Raha

Miksi pienituloisen tulisi sijoittaa – 5 painavaa syytä

Sijoittaminen on nyky-Suomessa valtavirran juttu. Sijoittaminen osakkeisiin ei enää merkitse Pörssin pukumiestä Rolex ranteessaan huutamassa äkäisenä osta/myy-käskyjään. Jokainen meistä voi olla sijoittaja. Sijoittaminen ei ole ikinä ollut helpompaa.

Netti on täynnä osake-ja rahastovälittäjiä ja nettipankkeja, jotka tarjoavat mahdollisuuden avata arvo-osuustili osakkeita tai rahastoja varten. Osakesäästötiliä taas tarjoavat monet kotimaiset pankitkin.

Yksi vaihtoehto sijoittamisesta kiinnostuneelle on vertaislainoihin sijoittaminen. Sijoittaa voi toki moneen muuhunkin, kuten jalometalleihin, metsään, kryptovaluuttoihin tai asuntoihin.

Tämän artikkelin tarkoitus EI kuitenkaan ole esitellä erilaisia sijoitusmuotoja.

Tässä artikkelissa haluan sinun, pienituloinen, ymmärtävän miksi juuri sinun on erittäin tärkeää alkaa sijoittamaan.

Sinusta voi tällä hetkellä tuntua siltä, että sijoittaminen on kohdallasi mahdotonta.

Lue rohkeasti eteenpäin, hyvä kohtalotoveri, sillä minäkin olen minimituloinen ja sijoitan siitä huolimatta säännöllisesti.

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä. Mainoslinkit on merkitty *-merkillä.

tyhjatasku

Kuinka aloittaa sijoittaminen – paitsi jos olet köyhä

Olet taatusti tietoinen siitä, kuinka omaa varallisuutta voi kasvattaa pitkäjänteisellä sijoittamisella?

Olet varmasti kuullut jo lukuisia kertoja, kuinka rahastosijoittamisen voi aloittaa jo niinkin pienellä summalla kuin 15 eurolla kuukaudessa?

Sinulta ei varmaan myöskään ole jäänyt huomaamatta, kuinka lapselle sijoittamista kaavaillaan jo osaksi äitiyspakettia? Lähde:https://yle.fi/uutiset/3-11852724

Nämä sinällään totuudenmukaiset ja kannustavat neuvot sisältävät yhden oleellisen ajatusvirheen.

Mitä jos rahaa ei vain ole laittaa sijoituksiin? Jos kaikki tulosi yksinkertaisesti menevät elämiseen. Mistä perhanasta sitä rahaa sitten revitään sijoituksiin?

Kädestä suuhun elävä pienituloinen tietää, että joskus kaikki on kiinni viidestä, kymmenestä tai viidestäkymmenestä eurosta. Viisitoista euroakin voi olla iso raha, joka vain on käytettävä johonkin välttämättömämpään kuin rahastoihin.

Pitääkö sinun, pienituloinen siis unohtaa sijoittaminen?

Hyväksyä, että sijoittaminen ei vain ole sinua varten, koska olet rahaton ja todennäköisesti aina tulet olemaan?

EI.

Anna kun aloitan kertomalla sinulle kolme eri tositarinaa sijoittamisesta. Sen jälkeen käymme läpi erilaisia haasteita, mitä pienituloisena kohtaat, kun haluat sijoittaa. Seuraavaksi esitän sinulle mahdollisia ratkaisuja näihin haasteisiin. Lopuksi annan 5 painavaa syytä, miksi juuri sinun tulisi aloittaa sijoittaminen haasteista huolimatta.

Pysythän mukana?

rahaa

Sijoittaminen osakkeisiin – huono-osaisuus ei periytynytkään

Tiedätkö, kuka on Jesse Viljanen? Et varmastikaan.

Kolmekymppisen Jesse Viljasen lapsuudenperhe oli niin köyhä, että siitä kirjoitettiin lehdissäkin. Koulukirjahankintoihin saatiin taloudellista apua Pelastakaa lapset ry:ltä. Harrastuksiin ei ollut varaa ja leipäjonot tulivat tutuiksi. Rahan puute määritteli kaikkea.

Vuonna 2019 Jesse oli Nuorten osakesäästäjien kampanjassa, jolla pyrittiin kannustamaan nuoria säästämään. Tuolloin hänen sijoitussalkkunsa sisälsi noin 30 000 eurolla osakkeita. Salkku oli koottu noin neljässä vuodessa.

Jesse on siis omalla kohdallaan onnistunut murtamaan huono-osaisuuden perinnön:

Raha vaikuttaa merkittävästi ihmisen ajatteluun, varsinkin jos siitä on puutetta. Tajusin lapsena, että jäin paitsi monesta tavallisesta asiasta. Mutta olen selviytyjä-tyyppiä. Löydän iloa muista, pienistä asioista. Silloin on helpompi selviytyä vaikka minkälaisesta tilanteesta. ”

Lukiossa Jessellä oli vaikeuksia esimerkiksi lintsaamisen muodossa.Hän kuitenkin skarppasi ja pääsi lapsuuden unelmansa mukaisesti opiskelemaan diplomi-insinööriksi. Opintojen alussa hänen oli otettava parin tonnin kulutusluotto, jolla hän maksoi tietokoneen ja puhelimen. Kesätöiden ansiosta hän sai maksettua velan pois. Viljasen mielessä eli ajatus, että hänen jälkeensä köyhyyden perintö ei enää jatkuisi.

Valmistumisen jälkeen Jesse pääsi työelämään, vaihtoi tehtävästä toiseen ja kuuli työkaverilta sijoittamisesta. Vuonna 2019 hän tienasi suomalaisen keskipalkan verran, josta hän laittoi noin 500 euroa sijoituksiin ja sen lisäksi lyhensi asuntolainaa ja säästi matkakassaan. Hän ei tee turhia ostoksia ja käyttää rahansa vain merkityksellisiin asioihin.

Viljanen on pitkäjänteisellä työllä onnistunut rikkomaan köyhyyden kierteen.

Sijoitusaiheisten uutisten yhteydessä keskustelu on lähes aina mennyt siihen, että sijoittaminen ja vaurastuminen on mahdotonta, jos ei ole jo valmiiksi rikas tai hyvässä sosioekonomisessa asemassa. Halusinkin omalla esimerkilläni näyttää, että myös pohjalta voi ponnistaa, Viljanen sanoo.”

Lähde:https://www.iltalehti.fi/taloussankari/a/8fdf8693-a7f1-4c34-ad69-cc0f187937f3

lapioi-rahaa

Indeksi sijoittaminen pienituloisena

Nimimerkin ”Muovipussi” sijoittamistarina on alunperin kerrottu Nordnetin blogissa, jota kirjoittaa talousasiantuntija Martin Paasi. Paasi nosti Muovipussin tarinan esille vuoden 2020 alussa, jotta voisi kannustaa kaikkia pienituloisia sijoittamaan. Muovipussia voi ansaitusti kutsua arjen taloussankariksi.

Vapaasti tiivistettynä Muovipussin tarina kuuluu seuraavasti. Muovipussi aloitti sijoittamisen tästä hetkestä lukien noin kahdeksan vuotta sitten suurinpiirtein 20 000 euron vuosituloilla ja kovilla työmatkakuluilla. Hän sijoitti 50 euroa kuukaudessa. Lisäksi hän osti pienellä könttäsummalla raaka-ainerahastoa, muun muassa Talvivaaran osakkeita, jotka sulivatkin sitten sen siliän tien.

Jossain vaiheessa Muovipussi otti tavoitteekseen sijoittaa 200 euroa kuukaudessa. Omien sanojensa mukaan hänen suurin virheensä oli aloittaa sijoittaminen liian myöhään, 30-vuotiaana. Toinen virhe oli sijoittaa suoriin osakkeisiin ja liian monimutkaisiin instrumentteihin. Tuttavan kautta hän sai kuitenkin kuulla asiasta nimeltä indeksi sijoittaminen. Matalakuluiset, passiiviset indeksirahastot 15-50 euron kuukausisijoituksella olivat lopulta vaurastumisen kannalta aivan oleellinen asia.

Vuoden 2020 alussa Muovipussilla oli koossa 17000 euron sijoitussalkku ja 5000 euron käteiskassa. Vaikka hän on perheellinen ja pienituloinen: Kaikki eivät välttämättä voi sijoittaa, mutta todella moni voisi, jos vain haluaisi.”

Perustelen tämän sillä, että sijoitin melkein 2v ajan 50€/kk, vieläpä pienemmistä tuloista kuin mitä olisin ansainnut peruspäivärahan ja toimeentulotuen yhdistelmällä. Nykypäivänä työtön voi olla usein paremmassa taloudellisessa asemassa kuin pienipalkkainen, kaukana kotoa työssäkäyvä, koska työmatkakulut voivat kasvaa kohtuuttomiksi. Joten vaikka olisitkin työtön, niin mieti olisiko kuitenkin mahdollista laittaa se 10-15€/kk vaikkapa indeksirahastoihin?”

Lopuksi Muovipussi antaa edelleen pätevän hyvän neuvon kaikille pienituloisille, joilla ei ole laittaa suuria summia sijoituksiin: ”Joten jos sinulla on vain kerran, tai epäsäännöllisesti, ei edes vuosittain, käytettävissä 500-1000€, laita se indeksirahastoon, äläkä sinnekään kerralla, vaan 15-50€ kuukausittaisella säästöllä. Näin pienelläkin summalla saa hyvän sisällön hajautuksen, sekä myös ajallisen hajautuksen.”

Lähde: https://www.nordnet.fi/blogi/pienituloisen-sijoittaminen/

*Voit aloittaa sijoittamaan indeksirahastoihin Nordnetissä klikkaamalla tästä.

Huomaa, että sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

indeksirahasto

Pienituloisen säästäminen ja sijoittaminen – osa-aikaisena ja osatyökykyisenä työntekijänä

Mihin se raha menee – pienituloisen pihistelyä -blogissa turkulainen kolmekymppinen nainen säästää ja sijoittaa pienistä tuloista. Kirjoittaja on osatyökykyinen ja siksi tehnyt paljon osa-aikaisia töitä ja tottunut elämään säästäväisesti ja ekologisesti. Silti hän saa laitettua sekä säästöön että sijoituksiin rahaa.

Esimerkiksi vuonna 2019 naisen tulot olivat noin kymppitonnin luokkaa. Bloggaaja sai siitä säästöön 7000 euroa ja teki lisäksi rahastomerkintöjä noin 6000 eurolla. Miten tämä on mahdollinen yhtälö? Kurkkaapa naisen blogia osoitteessa: http://mihinrahakuluu.blogspot.com/

Blogin kirjoittaja asuu omistusasunnossa. Huhtikuussa 2020 hänen osakerahastojensa arvo oli noin 35 000 euroa. Bloggaamisen hän aloitti vuonna 2014 ja sijoittamisen pari vuotta myöhemmin. Aika hyvä saavutus pienituloiselta, vai mitä?

Bloggaaja kirjaa avoimesti ja rehellisesti ylös tulonsa ja menonsa ja laatii niistä kaavioita. Usein hän päätyy aivan hurjiin säästöprosentteihin.

Mihin se raha menee-blogin kirjoittajan neuvot pienituloiselle sijoittajalle ovat tässä**: ”Ota selvää raha-asioista hyvin laajasti (miten voit vähentää menojasi, miten voit lisätä tulojasi, mitä eri vaihtoehtoja on sijoittaa…), mutta älä jumiudu mihinkään yksittäiseen neuvoon, kuten ”sijoita vain kohteisiin, jotka ymmärrät täysin”, ”sijoita vain rahaa, jonka voit menettää kokonaan”. Kyseenalaista kulutustottumuksesi ja uskalla aloittaa sijoittaminen, vaikket vielä kaikkea osaakaan. Mieti, voisitko elää ihan yhtä onnellista, tai todennäköisesti jopa onnellisempaa, elämää, jos vähentäisit kuluttamaasi rahamäärää (ja kuluttamiasi luonnonvaroja) huomattavasti!”

**Artikkelissani olen lainannut Inssin osingot-sijoitusblogia kohdasta, jossa esitellään muita suomalaisia sijoitusblogeja. Inssin osingot on yksi parhaista sijoitusblogeista, joita seuraan. Lisäksi se on valittu taloussivusto Financerin toimesta vuoden 2021 parhaaksi talousblogiksi. Inssin blogiin pääset tästä:

Olet nyt kuullut kolme erilaista ja kannustavaa tarinaa pienituloisen sijoittamisesta.

Voisiko sijoittaminen sittenkin olla myös mahdollista myös sinulle?

Mitä luulet?

vauraus

Kuinka aloittaa sijoittaminen – haasteet

Ethän pahastu. Haluan vähän ravistella sinua, provosoidakin. Teen sen kuitenkin täydestä sydämestä, koska haluan todellakin auttaa sinua vaurastumaan. Sinunkin ON mahdollista vaurastua omalla henkilökohtaisella tasollasi. Se ei välttämättä tapahdu hetkessä.

Elämässä harvoin tarjotaan pikavoittoja. Mutta sinnikkäällä ja hyvällä asenteella, luovuudella ja vaivannäöllä kaikki on mahdollista kenelle tahansa. Kun on tahtoa, löytyy myös keinot.

Käydään alkuun läpi pienituloisen sijoittajan suurimmat viholliset:

 • Rahanpuute.
 • Riippuvaisuus etuuksista tai eletään muutoin kädestä suuhun.
 • Henkilökohtaiset ongelmat kuten masennus tai elämänhallinnan puute.

Ensimmäiset kaksi ovat ilmeisiä ongelmia pienituloisella. Niihin pystyy kuitenkin vaikuttamaan pitkäjänteisellä vaivannäöllä. Henkilökohtaisiin ongelmiinkin on saatavilla apua.

Ne ovat kuitenkin sen verran isoja ja kuormittavia, että sijoittamisen aloittaminen voi olla hyvä lykätä tuonnemmaksi. Hoida itsesi ja läheisesi kuntoon aivan ensimmäisenä.

Muita ongelmia, joita kutsun tässä mielen esteiksi.

 • Välinpitämättömyys. Uskotaan, että pienillä teoilla tai summilla ei ole merkitystä.

 • Sanotaan, että minun ei ole mahdollista vaurastua. Ikinä. Tällöin annetaan kaikki valta jollekin epämääräiselle ulkopuoliselle taholle, jolta odotetaan ihmeenomaisesti ratkaisua oman elämän ongelmiin. Tunnetaan myös nimellä opittu avuttomuus.

 • Negatiivinen perusasenne. On paljon helpompi tyrmätä ja kieltää uusia asioita kuin perehtyä, opiskella ja nähdä vaivaa. Tunnetaan myös nimellä uutuudenpelko.

 • On opittu säästämään mutta ei sijoittamaan. Kituuttelu käy luonnostaan. Sijoittamiseen liittyvä ajatusmalli on kuitenkin uusi: luodaan rahaa rahalla eikä työllä. Uusi ajatusmalli epäilyttää ja luo epävarmuutta. Ei uskalleta pistää rahoja tekemään työtä vaan niistä pidetään kiinni kaksi käsin menettämisen pelossa.

 • Jos ei ole pätevää syytä olla aloittamatta sijoittamista, niitä keksitään.

 • Sijoittaminen on aina muita varten. Verrataan omaa tilannetta muihin: En kuitenkaan saa sitä tai tätä mitä naapurilla, sillä julkkiksella tai lottovoittajalla on. Ehkä niin. Mutta omaa henkilökohtaista talouttasi voit aina parantaa. Edes pienin askelin.

 • Lähimmät ihmiset eivät tue tai ymmärrä sinua pyrkimyksissäsi. Valitettavan usein ne negatiivisimmat ihmiset löytyvät aivan lähipiiristä.

 • Nähdään ainoastaan haasteet ja esteet, ei mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja.

 • Et uskalla hypätä, ottaa ensimmäistä askelta. Se on harvoin niin kauheaa kuin alkuun kuvitellaan.
kolikot

Kuinka aloittaa sijoittaminen pienituloisena – ratkaisuja haasteisiin

Vaurastuminen on sisäinen peli – ei ulkoinen.

Sinä voit olla taloudellisesti tiukoilla juuri tällä hetkellä. Voit kuitenkin muuttaa oman taloudellisen tilanteesi uskomalla itseesi, asettamalla pieniä ja isoja tavoitteita ja tekemällä töitä niiden eteen. Älä ikinä luovuta. Pitkäjänteisyys ja systemaattisuus kannattaa. Kun uskot itseesi ja teet päivittäisiä toimenpiteitä taloudellisen tilanteesi parantamiseksi, ennen pitkää päädyt parempaan taloudelliseen tilanteeseen.

Voit olla tiukoilla, mutta mieleltäsi rikas. Voit olla rahaton, muttet köyhä. Opiskele, kysy neuvoa, hakeudu kannustavaan seuraan,tee suunnitelmia, toimi ja kannusta itseäsi. En väitä, että unelmoimalla Ferrarista saat sen. Mutta kun avaat mielesi mahdollisuuksille esteiden sijaan, huomaat, että sinä voit vaikuttaa.

Steve Siebold on kirjoittanut kirjan How rich people think. Varakkaiden ajattelutapa nimittäin eroaa keskiluokkaisesta tai köyhästä ajattelutavasta. Jotain perää täytyy olla siinä, että varakkailla ihmisillä tapaa olla keskenään samanlaiset tavat ajatella, toimia ja hallinnoida elämäänsä. Eikö totta?

Otetaan esille muutamia Sieboldin kirjan köyhiä ja varakkaita erottavia ajattelutapoja.

 • Köyhän mielestä rikkaat ovat pahan alku ja juuri. Rikkaiden mielestä köyhyys on kaiken pahan alku.

Suomessa hyvin tavanomainen tapa ajatella. Huomaahan tämän jo jokavuotisesta lööppilehtien herkuttelemasta Suomen varakkaimpien julkistuksesta. Rikkaus yhdistetään usein ahneuteen, pahuuteen tai keinotteluun. Helposti unohtuvat varakkaan luomat työpaikat, hänen maksamansa verot ja vaikutus kansantalouteen.

 • Köyhät ihmiset lottoavat – varakkaat ihmiset toimivat.

Suomalaiset ovat lottokansaa. Liekö kansanperinnettä, toivotonta optimismia vaiko unelmointia. Todennäköisyys vaurastua isosti lottoamalla on kuitenkin todella paljon pienempi kuin vaurastua vaikkapa rakentamalla pitkäjänteisesti oman yritys ja myymällä se.

Yrittäjyys ja yrittäminen nähdään usein vaikeana, pelottavana ja ”hui mitä jos et pärjää ja joudut konkurssiin, ei kannata aloittaa!” Osasitko muuten ajatella, että myös oman yrityksen perustaminen on sijoittamista?

Yleensä ihmiset odottavat, että joku tai jokin ulkopuolinen asia yhtäkkiä ratkaisee heidän ongelmansa. Varakkaat ihmiset ottavat ohjat omiin käsiinsä.

lotto
 • Köyhät mieluummin viihdyttävät itseään kuin kouluttautuvat. Varakkaat ihmiset opiskelevat jatkuvasti uutta ja ottavat selvää asioista. Tämän seurauksena heillä on myös tarkempi silmä erilaisille mahdollisuuksille.
 • Varakkaat ihmiset ympäröivät itsensä samanmielisillä ihmisillä. Köyhä keskittyy kritisoimaan rikkaita ja ajattelemaan rahasta ja vaurastumisesta negatiivisesti.

Ymmärrän, minäkin olen ajoittain kateellinen varakkaille. Mutta mitä kateus ja katkeruus hyödyttää? Kuinka hedelmällistä on toistaa itsellesi, ettet ikinä tule saamaan lisää rahaa koska olet köyhä juuri nyt? Olisko parempi keskittyä mahdollisuuksiin kuin esteisiin? Mitä sinä voit tehdä tänään sen eteen, että olet joku päivä varakkaampi? Aina voi tehdä jotain.

Laita edes euro säästötilille. Sekin on alku. Kaikki lasketaan. Kyse on ajatusmaailmasta, ei siitä, voitko oikeasti vaurastua säästämällä euron kuussa. Kyse on siitä, että teet pienen teon, muutat asennettasi. Et sano enää: en kuitenkaan voi vaikuttaa (ja annat sitten olla, annat vastuun maailmankaikkeudelle). Vaan sanot: minä keksin keinon ja aloitan tällä pienenpienellä symbolisella askeleella.

Rahanpuutteeseen on oikeastaan vain kaksi vaihtoehtoa. Joko karsit kuluja tai luot uuden tulonlähteen. Jos joka kuukausi budjetoit, seuraat menojasi ja karsit epäoleelliset ja silti rahat eivät riitä, on aika keksiä uusia tulonlähteitä.

Entäs sitten riippuvaisuus etuuksista tai muutoin kädestä suuhun eläminen? Miten se ratkaistaan?

Etuuksilla elävä tietää yleensä tulojensa määrän aika tarkkaan etukäteen. Se on valitettavasti kaksiteräinen miekka, sillä toisin kuin esimerkiksi yrittäjyydessä tai palkkatyössä, etuuksissa harvoin on nousuvaraa. Lisäksi olet riippuvainen ulkoisesta tahosta. Siksi myös sinun kannattaa etsiä mahdollisimman paljon uusia sivutulon lähteitä.

Katso tästä artikkelini Miten saada rahaa? saadaksesi vinkkejä lisätulon saamiseen.

Lisävinkkinä kaikille pienituloisille. Opettele tuntemaan verotusta ja muista tarkistaa veroilmoitus. Onko siinä virheitä tai voitko hakea vähennyksiä?

Tiesitkö muuten tästä vähennysmahdollisuudesta? https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/veronmaksukyvyn-alentumisvahennys/

Miten saada kokoon edes 15 euroa sijoituksiin, jos aivan kaikki menee elämiseen eikä riitäkään? Tyhjästä on paha nyhjästä. Hyvin moni Suomessa elääkin aivan äärimmäisellä minimitulolla. Teille kaikille nostankin hattua, olette arjen sankareita.

Köyhyys on useimmille kuitenkin aika subjektiivista. On olemassa aina joku toinen, joka on sinua osattomampi. Punnitse tarkkaan, onko elämässäsi vielä jotain, mitä voi karsia pois, vaihtaa halvempaan tai tehdä harvemmin. Kaikilla ei siltikään valitettavasti ole varaa sijoittaa.

rahaton

Monet meistä ostavat makeisia, tupakkaa, alkoholia tai lottoavat. Mikään niistä ei ole välttämätöntä. Silti niihin voi mennä 15 euroa tai enemmänkin kuukaudessa. Mitä, jos pystyisitkin säästämään 2 euroa jokaisen kauppareissun loppusummasta jättämällä pois jotakin ei niin välttämätöntä tai vaihtamalla halvempaan?

Kaupassa käydään yleensä 1-3 kertaa viikossa. Kuukaudessa jokainen säästetty kaksi euroa per kauppareissu tekisi 4,5 (vkoa) x 2 (kauppareissujen kerta)x 2 (euroa)=18 euroa. Yhtäkkiä sinulla onkin 18 euroa laitettavaksi indeksirahaston kuukausisijoitukseksi.

*Indeksirahastoihin sijoittamisen aloitat helpoiten täältä.

Huomaa, että sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Myös erilaiset digitaaliset säästämismuodot kuten jokaisesta korttimaksusta otettava pieni summa säästötilillesi on hyvä idea. Näitä tarjoavat eri pankit.

Muista, että asennemuutos ei tapahdu hetkessä. Vaurastuminenkaan ei tapahdu hetkessä.Tulet tarvitsemaan aimo annoksen itsekuria, motivaatiota, kannustusta, luovuutta ja tekemisen meininkiä.

Viimeinen mainitsemistani Sieboldin varakkaiden tavoista onkin äärettömän tärkeä: ympäröi itsesi samanmielisillä ihmisillä! Ihmisillä, jotka uskovat sinuun, kannustavat sinua ja uskovat sinun pystyvän mihin vain. Tsemppaa myös heitä. Vertaistuen kantava voima on uskomaton!

Sinäkin pystyt muuttamaan oman tilanteesi riippumatta siitä miten tiukassa taloudellisessa tilanteessa olet tällä hetkellä. Muutos lähtee aina ensin ajatuksistasi. Loppu on pitkäjänteisesti toteutettuja ja toistuvia hyviä tapoja, kuten vaikkapa joka kuukausi tapahtuva automaattinen kuukausisäästäminen indeksirahastoihin.

Lähde: https://www.salkunrakentaja.fi/2021/04/rikkaus/

setelit

5 painavaa syytä miksi sinun tulee sijoittaa haasteista huolimatta

 1. Sijoittaminen on tulevaa varten. Kukaan meistä ei tiedä, miltä tulevaisuuden työelämä, eläketurva tai sote-järjestelmä tulee näyttämään. Sijoittamalla rakennat itsellesi lisäturvaa. Mitä pienituloisempi olet, sitä tärkeämpää sijoittaminen on. Jos työhistoriasi on hajanainen ja lyhyt, eläkkeesikin tulee olemaan pieni. Sijoittamalla luot omaa eläkekassaasi.
 2. Sijoittamalla luot itsellesi vaurautta, vaihtoehtoja ja vapautta tulevaisuudessa.
 3. Sijoittamalla varaudut yllättäviin tilanteisiin. Et joudu hätätilanteissa turvautumaan kalliisiin pikavippeihin. Voit olla oma pikavippifirmasi ja tarpeen tullen nostaa arvo-osuustililtäsi sijoitusten tuottoja. (Ensisijassa taloudellinen puskuri on tätä varten.)
 4. Sijoittaminen on mielenkiintoinen harrastus joka on sidoksissa ympäröivään yhteiskuntaan ja sen ilmiöihin. Opit uutta.
 5. Sijoittamalla kasvatat itsetuntoasi. Sinä pystyt. Sinä osaat. Sinä voit vaikuttaa.
paljon-rahaa

Loppuun vielä tasapuolisuuden vuoksi muutama vasta-argumentti, miksi sijoittaminen ei kannata.

 • Alku on hidasta, tuntuu ettei mitään tapahdu.

 • Kaikki eivät tee isoja summia silmänräpäyksessä, sen taidon osaa vain harva.

 • Jossain vaiheessa tulet maksamaan myös oppirahoja eli menettämään rahaa. Sillä ei kuitenkaan ole väliä, jos sijoitat pitkäjänteisesti.

 • Vaatii alussa jonkin verran vaivannäköä eli pitää löytyä viitseliäisyyttä ja kiinnostusta.

 • Jos et halua, että raha tekee töitä puolestasi ja saat ajan kuluessa korkoa korolle ja vaurastut, voit unohtaa sijoittamisen.

 • On vaarana, että jäät koukkuun!

Disclaimer: En ole sijoitusasiantuntija enkä anna sijoitusneuvoja. Jos viimeinenkin lanttisi menee lasten ruokkimiseen ja tinkivaraa ei ole, sijoittaminen ei välttämättä ole sinulle mahdollista juuri nyt. Palaa asiaan kun taloudellisessa tilanteessasi on enemmän joustoa. Muista myös aina ensin rakentaa taloudellinen puskuri yllättäviä menoja varten.

Jos elät perustoimeentulotuella, sijoittaminen on kohdallasi tällä hetkellä hyvin vaikeaa. Viimeisijaista tukea saava kun joutuu tukea saadakseen käyttämään ensin kaikki muut oljenkorret, mukaanlukien säästöt ja sijoitukset. Harkitse sijoittamista tulevaisuudessa, kun taloudellinen tilanteesi on itsenäisempi ja vakaampi.

Mikäli olet masentunut tai käyt läpi muuta henkilökohtaista kriisiä, kehotan sinua ensisijaisesti huolehtimaan itsestäsi ja läheisistäsi ja hakemaan apua ongelmaan. Ratkaise yksi ongelma kerrallaan.

Jos sinulla on velkakierre ja maksuvaikeuksia, voit hakea Takuusäätiöstä takausta järjestelylainaan. Takuusäätiö tarjoaa velkaneuvontaa aivan kaikille.

Yhteenveto

Pienituloinen, toivottavasti sain sinut vakuutettua, että sinunkin on mahdollista sijoittaa ja vaurastua. Se on itse asiassa aivan oleellista tulevaisuutesi kannalta. Sinulla on valta muuttaa elämääsi. Paras hetki aloittaa on nyt.

Oli tilanteesi mikä tahansa, toivoa on.

alku

Lähteet:

https://yle.fi/uutiset/3-11852724

https://www.iltalehti.fi/taloussankari/a/8fdf8693-a7f1-4c34-ad69-cc0f187937f3

https://www.nordnet.fi/blogi/pienituloisen-sijoittaminen/

https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/veronmaksukyvyn-alentumisvahennys/

https://www.salkunrakentaja.fi/2021/04/rikkaus/

Perehdy myös tähän:

Julia Thurén: Melkein kaikki rahasta. Lopeta jo se richsplaining!

https://areena.yle.fi/audio/1-50038312