.

Jos vielä sattuu olemaan syystä tai toisesta riippuvainen valtion viimesijaisesta etuudesta toimeentulotuesta, ihmiseltä viedään aloitekyky ja päätösvalta oman talouden kohentamiseen. Kaikki mahdolliset säästöt ja puskurit kun on käytettävä ennen etuuden myöntämistä.

Mielestäni tämä on lyhytnäköistä byrokratiaa ja estää pienituloisen omatoimisen ja asteittaisen talouden kohentamisen – mistä taas on haittaa myös kansantaloudellisesti. Jätän tämän kuumottavan aiheen tarkemman käsittelyn kuitenkin toisaalle.

Olen sitä mieltä, että aivan jokaisen meistä talous voi hetkessä muuttua suuntaan tai toiseen. Ylimielisyyttä ja richsplainingia on siis vältettävä viimeiseen asti, kuinka hyvässä ja etuoikeutetussa asemassa sitten tällä hetkellä onkaan. Vauraille, joko itse omaisuutensa luoneille tai syntymässä sen saaneille rahataidot ja rahan tekemisen kyky on yleensä kasvatuksen tai kokemuksen luoma itseisarvo.

Jos sinua kiinnostaa perehtyä Suomen rikkaimpien ajatusmaailmaan, suosittelen kurkkaamaan *tänne

Pienituloisille, yllättävän monille palkansaajille ja ns. vähäosaisille vaurastumisen mentaliteetti on usein kaukaisempi aihe. Tästä ei voi ketään syyttää, sillä sen omaksumiseen vaikuttaa niin kasvatus, ympäristö kuin perityt rahauskomuksetkin. Enkä voi olla toteamatta, että elämässä moni asia on myös tuurista ja sattumasta kiinni.

Lyhyesti, vauraiden ihmisten jälkeläiset oppivat useammin tämän kaiken jo äidinmaidossa. Raha ja rahasta (tai puhumattakaan palkoista) puhuminen on kauan ollut tabu maassamme. Onneksi sijoittaminen on viimeiset vuodet ollut kovassa nosteessa ja tavallisen tallaajankin ulottuvilla.

raha

Passiivinen tulo ja pienituloinen

Jos sinä lukijani olet erittäin pienituloinen tai elät kädestä suuhun, sinulla todennäköisesti jää pakollisten kulujen jälkeen joko todella vähän tai ei mitään säästöön. Taloutesi saattaa jopa olla alijäämäinen ja elät jatkuvasti velaksi. Mietit todennäköisesti, että tuletko ikuisesti olemaan köyhä? Voitko saada lisää rahaa? Voitko joskus vielä vaurastua?

Sinäkin voit vaurastua ja saada lisää rahaa. Mutta raha ei tule luoksesi nopeasti, vaivatta ja itseäsi likoon laittamatta. On myös hyvä ymmärtää, että vaurastuminen on subjektiivinen käsite. Se tarkoittaa eri asioita eri ihmisille. Vauraus on myös hyvin pitkälti henkinen mielentila.

Jos tulosi tällä hetkellä ovat 500 euroa nettona kuukaudessa ja elämiseen menee 500 euroa kuukaudessa tai enemmän, on selvää, että vaurastuaksesi tulet tarvitsemaan lisää rahaa. Jos onnistut luomaan itsellesi edes 20 euron kuukausittaisen lisätulon, olet jo vauraampi kuin ennen. Sen kummemmasta vaurastumisessa ei oikeastaan ole kyse.

Sinun tulee keksiä itsellesi yksi tai useampi lisätulon lähde, mieluiten passiivinen sellainen. Passivinen tulonlähde on lyhyesti sanottuna tuloa, jonka saamiseksi teet pääsääntöisesti vähän tai et ollenkaan töitä eli ansaitset rahaa automaattisesti luotuasi ensin systeemin. Usein se on myös rahan sijoittamista tuottamaan lisää rahaa.

Sanottakoon kuitenkin tässä vaiheessa, että harva passiivinen tulo on ainakaan alkuun täysin passiivista. Nimi on siis harhaanjohtava. Alkuun joudut todennäköisesti uhraamaan jonkin verran aikaasi ja mahdollisesti myös rahaasi. Hyvin yleinen malli passiivisen tulovirran luomisessa on, että teet ensin kovastikin työtä luodaksesi tuotteen, joka tuottaa sinulle jatkossa täysin passiivista tuloa. Jos siis teet hommasi oikein.

Vauraat ihmiset tietävät, että rahaa saadakseen on yleensä ensin ”annettava” jonkin verran rahaa. Älä siis purista kukkaronnyörejä tiukasti yhteen väärässä paikkaa. Ikuisella säästämisellä et pääse rikastumaan.

Katsotaan seuraavaksi pienituloiselle sopivia tapoja aloittaa passiivisen sivutulon luominen netissä.

Disclaimer: Jos elät toimeentulotuella tai muulla tulorajaisella etuudella, tarkista aina tarkkaan, miten Kela suhtautuu asiaan ennen kuin aloitat tai tienaat. Tee omat päätöksesi harkintasi ja järkesi mukaan. En anna sijoitusneuvoja tai -suosituksia. En ota vastuuta kenenkään päätöksistä ja toimista enkä kannusta ketään laittomuuksiin. Muista myös, että passiivinen tulokaan ei ole sataprosenttisen varmaa tuloa ja siinäkin on omat riskinsä.

passiivinen-sivutulo

Miten saada rahaa? Parhaat passiiviset tulonlähteet pienituloiselle

 • Kumppanuusmainonta. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi affiliatesivuston perustamista ja sen avulla pienen lisätulon ansaitsemista. Huomaa, että tämä vaatii erityisesti alkuun jonkin verran työtä ja panostusta, joten täysin passiivisesta tulosta ei ole kyse. Katso affiliatemarkkinoinnin tarkempi kaava tästä.

 • Yksi affiliatemarkkinoinnin erittäin hyvä puoli on se, että oman domainin eli verkkotunnuksen ja webhotellin eli sivuston ”kodin” saat hankittua hyvin edulliseen vuosihintaan. Oma palvelupakettini maksaa hieman alle 80 euroa vuodessa ja olen hankkinut sen kotimaiselta *Xetnetiltä. Heidän palvelunsa on luotettavaa, nopeaa ja ystävällistä, joten voin todellakin suositella sitä omakohtaisesta kokemuksesta.
 • Bloggaaminen on yleinen keino ansaita passiivista tuloa. Sivuston luominen ja sisällön tuottaminen ei suinkaan ole vaivatonta tai passiivista mutta luotuasi tulonlähteen se tekee työtä puolestasi päivin öin. Kilpailu alalla on kovaa ja suosituimmat bloggaajat vievät parhaat kaupalliset yhteistyöt. Kaupallinen yhteistyö onnistuu niin suoraan yrityksiin yhteyttä ottamalla, Googlen mainoksia näyttämällä (Google Ads) tai vaikkapa yhteistyössä toisen sisällöntuottajan kanssa.

 • Vaikka ala on kilpailtu, mukaan mahtuu kyllä. Tulot voivat vaihdella aina muutamista euroista tuhansiin (suosituimmat bloggaajat). Yrittänyttä ei laiteta, eli kokeilemalla et paljoa menetä. Katso sisällöntuotannon vankan ammattilaisen Tiia Konttisen ohjeet bloggaamisen aloittamiseen täältä
 • Sijoittaminen on yksi perinteisimmistä passiivisista tulonlähteistä ja onnistuessasi voit tienata isosti. Avaa maksuton arvo-osuustili eli sijoitussalkku Nordnetissa ja sijoita joka kuukausi pieni summa pienikuluisiin indeksirahastoihin (kertasijoituksen minimisumma monissa Nordnetin omissa indeksirahastoissa on 15 euroa). Ajan myötä sinulla on koossa jo kiitettävä summa. Jos vielä epäröit, mieti kuinka helppoa rahaa on käyttää vaikkapa Veikkauksen arpaan tai lottokuponkiin…ja voiton todennäköisyys on taatusti pienempi kuin vaurastumisen todennäköisyys sijoittamalla! *Sijoita rahastoihin alk. 15 eur/kk

 • Disclaimer: Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Huom! Sijoittaminen on toimeentulotuella elävälle miltei mahdottomuus. Siksi kannustankin silloin keskittämään kaiken energiasi siihen, miten pääset terveellä ja kannattavalla tavalla pois toimeentulotuen piiristä ja oman taloutesi hallitsijaksi. Sen jälkeen voit pikkuhiljaa aloittaa sijoittamisen. Katso myös artikkelini pienituloisen sijoittamisesta.
Nordnet-indeksirahasto
Nordnet indeksirahastot
 • Vertaislainat. Tämä voi kuulostaa hassulta pienituloisen korviin ja kannustankin aina ensin keräämään kunnollisen puskurin elämän yllättäviä tilanteita varten. Kun taloudessasi on jo löysää, voit miettiä esimerkiksi Fellow Financen Suomi kulutusluottoihin sijoittamista. Kuten missä tahansa muussa sijoittamisessa, tässäkin on olemassa riski menettää pääomasi tai osa siitä. Siksi kehotankin todellakin sijoittamaan vain yliliikenevän osan rahoistasi.

 • Muista myös, että tuottoa voi joutua odottamaan kauankin. Itse olen kuitenkin noin vuoden sijoiteltuani pystynyt muutamien satasten alkuperäisestä pääomasijotuksesta nostamaan silloin tällöin pieniä tuottoja ulos.
 • Tubettaminen. Oletko sinäkin joskus katsonut päätäsi pyöritellen Youtuben suosituimpien tubettajien videoita ja miettinyt, kuka ihmeessä tuotakin katsoo? Usko pois, katsojakuntaa löytyy vaikka millaisille teemoille ja tubettajille. Katsopas esimerkiksi tätä kanavaa. Kuka vain ikään, sukupuoleen ja osaamisen katsomatta voi aloittaa tubettamisen. Vaikeampi osuus onkin sitten saada tarpeeksi katsojia, jotta voi oikeasti saada mainostuloja. Tubettaminen voi olla joko ainut sisällöntuotannon kanavasi tai yksi niistä.

 • Alkuun pääset vaikkapä näillä ohjeilla. Esimerkiksi tutoriaalivideot ovat suosittuja ja niitä voi halutessaan tehdä myös anonyymisti. Atk- Taviksellakin on laadukkaita opetusvideoita. Tubettaminen vaatii ainakin alkuun aktiivista työtä. Sosiaalisen median kanavat myös usein perustuvat jatkuvuudelle, eli sisältöä on tuotettava jatkuvasti. MUTTA työtä tehdessäsi luot samalla passiivisen tulonlähteen, joka tekee tuloa myös nukkuessasi.
Youtube
 • Pienen pientä lisätuloa on myös erilaisiin mielipidepaneeleihin vastaaminen ja pisteiden rahaksi lunastaminen Pay Pal-tilille. Rikastumaan et tällä tavalla pääse, mutta jos jaksat jonkin aikaa sinnikkäästi vaivautua ja vastata kyselyihin, voit tienata arviolta muutamista kympeistä sataseen vuoden aikana. Itse lunastelen paneelien 10-20 euron rahapalkkioita Pay Palista noin parin kuukauden välein. Tunnustan, täysin passiivista ei ole tämäkään. *Ansaitse rahaa vastauksistasi
mielipidepaneeli
 • E-kirjan tai verkkokurssin suunnitteleminen ja myyminen. Oletko sinä jonkun alan ammattilainen tai olet oppinut kokemuksesta tai harrastuksen kautta jonkin arvokkaan taidon, jota suinkaan kaikilla ei ole? Kaikilla meillä on osaamista jollain elämän osa-alueella. On aika pohtia, mikä sinun juttusi on. Usein pidämme omaa tietotaitoa jostain aiheesta itsestäänselvänä taitona myös muiden kohdalla. Näin ei suinkaan aina ole. Yksi osaa koodata, toinen leipoa täydellistä ruisleipää leivinuunissa, kolmas osaa trimmata koiria, neljäs ymmärtää lukuja ja taloutta, viides treenaa tavoitteellisesti triathlonia. Usko tai älä, mutta nämä kaikki ovat arvokkaita taitoja, joiden oppimisesta joku tuolla on valmis myös maksamaan.

 • Perehdy siis e-kirjan kirjoittamisen tai verkkokurssin luomisen saloihin ja luo oma digituotteesi. Teknistä apua on saatavissa pilvin pimein netissä, jos vain olet valmis oppimaan. Kun tuote on kerran luotu, voit periaatteessa tehdä siitä ns. ikivihreän tuotteen, jolloin se on myynnissä jatkuvasti. Muista kuitenkin erittäin tärkeä vaihe digituotteen tekemisessä eli kysynnän varmistaminen.

 • Jos vain kuvittelet ihmisten olevan kiinnostunut tuotteestasi, voi lanseeraushetkellä kuuluakin vain heinäsirkkojen sirinää. Kun taas kysyt rohkeasti tuotteen tarpeellisuudesta esimerkiksi Facebookissa ja saat kiinnostuneita kommentteja, on paljon todennäköisempää, että tuotteesi myös myy. Digivallankumouksen nettisivuilta löydät runsaasti ilmaista tietoa digibisneksen aloittamiseen, katso vaikka artikkeli digituotteen ideoinnista.
verkkokurssi
 • Vuokraa tavaroitasi. Kysyttyjä tällä hetkellä ovat esimerkiksi padel-mailat, sup-laudat, sähköpyörät ja -potkulaudat, fatbiket, asuntoautot, arvokkaammat työkalut ja remontointivälineet sekä vaellus-ja ulkoilutarvikkeet. Tavaroita voit vuokrata joko omatoimisesti tai tarkoitukseen varatuissa nettipalveluissa kuten Kuinoma.
 • Print-on-demand liiketoiminta eli tarvepainatus. Käytännössä suunnittelet tuotteen, kuten T-paidan printin ja saat tuloja mikäli tuotteesi myy. Toiminta eroaa normaalisti verkkokauppatoiminnasta siinä mielessä, että tuotteesta ei ole olemassa valmista varastoa, vaan tuotetta painetaan vasta tilausten tullessa.

 • ATK-tavis määrittelee liiketoimintamallin seuraavasti: Eli print-on-demand -yritys varastoi itsellään painatettavia tuotteita, sekä painatukseen vaadittavia materiaaleja ja laitteita, myyjä suunnittelee tuotteen ja myy sitä nettikaupassaan. Ja vasta kun asiakas tilaa tuotteen (vaikka t-paidan), painetaan valittu design paitaan, paita pakataan ja lähetetään suoraan asiakkaalle. Asiakas voi tilata itselleen yhden tuotteen tai vaikka sata tuotetta, painatusmentelmä ei rajoita ostettavien tuotteiden määrää. Tärkeintä tässä on huomata, että sinun ei tarvitse ostaa tuotteita omaan varastoon, eikä sinulla näin ollen muodostu hävikkiä. Lähde: https://www.atk-tavis.eu/print-on-demand-suomi/

 • Yksi print-on-demandiin perustuva verkkokauppa on https://www.spreadshirt.fi/ Katso lisätietoa print-on-demand-liiketoimintamallista ja Spreadshirt-palvelun toiminnasta ATK-taviksen sivuilta.
T-paita
 • Omien, jo käytössä olevien palveluiden suosittelu kavereille. Oletko huomannut, että yhä useampi yritys tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden lisätuloihin? Yksi näistä yrityksistä on ylläkin mainittu Fellow Finance, joka tarjoaa sinulle onnistuneista suositteluista eli uusista jäsenyyksistä palkkioksi 50 euroa sijoitustilillesi. Huomaa, että tuolloin sinun tosiaan tulee itse olla rekisteröitynyt sijoittajaksi. Katso lisää

Toinen mieleen tuleva suosittelupalkkiota tarjoava yritys on yllämainitsemani *Xetnet. Ryhtymällä heidän asiakkaakseen saat mahdollisuuden liittyä kumppaniksi, jolloin saat käyttöösi oman henkilökohtaisen affiliatelinkin, jolla suositella yritystä ystävillesi. Ja mikäli he ryhtyvät asiakkaaksi, saat rahallisen palkkion. Yksinkertaista ja nerokasta ja kaikki osapuolet voittavat, eikö totta? *Hanki nyt domain ja webhotelli Xetnetiltä ja suosittele palvelua kavereillesi.

Kolmas mieleentuleva suosittelun mahdollisuutta tarjoava yritys on Fiksuruoka.fi. Heidän palkkionsa ei tule rahana. Kun liityt heidän kanta-asiakkaakseen, ansaitset pisteitä, joilla taas lunastat erinäisiä etuja. Jo asiakkaaksi liittymällä saat 100 pistettä, tilatessasi tuotteita saat 2 pistettä/euro ja pelkästään viettämällä syntymäpäivääsi saat 50 pistettä.

250 tienattua pistettä oikeuttaa 2,50 euron alennukseen tilauksesta, 500 pistettä antaa 5 euron alennuksen ja 1000 pisteellä lunastat jo 15 euron alennuksen. Et siis ansaitse rahaa, vaan alennusta ostoksistasi. Tätä suosittelisin sinulle, joka muutoinkin mielellään tilaa tuotteita Fiksuruoasta.

ruokaostokset

Yhteenveto

Aidosti 100% passivisen tulonlähteen löytäminen on vaikeaa. Useimmat passiiviset tulonlähteet vaativat ainakin alkuun vaivannäköä ja aikaasi. Mutta kun kerran saat koneen käyntiin, lähtee se hyrräämään ja tuottamaan sinulle passiivista tuloa myös silloin, kun et näe vaivaa asian eteen. Mikään äkkirikastumisen keino passivinen tulo ei toki ole.

Pienituloisena voit miettiä asiaa seuraavaavasti: mitä jos saisit joka kuukausi vaikka 20 euroa ylimääräistä tuloa nettona käteen? Mitä jos loisit vaikka 5 tällaista passiivista tulonlähdettä? Tienaisit siinä tapauksessa yhteensä 100 euroa kuukaudessa. 100 euroa, jonka voisit sijoittaa tuottamaan lisää rahaa tai käyttää miten parhaaksi näet. Pienituloisena tiedän, että mitään rahasummaa ei tule väheksyä. Useista pienistä tulovirroista todellakin voi kertyä ajan mittaan merkittäväkin summa.

Ota siis askel eteenpäin taloudellisen tilanteesi kohentamisessa ja kokeile yhtä tai useampaa suosittelemistani passiivisista tulonlähteistä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *