Onko sinulla ja puolisollasi täysin erilaiset vuorokausirytmit? Voin luvata, ettet ole yksin.
Toisin kuin usein ajatellaan, erilaisia vuorokausirytmejä on enemmän kuin ne kaksi puhekielestä tuttua: aamuvirkku ja yökukkuja. Todellisuudessa vuorokausirytmien spektri on laaja ja sisältää kaikkea aamuvirkun ja yökukkujan välillä.
Sirkadiaaninen rytmi
Vuorokausirytmin määrittymiseen vaikuttaa niin perimä, ikä, ympäristö, fysiologia, valonmäärä ja sukupuoli (miehet tuppaavat olemaan useammin yökukkujia) kuin päivittäiset tavatkin. Lisäksi ns. nukkumishormoni melatoniinin määrä kasvaa illalla ja auttaa valmistautumaan uneen. Stressihormoniksikin titeeratun kortisolin määrä taas kasvaa aamuisin ja auttaa heräämään.
Aikaisilla linnuilla kortisolin määrä elimistössä kasvaa aikaisemmin kuin yökukkujilla, joilla taas melatoniinin määrä kasvaa myöhemmin.
Professori Till Roenneberg tutkii unen ja nukkumisen biologisia taustoja. Hänen mukaansa jokaisella ihmisellä on oma vuorokausirytmi, sisäinen kello joka on tyypillinen juuri hänelle ja joka voi vaihdella jopa 12 tuntia verrattuna muihin. Roennebergin mukaan vuorokausirytmejä, joita myös kronotyypeiksi kutsutaan, on yhtä paljon kuin sormenjälkiä tai kengänjälkiä: rajattomasti.
Koska erilaisia vuorokausirytmiä on rajattomasti, olisi täysin epärealistista odottaa puolisolta identtistä unirytmiä kanssasi. Itse olen sitä mieltä, että viihdeteollisuus antaa meille (myös tässä asiassa) virheellisen kuvan, että kaikki puolisot menevät normaalisti täsmälleen samaan aikaan nukkumaan.
Mieti vaikka, kuinka monessa elokuvassa pariskunta kömpii täsmälleen yhtäaikaa sänkyyn ja sammuttaa valot valmistautuakseen nukkumaan. Kuinka usein näin on todellisuudessa?
Sosiaalinen jet lag ja ristiriidat
Sosiaaliseksi jet lagiksi kutsutaan sitä, kun toivomasi unen määrä (vapaapäivien uniaika) eroaa suuresti yhteiskunnan ja velvollisuuksien meiltä arkipäivisin vaatiman rytmin sallimasta uniajasta.
Erilaiset rytmit voivat eittämättä aiheuttaa parisuhteessa, erityisesti perheellisen arjessa, ristiriitoja ja kyräilyä. Usein riidat kuitenkin todellisuudessa juontuvat jostain aivan muusta kuin eroavista unirytmeistä. Erilaiset kronotyypit vain toimivat sytykkeinä parisuhteen muiden epäkohtien puimiselle, kuten epätasaisesti jakautuvat kotityöt.
Nukut kolmasosan elämästäsi
Koska käytät keskimäärin kolmasosan elämästäsi nukkumiseen, oman vuorokausirytmin löytäminen ja sen mukaan toimiminen ei siis ole mikään pikku juttu. Samasta syystä ei ole hedelmällistä yrittää väkisin muuttaa toisen rytmiä vastaamaan omaasi.
Pidemmittä puheitta, mennään erilaisten vuorokausirytmien hyötyihin.
Mitä hyötyä erilaisista vuorokausirytmeistä on parisuhteessa?
- Jos perheessä on vauva, joka valvoo öisin, aamun virkku saa nauttia palauttavasta unesta silloin, kun iltavirkku muutenkin valvoisi ja sen ansiosta voi hoitaa vauvaa. Kääntäen, aikaisin aamulla heräävä puoliso ei välttämättä tunne samanlaista uupumusta herätessään aikaisin vauvan rytmissä kuin iltavirkumpi puoliso. Vauvaperheen arkeen kuuluu toki useimmiten molemminpuolista väsymystä, joka nyt vain kuuluu asiaan.
- Kotitöitä voidaan tehdä myös iltaisin ja öisin, jos se sopii molemmille osapuolille. Tiskikone, pyykkikone, roskat, lattian lakaisu ja moppaus eivät pidä niin suurta ääntä, ettei niiden parissa voisi puuhailla myös yöaikaan. Myös kauppojen aukioloaikojen vapautuminen mahdollistaa arjen velvollisuuksien jakamisen ei niin perinteisille kellonajoille. Ainoa, mikä estää, on oma sisäinen ajatusmaailmamme: eihän noin voi tehdä? No voi.
- On tutkittu, että eri huoneissa nukkuvat puolisot saattavat nukkua keskimäärin paremmin, kuin väkisin samassa huoneessa nukkuvat. Meidät on perinteisesti opetettu siihen, että puolisoiden tulee nukkua vierekkäin. Tämänkin tavan voi kuitenkin rohkeasti kyseenalaistaa! Jos puoliso vieressäsi kuorsaa, lukee kirkkaassa valaistuksessa, katsoo tablettia tai on muutoin levoton nukkuja, voi toiseen huoneeseen siirtyminen olla hyvä idea. Toki läheisyydestä ja hellyydestä on tällöinkin pidettävä huolta.
- Jos sinulla ja puolisollasi on harrastuksia tai menoja, joihin toinen ei halua tai voi osallistua, käytä hyväksesi tuo ”oma” aikasi kun toinen ei ole aktiivisimmillaan/hereillä. Yhteisen valveillaoloajan voi käyttää yhdessäoloon. Lapsiperheessä tämä toki vaatii enemmän suunnittelua.
- Erityisesti introvertti nauttii useimmiten omasta laatuajasta. Käytä siis hyväksesi kaikki mahdolliset hetket saada keskittyä omiin mielenkiinnon kohteisiisi. Kun saat toteuttaa itseäsi mieluisella tavalla haluamasi aikana, olet todennäköisesti onnellisempi ja siten myös parempi puoliso. Salli sama myös puolisollesi.
- Yhteiset projektit voi aikatauluttaa vuorokausirytmienne mukaan eri työvuoroihin. Kuvitellaan vaikka, että maalaatte autokatosta. Voitte jakaa urakan parin tunnin pätkiin vuorotellen. Näin kummallekaan ei tule liikaa tekemistä yksin ja molemmat voivat itse päättää sopivimman ajan ja tavan tehdä urakkaa, ilman konflikteja. Yhteiset talkoohommat ovat usein hauska ajatus mutta käytännössä mukavempia yksin tehtynä.
- Koska vuorokausirytminne ovat kovin erilaiset, optimaalinen työaikannekin on todennäköisesti erilainen. Vaikka suuri osa iltavirkuista joutuu alistumaan yhteiskunnan pääosin aamuvirkkujen ehdoilla toimivaan järjestelmään, on myös paljon töitä, joissa iltavirkku on parhaimmillaan. Jos siis parisuhteen iltavirkku ei vielä toimi itselleen luontaisen rytmin omaavassa työssä, sitä kannattaa ainakin harkita. Lapsiperheessä erilaiset työajat myös mahdollistavat jouston esimerkiksi päivähoidon aikatauluttamisessa.
- Puolitosissaan voidaan myös todeta, että aamuvirkun ja yökukkujan parisuhteessa eletään ainakin osittain ”etäsuhteessa”, kun luontaiset rytmit ja valveillaoloaika eivät osu yhteen. Näin ollen etäsuhteista tuttu ikävä toisen luo ja positiivinen seksuaalinen jännitekin voi olla helpompaa ylläpidettävää kuin kahden tiiviisti toistensa rytmissä liikkuvan ja kaiken yhdessä tekevän puolison suhteessa, jossa toisen naama jo alkaa kyllästyttää:))
- Kun tiedostat puolisolle luontaisen vuorokausirytmin ja osaat tunnistaa hänen ”parhaimmat” hetkensä, myös kommunikaatiosta tulee sujuvampaa ja mukavampaa.
Yhteenveto
Jos molemmat osapuolet ovat valmiita kompromisseihin ja ymmärtämään toisiaan, kahden täysin erilaisen kronotyypinkin parisuhde voi toimia. Pääasia on, että löydätte aikaa myös toisillenne, suhteenne on tasa-arvoinen ja velvollisuudet eivät kasaannu vain toisen vastuulle. Aina, kun keskitymme eroavaisuuksiin yhtäläisyyksien kustannuksella, ajaudumme helposti erilleen toisesta ihmisestä.
Myös yhteiskunnan normit ja lähipiirin mielipiteet saattavat vaikuttaa haitallisesti parisuhteeseen. Älä siis ota yhteiskunnan normeja ja iltapäivälehtien kirjoituksia kirjaimellisesti. Se, mikä toimii yhdellä, ei välttämättä toimi toisella. Yhteiset pelisäännöt, kommunikaatio ja ymmärrys, hellyys ja rakkaus ovat kaiken A ja O.
Lähteet:
https://www.businessinsider.com/partners-with-different-body-clocks-2017-4?r=US&IR=T
https://www.today.com/health/larks-owls-love-5-tips-couples-different-sleep-schedules-t75696