Lapsiperheen arki on raskasta. Arjen ristipaineet kuormittavat suomalaisia erityisesti korona-aikana. Kotona syntyy jännitteitä kun koko perhe on tavallista enemmän kotona yhtä aikaa. Joskus tuntuu, että arki on yhtä suurta velvollisuutta. Miten päästä helpommalla?
Tähän artikkeliin olen koonnut parhaat vinkit, joita noudattamalla voit keventää perheesi arkea. Olen jaotellut vinkit eri teemoihin selkeyden vuoksi.
Voi olla, että teet jo kaikkea näistä. Siinä tapauksessa voit perehtyä syvällisemmin antamiini linkkeihin. Löytyisikö niistä lisää vinkkejä perheesi arjen helpottamiseksi?
Teema: Ruokahuolto ja keittiö
Lapsiperheen kiertävä ruokalista
Luo ruokahuoltoa helpottava kiertävä ruokalista, jonka avulla suunnittelet viikon ruokailut etukäteen. Esimerkiksi Martoilta ja Hellapoliisilta löytyy hyviä valmiita listoja. Jos kärsivällisyytesi ei riitä pitkälliseen suunnitteluun, luo kiertävä ruokalista kotiin edes viikoksi kerrallaan.
https://www.hellapoliisi.fi/viikon-ruokalista/
Käy kaupassa 1-2 krt viikossa ja osta vain aterioihin tarvittavat ainekset ja muu tarpeellinen päivittäistavara. Kauppalistan tekemällä säästät aina myös rahaa. Eineksien käyttö on sallittua ja säästää kyllä aikaa mutta se maksaa pidemmän päälle enemmän.
Jos et halua käydä ruokakaupassa, tilaa ruoat kotiinkuljetuksella tai noudolla.Vaihtoehtoisesti voit käyttää ruokakassipalvelua.
https://www.sannanruokakassi.fi/
Kotivara
Kuivakaapissa, pakastimessa ja jääkaapissa tulisi aina olla ruokaa vähintään 3 vuorokaudeksi. Kotivaralista on tässä avuksi. Hyvä kotivaralista löytyy Suomen Pelastusalan keskusjärjestöltä SPEK:iltä.
Sivustolla 72tuntia.fi löydät tarkan kuvitetun selonteon siitä, mitä kotivaraan kuuluu. Kotivaran koottuasi sinulla on aina kaapissa ainekset seuraavaan ateriaan ja olet myös valmistautunut poikkeustilanteisiin.
On myös hyvä idea varata jääkaappiin valmiita välipala-annoksia nautittavaksi. Koska elämä on ja nälkä tulee aina. Pilko esimerkiksi porkkanatikkuja ja kurkkua, laita kulhoon kaupan valmista hummusta dipiksi tai asettele lautaselle omenaviipaleita (roiskauksella sitruunamehua tummumisen estämiseksi) ja päälle nokare maapähkinävoita. Kourallinen juustokuutioita tai pähkinöitä pitää myös pahinta nälkää.
Kunnon keittiövälineet
Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin sormet alati polttava huonosti suunniteltu kattila, ryhditön spaghettisiivilä tai paistinlasta, jonka pintaan kaikki tarttuu. Säästät aikaa ja teet ruoanlaitosta ergonomisempaa ja turvallisempaa kun keittiössä on laadukkaat välineet.
Kiinnitä huomiota välineiden materiaaliin ja ekologisuuteen: onko mahdollista ostaa kierrätysmateriaalista valmistettu väline? Hinta voi olla korkeampi, mutta tuote on yleensä turvallisempi. Harkitse vaikkapa trendikästä painekattilaa, joka valmistaa ruoan nopeasti ja helposti puolestasi. Kaikkein parhaan diilin teet, kun hankit välineitä, jotka kestävät koko elinikäsi ja joita käytät säännöllisesti.
Tärkeää on myös pitää huolta järjestyksestä. Varpaille kaatuva kattilatorni eiole kenenkään mieleen. Tee siis tilaa. Harva meistä tarvitsee kolmea juustolastaa tai viittä pullasutia. Luovu ylimääräisistä esineistä.

Teema: Siivous
Harkitse ammattisiivoojan palkkaamista
Jos olet kuin minä, et erityisemmin pidä siivoamisesta. Mieluummin käyttäisit aikasi johonkin tuottavampaan, mielenkiintoisempaan tai hauskempaan (valitse oma adjektiivisi). Saatat olla myös stressaantunut pitkistä työpäivistä, lasten uhmaiästä tai 40 vuoden ikäkriisiä kokevasta puolisostasi.
Ei ole mikään pakko alkaa puunaamaan asuntoa marttyyrin asenteella. Ammattilainen hoitaa homman nopeasti ja tehokkaasti. Muista, että siivouspalveluista saat myös kotitalousvähennystä! Lisää tietoa saat verottajalta.
Kunnon siivousvälineet
Kömpelö imuri, jonka suutin tarttuu joka paikkaan ja johto on useaan kertaan korjattu jeesusteipillä. Pölyrätti, joka jättää jälkeensä enemmän pölyä kuin siivottavassa kohteessa alunperin olikaan. Siivousvälineiden shoppailu on harvan mielestä parasta ajanvietettä ikinä.
Samoin kuin kunnolliseen talvitakkiin satsaaminen kevään alennusmyynneissä palkitsee sinut talvipakkasilla, siivousvälineiden vaihtaminen parempiin saa sinut kiittämään itseäsi seuraavalla siivouskerralla.

Teema: Vaatehuolto ja hygienia
Vain likaiset ja haisevat vaatteet pesuun
Sopikaa, että vähän käytettyjä vaatteita ei pestä turhaan. Likaiset vaatteet viedään heti likavaatekoriin eikä jätetä epämääräiseen kasaan tuolinkarmille tai lattialle. Yhden kerran käytetty paita tai pulkkamäessä hieman nuhjaantuneet housut eivät tarvitse heti pesua.
Pyykinpesukoneen käyttöä on hyvä rajoittaa monesta syystä: ensinnäkin et käytä aikaasi turhaan koneen täyttämiseen JA tyhjäämiseen JA pyykkien ripustukseen JA kuivan pyykin viikkaamiseen (varmasti keksit parempaakin tekemistä?). Toiseksi vaatteet kuluvat vähemmän ja koneesi pysyy pidempään hyvänä sekä kolmanneksi säästät energiaa.
Voitte sopia, että pyykkiä pestään vaikkapa joka toinen päivä. Työtehoseuran erinomainen ohjeistus pyykinpesukoneen valintaan ja käyttöön löytyy alta.
Kotivara hygieniatuotteissa ja päivittäistavaroissa
Osta tuotteet kuten wc-paperi, nestesaippua, vaipat, hammastahna, paristot ja lemmikkien kuivike AINA kun mahdollista suurina erinä kun näet hyvän tarjouksen. Hoidat jatkossa viikottaiset ruokaostokset sujuvammin ja edullisemmin, kun listalla on vain tarpeellista ruokatavaraa.

Teema: Huolehdi ihmissuhteista
Aika perheen kanssa
Yhdessä vietetty aika ennaltaehkäisee ongelmia ja luo yhteenkuuluvuutta, vaikka se alkuun voi tuntua vaativat enemmän aikaasi arjessa. Nykyään on tapana multitaskata melkein kaikki. Jutellessamme toisen ihmisen kanssa saatamme samalla näppäillä puhelinta ja vilkuilla elokuvaa.
On myös yleistä, että perheenjäsenet elävät keskenään erilaista päivärytmiä joko velvollisuuksien tai harrastusten vuoksi. Kontaktit jäävät pinnallisiksi.
Toisen aito kohtaaminen kuitenkin kannattaa. Järjestäkää siis aikaa perheenä edes kerran viikossa. Pidä sitä yhtä velvoittavana kuin velvollisuuksiasi töissä. Voitte ulkoilla yhdessä, kokoontua yhdessä iltapalalle ja jutella mukavia. Nauti ajasta rakkaan ihmisen kanssa, kysy hänen kuulumisiaan ja kuuntele mitä hän vastaa. Älä hätäile mielessäsi seuraavaan paikkaan ja hoidettavaan asiaan.
Alla vanhassa mutta edelleen pätevässä artikkelissa Maarita Kettunen Mannerheimin lastensuojeluliitosta antaa hyödyllisiä vinkkejä perheen ajanhallintaan.
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2011/03/08/kiire-ja-ajankayton-pulmat-kuormittavat-perheita

Teema: Harrastukset ja velvollisuudet
Priorisoi harrastukset
Käy läpi ja kyseenalaista perheesi harrastukset. Tuovatko ne aitoa nautintoa harrastajalleen vai aiheuttavatko ne vain enemmän stressiä, ajanhallintaongelmia ja polttoainekuluja? Vanhempana voit myös kysyä itseltäsi: harrastaako lapseni asiaa X minun tahdostani vai omasta tahdostaan? Sujuuko koulu moitteettomasti harrastuksesta huolimatta? Ehtiikö lapsi levätä ja viettää aikaa kavereiden kanssa? Kysy.
Lastenpsykiatrian dosentti Jari Sinkkonen on leikkisästi todennut, että lapsella on suuri riski kasvaa ihan normaaliksi, vaikkei hän harrastaisi yhtään mitään. Toisin sanoen, lapsen ei tarvitse harrastaa mitään ollakseen jotenkin pärjäävä. Muista myös, että harrastuksen ei tarvitse olla kallis ja järjestetty tapahtuma, vaan se voi olla myös jotain ilmaista ja omatoimista joko yksin tai porukalla. Vain luovuus on rajana.
Lapsiperheen tehtävälista
Jotta kodin tehtävät jakautuisivat tasaisesti, laatikaa yhdessä viikoittainen tehtävälista. Kirjoittakaa siihen, mitä ja kuka tekee minäkin viikon päivänä ja mahdolliset sitovat vastuualueet, esim. lapsilla roskien vienti tai lemmikkien ruokkiminen aamulla ja/tai illalla.
Jokaisen perheen arki ja dynamiikka on erilaista, joten tähän on monia tapoja. Pääasia on, että on olemassa mustaa valkoisella ja kaikki sitoutuvat omiin tehtäviinsä. Muista kiittää ja kehua, ihan jokaista.
Jari Sinkkonenkin kehottaa keksimään lapsille tehtäviä, jotta he oppisivat vastuuta. Lapset ja teini-ikäiset oppivat, että heilläkin on velvollisuuksia ja joskus pitää tehdä asioita, jotka sillä hetkellä eivät huvita. Alla myös linkki Mannerheimin lastensuojeluliiton tulostettavaan perheen viikkokalenteri-pohjaan.
https://cdn.mll.fi/prod/2017/07/28144840/Perheenviikkokalenteri.pdf

Yhteenveto
Aika, jolloin lapset ovat pieniä, on usein ironisesti sekä antoisinta että raskainta aikaa. On ihan ok ottaa vähän rennommin ja käyttää kaikki mahdolliset keinot arjen helpottamiseksi. Muista, että tärkeintä on kuitenkin toinen ihminen. Imurointi, pyykinpesu ja harrastukset voivat odottaa tovin, jos lapsi pyytää sinua mukaan leikkiinsä.
Toivon vilpittömästi, että hyödyit antamistani vinkeistä!