Tavoite-suunnitelma-menestys

Menesty ottamalla vastuu omasta elämästäsi – 10 parasta vinkkiä, jotka muuttavat elämäsi

Menestyminen on, kuten onnellisuuskin, ikivihreä puheenaihe, sillä jokainen meistä haluaa olla menestynyt ja onnellinen. Mitä menestyminen oikein on ja miksi jotkut onnistuvat siinä paremmin kuin toiset?

Tässä artikkelissa kerron sinulle, mitä menestys on ja miten sen voi saavuttaa tekemällä yhden asian – ottamalla täyden vastuun itsestäsi. Kerron myös, mitä rutiineja menestyneillä ihmisillä on.

Lopuksi annan 10 parasta vinkkiä menestykseen. Saatat yllättyä, kuinka pienet asiat ratkaisevat pitkässä juoksussa!

Mitä menestys oikein on?

Ensin on hyvä ymmärtää, että menestys ei ole yksiselitteinen käsite. Sen määritelmä riippuu usein puhujasta. Monesti liitämme menestykseen ihailun, rikkauden, loistavan uran ja kenties julkisuuden.

Arnold Schwarzenegger esimerkiksi on menestynyt elämässään. Lapsuus pienituloisessa perheessä itävaltalaisessa Thalin kylässä vaihtui julkisuuteen ja vaurauteen Yhdysvalloissa. Seitsenkertainen Mr Olympia, toimintaelokuvien legendaarinen sankari ja Kalifornian entinen kuvernööri. Palataan Iso-Arskaan vielä myöhemmin artikkelissa.

Urallaan menestyneitä ovat myös takavuosien tennistähti Andre Agassi ja kotoinen Kimi Räikkönen. Kaikkia kolmea edellä mainittua yhdistää se, että he ovat parhaita alallaan. He ovat eittämättä myös rikkaita ja suosittua seuraa. Kovalta työltä ja uhrauksilta ei kuitenkaan kukaan heistä ole säästynyt.

Millä muilla tavoin menestyminen voidaan määritellä? Satu Kaski ja Marianne Miettinen tutkivat menestymisen dynamiikkaa ja erilaisia reittejä menestykseen. Kirjassa onnistuminen, jota voidaan pitkälti ajatella myös menestyksenä, määritellään niin, että henkilö saavuttaa jonkin itselleen tärkeän asian. (Kaski & Miettinen, 2018. Onnistumisen taidot – löydä tie tavoitteisiin. Kirjapaja.)

Onko siis 11 lapsen lestadiolaisäiti menestynyt, koska on saanut kasvatettua kaikki lapsensa terveiksi ja toimiviksi yhteiskunnan jäseniksi? Onko minimitulolla toimeentuleva työtön menestynyt, koska auttaa vapaaehtoisesti leipäjonossa ja jakaa näin hyvää? Onko yksinhuoltajaäiti menestynyt kun saa pienestä palkastaan kustannettua esikoisen autokoulun?

Lamborghini

Mitä menestys merkitsee sinulle

Oletko sinä menestynyt saavuttaessasi oman henkilökohtaisen tavoitteesi elämässä? Menestys, kuten onnikin, on muuttuvaa ja häilyvää. Meidän kaikkien ei myöskään tarvitse saavuttaa suuria asioita. Riittää, että tiedät, mitä menestys sinulle merkitsee ja tavoittelet sitä parhaasi mukaan. Menestys ei ole Instagram-tilin kiiltokuvia vaan se, mitä tiedät sydämessäsi olevan oikein ja hyvin. Sinulle riittävästi.

Toisaalta, jos uskallat unelmoida suuria ja teet unelmasta tavoitteen, laitat ison pyörän pyörimään ja todennäköisesti myös teet unelman eteen enemmän töitä.

Vastuun ottaminen – ota vastuu omasta elämästäsi ja päästä voimasi valloilleen

Kirjassaan Vastoinkäymiset ympärilläni – kuinka kääntää vaikeudet menestykseksi (2020, Atena Kustannus Oy) Thomas Erikson pohtii, kuinka meillä kaikilla olisi mahdollisuus elää parasta mahdollista elämää ja menestyä. Erikson karsii kaiken muun meille aikaisemmin neuvotun. Yksinkertainen resepti menestykseen on ottaa sataprosenttinen vastuu itsestäsi.

Saatat nyt miettiä että olet jo vastuullinen: käyt töissä, maksat laskut, hoidat lapset ja maksat verosi eli olet vastuullinen. Eriksonin pointti on, että monissa tapauksissa piiloudumme totuudelta. Vaikka tiedämme mitä tulisi tehdä, jostain syystä emme tee niin. Käytämme tekosyitä: ”Kyllä minäkin treenaisin mutta minulla on kolme lasta.” Tai: ”Kyllä minäkin sijoittaisin jos olisin rikas ja ymmärtäisin jotain rahasta.” Ja niin edelleen.

Usein lyhyen tähtäimen nautinto painaa vaakakupissa enemmän kuin pitkän tähtäimen. Se on inhimillistä, mutta samalla ammumme itseämme jalkaan.

Oikea suunta

Erikson korostaa, että olemme vastuussa:

1. Kaikesta mitä teemme: ”söin vähän huonosti ja nyt närästää” tai ”mieheni haluaa avioeron, en ymmärrä miksi” – Todellisuudessa olet vuosikaudet nalkuttanut hänelle mitä pienimmistä asioista ja lytännyt hänen itsetuntoaan toistuvasti. Tai: ”ryyppään työajalla ja pomo on viimein saanut tarpeekseen”.

2. Kaikesta mitä emme tee. Jätätkö aamutreenin väliin jo viidettä viikkoa putkeen? Et vieläkään ole aloittanut säästämään taloudellista puskuria vaikka mietit asiaa jo puoli vuotta sitten. Nyt autosi hajosi ja tilillä on vain parisataa. Hups.

Ymmärsit varmaan asian ytimen. Tietenkään emme voi vaikuttaa kaikkeen: pahoja asioita tapahtuu. Sairastumme, menetämme työpaikan, kodin tai omaisuuden, läheinen kuolee tai aviopuoliso pettää.

Nyt kuitenkin keskitymme asioihin, joihin voimme vaikuttaa. Sillä asenne erottaa menestyjät muista. He eivät jää märehtimään asioita, joihin eivät voi vaikuttaa vaan tekevät toimia asioiden eteen, joille voivat jotain.

Pienillä päivittäisillä valinnoilla ja vastuun ottamisella on pitkällä aikavälillä suuri, jopa valtava merkitys. Vievätkö valintasi kauemmas vai lähemmäs tavoitettasi ja menestystä? Valta ottaa vastuu omasta elämästäsi on sinulla. Joka päivän jokainen hetki.

Vastuun ottaminen – esimerkkinä Helvetinviikko

Erik Bertrand Larssen on Norjan suosituin mentaalivalmentaja, puhuja ja entinen laskuvarjosotilas. Larssenin teos Helvetinviikko (2015, Bazar) tarjoaa lukijalleen mahdollisuuden osallistua elämänsä matkalle suunnittelemalla oman henkilökohtaisen helvetinviikon.

Helvetinviikko tarkoittaa armeijassa ja erikoisjoukkojen keskuudessa ajanjaksoa, jolla ihminen menee vahvasti omalle epämukavuusaluelleen sekä psyykkisesti että fyysisesti. Siellä hän haastaa itsensä kehittyäkseen ja oppiakseen. Tavoitteena on muuttaa haitallisia tapojaan, oppia luottamaan omiin voimiinsa ja ylittämään rajansa. Jokaiselle viikon päivälle on oma kehitysalueensa.

Larssenin helvetinviikon päivittäiset aiheet ovat:

 • tavat ja rutiinit
 • moodit eli mielentilat ja keskittyminen
 • ajanhallinta
 • pelkojen kohtaaminen
 • palautuminen ja lepo
 • sisäinen dialogi sekä
 • positiivisuus.

Päivittäisten aiheiden sisällä on erilaisia teemoja, joista tässä mainitsen vuorokauden ilman unta. Unen sijaan tehdään töitä, joko fyysisesti tai oman pään sisällä.

Saappaat

Helvetinviikossa suunnittelulla on oleellinen rooli. Silloin joudumme kohtaamaan omat heikkoutemme ja kehityksen tarpeemme, määrittelemään viikon tavoitteet ja kohtaamaan elämämme silmästä silmään. Larssen myös kannustaa tiedustelemaan läheisiltä huonoja puoliamme, jotta ottaisimme niistä opiksi. Auts.

Helvetinviikon ohjelma on seuraavanlainen:

(Alkaa maanantaina kello 5:00 ja päättyy sunnuntaina kello 22:00.)

 • Ylös kello 5:00 joka aamu.
 • Nukkumaan kello 22:00 joka ilta.
 • Tee koko viikko töitä kaikin voimin, keskittyneesti, tietoisesti ja velvollisuudentuntoisesti.
 • Noudata viikkosuunnitelmaa tunnollisesti.
 • Ole koko ajan tietoinen moodistasi ja keskity siihen mitä kulloinkin teet.
 • Ole tietoinen eri rooleistasi ja tee parhaasi jokaisessa roolissa koko päivä.
 • Ole hyväntuulinen, myönteinen ja rakentava koko ajan.
 • Ole tarmokas ja toimelias.
 • Pidä harkittuja taukoja, laadukas lepääminen on sallittua.
 • Kohenna hiukan asuasi ja ulkoista olemustasi.
 • Vastaa kaikkiin yksityisviesteihin vasta illalla.
 • Sosiaaliset mediat ovat työaikana kiellettyjä.
 • Tekstiviestit, puhelut ja sähköpostiviestit ystäville ovat työaikana kiellettyjä.
 • Juttele työtovereiden kanssa mahdollisimman vähän, ellei kyseessä ole työasia.
 • Kuntoile vähintään kerran päivässä, mieluiten heti aamulla.
 • Syö ehdottoman terveellisesti koko viikko.
 • Television katselu on kiellettyä. https://esseepankki.proakatemia.fi/helvetinviikko-nyt-matka-mieleen-2/

Helvetinviikon anti

Mikä siis on kaiken tuon rääkin pointti, saatat kysyä? Eihän kaikkien tarvitse juosta ultramaratoneja tai kiivetä vuorelle löytääkseen voimansa menestyä? Ei tarvitse. Larssenin esittelemä menetelmä on kuitenkin hyvä kolmesta syystä:

1. Menemme harvoin epämukavuusalueellemme, ellei ole aivan pakko. Mikäli sitoudut viikkoon, tulet aivan taatusti kohtaamaan epämukavuusalueesi. Suurin edistys tapahtuu epämukavuusalueella! Tulet tajuamaan, että selviät mistä vain. Uskallat unelmoida suuria ja luottaa siihen, että tulet menestymään. Tiedät, että pystyt paljon enempään kuin luulitkaan.

2. Meillä hyvinvointivaltion asukkeina on kaikki mitä tarvitsemme elääksemme hyvää elämää. Silti haluamme lisää, tunnemme riittämättömyyttä ja masennumme. Tarvitsemme herätyksen. Tähän vastaus on Helvetinviikko. Sen jälkeen tulet taatusti arvostamaan mukavaa ja helppoa arkeasi.

3. Helvetinviikon aikana arvosi kirkastuvat ja tiedät, mitä haluat sillä kaikki turha jää pois. Ehkäpä huomaat, että sinulla onkin jo kaikki tarvittava.

Munkki

Vastuun ottaminen, visio, valinnat ja voimavarat

Kaski ja Miettinen painottavat, että onnistuminen, menestyminen tai itsensä voittaminen on mahdollista meille kaikille eikä vain harvoille. Menestys ei kuitenkaan tule ilmaiseksi. Onnistuminen vaatii vastuun ottamista itsestä ja tekemisistään. Se edellyttää määrätietoista sitoutumista ja kovaa työtä. Joskus myös onnea.

Kaikkein tärkeintä on kuitenkin, että sinulla on näkemys unelmastasi, visio. Kun näet unelmasi tarpeeksi selvästi, siitä voi tulla tavoite.

Mitä enemmän taas teemme päivittäin hyviä valintoja jotka vievät meitä lähemmäs unelmaa, sitä todennäköisemmin voimme myös onnistua.

Aina onnistuminen tai menestys ei tarkoita, että tavoitteen saavuttaisi täysin. Kuvitellaan, että hakisit työpaikkaa maan parhaasta kiinteistönvälitystoimistosta. Et valitettavasti pääse sinne, ainakaan tällä kertaa. Sinulle sitä vastoin tarjotaan paikkaa sivukonttorista toisella paikkakunnalla. Onnistuminen vai epäonnistuminen?

Kaski ja Miettisen mukaan onnistuminen voidaan nähdä myös taitona huomata ja hahmottaa asioita, asennoitua niihin oikein ja tarttua asioihin ja mahdollisuuksiin. Positiivisessa psykologiassa nähdään, että ihmisen voimavarat ovat paljon suuremmat kuin yksilö uskookaan. Tästä todistavat vaikkapa kaikki uskomattomat selviytymistarinat.

Perehdypä ehtiessäsi seuraaviin: https://www.popularmechanics.com/adventure/g2493/survival-stories/

Yes

Menestyneiden ihmisten rutiineja

Arnold Schwarzeneggerin massiivisen ulkomuodon takana on pedantti itävaltalainen organisaattori. Jo ennen saapumistaan Yhdysvaltoihin Arnold oli päättänyt, että hänestä tulee jotain suurta. Mitä, sitä hän ei tiennyt vielä itsekään. Kovan työn ja kehonrakennuskisoissa saadun menestyksen kautta hän lopulta päätyi Yhdysvaltoihin.

Arska saattoi treenata 4-5 tuntia päivässä kuutena päivänä viikossa. Sen lisäksi hän teki muuraustöitä ystävänsä kanssa, kirjoitti ja myi treenilehtisiä, opiskeli ja kiersi menestyksekkäästi kehonrakennuskisoissa. Yksi asia, joka varmasti auttoi häntä menestymään kaikilla osa-alueilla oli hänen kykynsä verkostoitua ja tavoitella kaikkia osapuolia tyydyttävää tilannetta.

Yhdysvalloissa ollessaan hän tapasi kirjoittaa tavoitteensa paperille mahdollisimman ymmärrettävästi ja selkeästi. Kun tavoite oli paperilla, se alkoi jo olemassaolollaan elää elämäänsä. Arnold myös arvioi ja hioi tavoitteitaan ja menetelmiään jatkuvasti sekä hankki tietoa. Oli kyse sitten kanssakilpailijan poseerauksesta tai kiinteistösijoittamisen alkeista.

Arnold opiskeli useissa kalifornialaisissa opinahjoissa. Jos hauskanpito houkutteli liikaa, hän palautti tavoitteen mieleensä ja keskittyi asioihin, jotka päivä päivältä veisivät hänet lähemmäs sitä. Itävaltalainen kaappikello tavoitteli muun muassa uraa näyttelijänä Hollywoodissa. Ja kuinkas sitten kävikään? Arnold on sanonut, että kaikki hänen lapsuuden haaveensa ovat tulleet toteen.

Lähteet: Schwarzenegger, Arnold (2012). Total Recall – uskomaton elämäntarinani. Otava.

sekä https://www.balancethegrind.com.au/daily-routines/arnold-schwarzenegger-daily-routine/)

 

Arnold poseeraus

 

My confidence came from my vision because I am always a big believer that if you have a very clear vision of where you want to go then the rest of it is much easier. Because you always know why you are training five hours a day, you always know why you are pushing and going through the pain barrier, and why you have to eat more, and why you have to struggle more, and why you have to be more disciplined.

Arnold Schwarzenegger

Tony Robbins on yksi maailman menestyneimmistä henkisistä valmentajista ja Self Help-kirjailijoista. Hän on iso mies, jolla on möreä ääni ja innostava ja energinen olemus. Tony ei ole kuitenkaan aina ollut menestynyt ja rikas vaan hän on kotoisin köyhästä perheestä. Hän lähti kotoaan nuorena ja alkoi etsiä tarkoitustaan elämässä.

Tony keräsi tietoa eri aloilta kuten psykologiasta ja uskonnoista ja ymmärsi, että hänen tehtävänsä on auttaa ja motivoida muita. Lapsuuden kurjien kokemusten ansioista hän on keskittynyt tekemään hyvää erilaisten avustusjärjestöjen kautta. Robbins järjestää live-seminaareja joissa tunnelman kerrotaan nousevan kattoon.

Tutkitaanpa nykyisen Tonyn päivittäisiä rutiineja. Mitä hän tekee aamuisin? Businessinsiderin mukaan hän herää varhain (viiden tunnin yöunien jälkeen) ja nauttii terveellisen aamiaisen. Sen jälkeen on vuorossa joogaa ja meditaatiota yhdistävä harjoitus. Joka aamu hän myös elää mielessään uusiksi kaikki asiat, joista on kiitollinen.

Robbins tekee visualisointiharjoituksia. Hän kuvittelee mielessään, miltä tuntuu saavuttaa kolme sen hetkistä tavoitetta elämässä. Hän keskittyy siihen, miltä menestys saa hänen olonsa tuntumaan. Hän myös eläytyy siihen, miltä muiden menestyksestä hyötyvien olo tuntuu onnistumisen jälkeen. Lopuksi Tony tekee 15 minuutin intensiivisen treenin.

Mitä luulet, millainen olo Tonylla on päivittäisen aamurutiininsa (n.30min) jälkeen? Minä arvaisin että luottavainen, innostunut ja positiivinen. Tunteet kantavat varmasti pitkälle päivään ja siivittävät häntä menestymään vielä isommin.

Lähteet: Robbins, Tony (2015). Raha – Peli haltuun: 7 yksinkertaista askelta taloudelliseen vapauteen.Viisas Elämä.

https://www.britannica.com/biography/Tony-Robbins

https://www.businessinsider.com/tony-robbins-morning-routine-meditation-and-workout-2017-10?r=US&IR=T

If you can’t, you must. If you must, you can.

Tony Robbins

Mies ja kirja

Bethenny Frankel on tuttu sarjasta The Real Housewives of New York City (TRHONYC). Hän on myös Skinnygirl-lifestylebrändin perustaja, Self Help-oppaiden kirjoittaja ja katastrofiapujärjestön perustaja. Frankelin lapsuus oli vaikea. Hänen isänsä jätti perheensä kun Bethenny oli vasta pieni lapsi ja äiti joi paljon.

Bethenny oli vielä kolmikymppisenä isoissa veloissa eikä osannut hallita raha-asioitaan. Sitten hän alkoi toden teolla uurastamaan unelmiensa eteen. Työstä riippumatta hän pyrki antamaan lisäarvoa tekemällä hommansa parhaalla mahdollisella tavalla. Bethennystä tuli ajanhallinnan mestari.

Bethenny tavoitteli näyttelijän uraa ja työskenteli esimerkiksi henkilökohtaisena avustajana julkisuudesta tutuille henkilöille. Näiden kontaktien avulla hän perusti sinnikkäästi lukuisia eri yrityksiä ja sai lopulta jalan oven väliin tv-ohjelmissa.

Bethennyn ansiolista niin bisneksestä kuin viihteenkin alalta on huomattava. Nykyään hän on monimiljonääri yrittäjä. Jotain hänen menestyksestään liikemaailmassa kertoo, että hän on myös vieraillut Leijonan Luola USA:n jaksoissa yhtenä leijonista.

Mitä on Bethennyn menestyksen takana? Bethenny on luonteeltaan täydellisyyden tavoittelija ja organisoija. Ellei hän pysty antamaan projektille eli parastaan, hän ei ryhdy siihen. Joka päivä hän harrastaa jonkinlaista liikuntaa ja pyrkii olemaan aktiivinen. Bethennyn mielestä tärkeille asioille on löydyttävä aikaa. Hänelle se tarkoittaa laadukasta ja riittävää yöunta ja aikaa tyttären kanssa.

Nykyään Bethenny antaa taloudellisia neuvoja muille. Omien sanojensa mukaan hän on tehnyt paljon virheitä elämässään mutta ottanut niistä opikseen.

Frankelin menestyksen salaisuuden voisi tiivistää seuraaviin asioihin: fiksu rahankäyttö, kova työ ja töpinäksi pistäminen (to hustle), rohkeus sekä sopivan mielentilan ylläpitäminen. Menestynyt ihminen myös antaa omastaan tarvitseville.

Lähteet:

https://en.wikipedia.org/wiki/Bethenny_Frankel

https://www.cnbc.com/2020/09/15/bethenny-frankels-morning-routine-and-how-she-stays-so-productive.html

https://www.goodhousekeeping.com/life/entertainment/a31399855/bethenny-frankel-diet-exercise/

https://money.com/bethenny-frankel/

NYC

I’m stronger than anything in my way. Holla!

Bethenny Frankel

Mitä rutiinisi kertovat sinusta?

Miten sinä käytät päiväsi? Toistatko samoja rutiineja? Entä palvelevatko tekemäsi asiat terveyttäsi, läheisiäsi, omaa henkilökohtaista tavoitettasi tai työyhteisöäsi? Muista, että päivistä tulee viikkoja, viikoista kuukausia ja kuukausista vuosia. Vuosista tulee ajan mittaan elämäsi.

Mihin haluat elämäsi käyttää?

10 parasta vinkkiä menestykseen

1. Tiedä mitä haluat – tavoitteen visualisointi ja sen kirjoittaminen paperille

2. Luo hyviä arjen rutiineja

3. Opettele hallitsemaan ajankäyttöäsi – keskity oleelliseen

4. Ota joka päivä askeleita, jotka vievät sinua lähemmäs tavoitettasi

5. Opiskele ja hanki tietoa – älä ikinä lopeta

6. Opi tuntemaan heikkoutesi ja vahvuutesi ja työstä niitä

7. Ota vastuu tekemistäsi, tekemättömyyksistäsi, reaktioistasi ja ajatuksistasi

8. Näe epäonnistumiset uusina oppimisen mahdollisuuksina, älä märehdi

9. Hakeudu samanmieliseen ja kannustavaan seuraan

10. Ole positiivinen ja kiitollinen ja jaa hyvää myös muille

Vuorenhuipulla

Yhteenveto

Kaikista ei tule Yhdysvaltain presidenttejä tai NHL-pelaajia. Meillä jokaisella on silti mahdollisuus vaikuttaa elämämme kulkuun ja sen laatuun ja tavoitella henkilökohtaista menestystä. Tässä artikkelissa olen pyrkinyt etsimään parhaita mahdollisia työkaluja menestyksen saavuttamiseksi. Toivottavasti olet nauttinut artikkelin lukemisesta ja se on tarjonnut sinulle inspiraatiota oman unelmasi tavoittelemiseksi.

Artikkelista tuli pitkä sillä aihe on lähellä sydäntäni. Kiitos, että viihdyit kirjoitukseni parissa näin pitkään!

Mikki

All our dreams can come true – if we have the courage to pursue them.

Walt Disney

Lähteet:

Erikson, Thomas (2020). Vastoinkäymiset ympärilläni – kuinka kääntää vaikeudet menestykseksi. Atena Kustannus Oy.

Larssen, Erik Bertrand (2015). Helvetinviikko. Bazar.

Kaski, Satu ja Miettinen, Marianne (2018). Onnistumisen taidot – löydä tie tavoitteisiin. Kirjapaja.

Robbins, Tony (2015). Raha – Peli haltuun: 7 yksinkertaista askelta taloudelliseen vapauteen.Viisas Elämä.

Schwarzenegger, Arnold (2012). Total Recall – uskomaton elämäntarinani. Otava.

https://www.popularmechanics.com/adventure/g2493/survival-stories/

https://www.balancethegrind.com.au/daily-routines/arnold-schwarzenegger-daily-routine/

https://www.britannica.com/biography/Tony-Robbins

https://www.businessinsider.com/tony-robbins-morning-routine-meditation-and-workout-2017-10?r=US&IR=T

https://en.wikipedia.org/wiki/Bethenny_Frankel

https://www.cnbc.com/2020/09/15/bethenny-frankels-morning-routine-and-how-she-stays-so-productive.html

https://www.goodhousekeeping.com/life/entertainment/a31399855/bethenny-frankel-diet-exercise/

https://money.com/bethenny-frankel/

Lisämateriaalia:

Piller, Jozsef (2020). Step outside the box-Yeah right!? In the mind of an awesome salesman. Nordic Success Publishing AB. (äänikirja)

Principles For Success by Ray Dalio (In 30 Minutes): https://www.youtube.com/watch/B9XGUpQZY38