kotitoimisto

Kotitoimiston tärkeimmät tarvikkeet – Top 10

Päivän sana on etätyö. Olit sitten yrittäjä, etätyössä toisella tai kotivanhempi joka aloittelee uutta sivutuloa, sinä tarvitset kunnollisen kotitoimiston.

Hyvä työtila tarkoittaa rauhallista, omaan työhön varattua tilaa, jossa on kunnollinen valaistus ja ilmavaihto sekä riittävästi tilaa. Lisäksi tarvitset erilaisia välineitä itse työntekoon.

Tämän artikkelin tarkoitus on auttaa sinua löytämään työtilaasi tarvittavat ja sopivat välineet. Ergonomia, viihtyvyys ja toimivuus ovat kaiken A ja O.

Kun työnteolle on oma paikkansa ja työhön vaadittavat tavarat ovat valmiina paikallaan ja järjestyksessä, urakkaan alkaminen helpottuu huomattavasti.

Tässä artikkelissa esittelen sinulle tärkeimmät etätyötoimiston tarvikkeet. Jaottelen välineet eri teemojen mukaan.

Teemoja ovat: työvälineet, ergonomia, häiriötekijöiden poissulkeminen ja jaksaminen. Lisäksi käsittelen lopuksi keskittymistä ja motivaatiota.

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä. Mainoslinkit on merkitty *-merkillä.

homeoffice

Kotitoimiston tarvikkeet Top 10

Kannettava tietokone. Koska jokaisen työ ja tarpeet vaihtelevat suuresti, on mahdotonta antaa yleispätevää suositusta juuri sinulle sopivasta tietokoneesta.

Koneen kartoitus kun lähtee aina käyttäjänsä tarpeista ja toiveista. Kätevintä on kuitenkin hommata laadukas ja kestävä läppäri ja siihen ulkoinen, kunnollisen kokoinen näyttö tai kaksi helpolla liitännällä. Suosittelen myös ulkoisen näppäimistön ja hiiren yhdistämistä läppäriin ihan ergonomisista syistä.

Lisäksi työasioita on mukavampi näppäillä kunnollisen kokoisella näppäimistöllä ja ”oikealla” hiirellä työnteko on rutkasti sujuvampaa. Hiiren alle kannattaa hankkia kunnon hiirimatto rannetuella.

Tarpeellisia tarvikkeita kuten langattoman hiiren löydät helposti *InkClubista.

Mikäli vain mahdollista, tarvikkeita kannattaa käydä tutkimassa ja kokeilemassa paikan päällä. Tiesithän, että nykyään saat todella laadukkaita yrityskäyttöön tarkoitettuja läppäreitä vain murto-osalla alkuperäishinnasta ostamalla niitä käytettynä?

Yrityskoneet ovat keskimäärin tavallisille kuluttajille tarkoitettuja koneita kestävämpiä, vaikkeivat olisikaan enää aivan uutukaisia. Käytettyjä yrityskoneita yksityisille kuluttajille myyvät ainakin Taitonetti ja Dustin. Esimerkiksi Lenovon X-sarjan läppärit ovat tunnetusti kestäviä, kunnon pelejä.

Webkamera. Kannettavissa tietokoneissa on yleensä sisäänrakennettu kamera. Jos kuitenkin haluat parempaa tai omistat pöytäkoneen, ulkoinen webkamera voi olla hyvä sijoitus.

Etätyön aikana webkameraa hyödynnetään lähinnä palavereissa, mutta korona-aikana on korostunut kameran tarve myös yhteydenpidossa läheisiin.

Lisäksi kunnollinen webkamera on tärkeä työkalu kenelle tahansa, joka kuvaa videoita esimerkiksi Youtubeen. Techradarin mukaan parhaat kolme webkameraa ovat: 1. Logitech StreamCam 2. Microsoft LifeCam HD-3000 ja 3. Razer Kiyo.

Paras webkamera sisällöntuotantoon on Logitech Streamcam. Siinä on kasvojen liikkeenseuranta, automaattinen tarkennus ja valotus sekä työkalut sisällönluontiin. Kameran liittäminen tridpod-jalustaan reissussa ollessa onnistuu myös ja kuvien siirtäminen koneelle on tavallista nopeampaa USB-C-piuhan avulla.

*Katso Logitech Stream Camin edullisin hinta täältä

Paras webkamera Skype-palavereihin on Microsoft LifeCam HD-3000. Se on myös edullinen. Kamera sopii erityisesti niille, joilla on iso näyttö. LifeCam on yksi markkinoiden parhaista kameroista ja leveä mikrofoni tarjoaa erinomaisen äänimaiseman. *Microsoft Lifecamin hintaa voit tutkia täällä

Paras webkamera Youtuben vloggaajalle tai striimaajalle on Razer Kiyo kuvanlaatunsa ansiosta. Lisäksi kamera on erittäin helppokäyttöinen! *Razerin parhaan hinnan löydät täältä

Yllä olevien tarvikkeiden lisäksi tarvitset luonnollisesti nopean ja toimivan nettiyhteyden ja laadukkaan tietoturvapaketin.

Logitech-streamcam

Ergonomia

Ergonomia on tekniikan ja toiminnan sovittamista ihmisille. Sen avulla parannetaan ihmisten turvallisuutta, terveyttä ja hyvinvointia.

Kotitoimistossa ergonomialla on aivan yhtä oleellinen vaikutus työkykyyn ja työn imuun kuin työpaikoillakin.

Sähköpöytä. Oikeanlainen ja käyttäjäystävällinen työpiste ja työasento on oleellinen osa ergonomiaa. Sähköpöydän avulla voit tehdä töitä myös seisaaltaan ja sähköisyyden ansiosta säätäminen onnistuu vaivatta ja nopeasti nappia painamalla.

Vinkkinä: työasentoa istuvan ja seisovan välillä kannattaa vaihtaa usein, jotta keho pysyy virkeänä. Tutustu esimerkiksi kotimaisen SELKAstoren innovatiivisiin ja supersuosittuihin Mahtuva-ja Sopiva-sähköpöytiin, jotka mahtuvat myös pieneen tilaan ja joita on helppo liikutella huoneesta toiseen.

Säädettävä läppäriteline. Sähköpöydän sijaan (tai lisäksi) voit hankkia kannettavalle tietokoneelle säädettävän pöytätelineen. Sen avulla voit säätää läppärin korkeutta ja kulmaa ja tehdä töitä seisten työpöytäsi ääressä.

Teline on tarkoitettu korkeintaan 17 tuuman kannettaville. Se on luonnollisesti kokoontaitettava ja helppo ottaa mukaan, sillä se mahtuu taiteltuna laukkuusi. Keveydestään huolimatta (350g) telineen maksimikuormitus on jopa 25 kg. *Tsekkaa teline täältä.

lappariteline

Seisontamatto. Seisontamatto on matto, jonka päällä seistessä jalat eivät väsy helposti. Seisominen on mukavaa ja maton hyvän lämmöneristyksen vuoksi sitä voi käyttää kengillä tai ilman.

Kennomaisen rakenteen ansiosta matto hengittää ja on pehmeä ja joustava. Seisontamatto muun muassa: vähentää jalkojen turvotusta, aktivoi jalkojen pieniä lihaksia, lisää energiankulutusta ja aktivoi myös keskivartaloa. Koska lantionseutu joutuu myös töihin, niskan ja hartioiden alue säilyttää luonnollisen neutraaliasentonsa.

Yksinkertaisesti sanottuna seisontamaton päällä on mukavampi tehdä töitä ja vältyt haitallisilta kehon virheasennoilta. Seisontamattoon voit tutustua tällä videolla.

Ergonominen työtuoli. Suurimman osan ajasta työskentelemme istualtaan. Silloin toimiva ja mukava työtuoli on erittäin tärkeä sijoitus. Hyvällä istuma-asennolla vältät monia vaivoja.

Minkälainen työtuoli sitten on hyvä? Istuimen tulee ehdottomasti olla säädettävä ja tarjota sopivasti tukea niin niskalle, käsivarsille kuin selällekin. Istuinmateriaali ei saa olla hiostavaa tai liian kovaa/pehmeää. Hyvä tuoli mukailee vartaloasi ja tarjoaa tukea ja mukavuutta.

Erityisesti pelaajille suunnitellussa E-SPORT Gaming tuolissa on istuinosan ja selkänojan ergonomisesti kylmämuovatut pehmusteet sekä tuet ristiselälle ja niskalle.

Käsivartesi saavat tukea pysty-ja sivusuunnassa säädettävistä 4D-käsituista. Selkänojan ja istuinosan materiaali on kestävää tekonahkaa ja molemmista löytyy myös painetta vähentävät hihnat.

Tuolissa on nostomekanismi. Pelaaja, jos joku tietää mukavan työtuolin merkityksen. Siksipä suosittelenkin tätä tuolia myös etätyöläisen käyttöön! Tuolin löydät *täältä.

Pelituoli

Vaihtoehtoisesti kannattaa harkita satulatuolia. *Salli Satulatuolin etuja ovat, että sillä istut aktiivisesti ja pidät yllä hyvän ryhdin. Terveysvaikutuksina saat terveen ja kivuttoman selän, toimivan nestekierron ja syvemmän hengityksen, jolloin taas pysyt paremmin virkeänä ja saat aivoille paremmin happea.

Eli voit kokonaisvaltaisesti paremmin ja jaksat etätöitä huomattavasti vaivattomammin kuin tavallisella toimistotuolilla röhnöttäen.

Lue lisää ergonomian tärkeydestä täältä:

Jaksaminen

Tutkimusten mukaan etätyön lisääntyminen on vaikuttanut työssäjaksamiseen pääasiassa myönteisesti.

Positiivista on ollut esimerkiksi kiireen tunteen ja erilaisten häiriötekijöiden poistuminen. Ajanhallinta on koettu helpommaksi. Monien asioiden tekeminen yhtä aikaa on vähentynyt.

Paitsi että ei. Jos nimittäin olet kotivanhempi, joka yrittää kehittää itseään tai ansaita elantoa lastenhoidon lomassa. Silloin voit unohtaa kaiken edellä todetun. Kotivanhemman päivähän on yhtä uudelleen aloittamista ja keskeytystä keskeytyksen perään.

Etätyöapatia on yksi korona-aikakauden uudissanoista. Sillä tarkoitetaan olotilaa, jossa etätyöläisen päivät toistuvat samanlaisina Päiväni murmelina-elokuvaa mukaillen.

Sosiaalinen eristäytyminen, työkavereiden vertaistuen puute, tylsistyminen ja huono ergonomia vaikuttavat kaikki apatian syntyyn. Lähde: https://www.elo.fi/elomedia/2020/etatyosta-on-tullut-uusi-normaali-%E2%80%93-nain-otat-siita-irti-parhaat-puolet

Kotivanhempiapatia ilmenee lähes identtisistä syistä. Syihin voitaneen lisätä vahvoina ehdokkaina krooninen unenpuute, jatkuva keskeyttäminen, oman ajan puute sekä tyhjän pään syndrooma.

Miten sitten parantaa jaksamistaan kotitoimistossa?

  • Rytmitä työpäivää

  • Pidä yllä edes joitain kodinulkopuolisia sosiaalisia suhteita

  • Haasta itsesi. Jatkuva ”mukavuus”alueella oleminen syö itsetuntoa. Uskalla siis tavoitella jotain uutta. Oli sitten kyse ilmaisesta webinaarista, opinnoista avoimessa yliopistossa tai blogin kirjoittamisesta, uskalla mennä epämukavuusalueellesi.

  • Huolehdi nesteytyksestä. Kun väsyttää, luontevin vaihtoehto monelle on keittää kuppi kahvia. Parempi vaihtoehto on juoda vettä tasaisesti pitkin päivää.

  • Syö mahdollisuuksien mukaan kevyitä ja terveellisiä aterioita tasaisin väliajoin. Näin verensokerisi pysyy tasaisena.

Taukojumppa. Nouse tasaisin väliajoin seisomaan ja tee muutama koko kehon jumppaliike tai venytys. Erilaisia jumppasovelluksia on runsaasti. Yksi taukojumppasovellus on Cuckoo-workout.

Missä muodossa tai millä välineellä taukojumpan teetkään, se saa veren kiertämään ja mielen virkistymään. Lisäksi saat tarvittavan mikrotauon työnteosta.

Voit myös luoda kotitoimistoosi meditaatiolle pyhitetyn nurkkauksen, jossa vietät muutaman minuutin silloin tällöin. Meditaatio kirkastaa ajatuksiasi. Yksinkertaisimmillaan nurkkauksessa voi olla joogamatto tai vaikkapa istuintyyny.

Kotimainen *Yogaia tarjoaa sinulle joogaa silloin kun sinulle sopii joko livenä tai tallenteina. Valikoima ei kuitenkaan rajoitu joogaan vaan tarjolla on kaikkea aina HIIT-treeneistä lastenjumppiin, meditaatioon ja kahvakuulatreeniin. Tutustu Yogaiaan *tästä.

taukojumppa

Kirkasvalolamppu. Jos oma työaika sijoittuu varhaiseen aamuun tai myöhäiseen iltaan, jaksamista täytyy repiä jostain. Kirkasvalolamppu on oiva idea sydäntalven aikaan. Aivan kaikille lamppu ei välttämättä sovi. Lähde: https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/1dd45485-1298-4e7a-9611-41539fc87cc9

Häiriötekijöiden poissulkeminen

Kotikonttori ei suinkaan ole häiriötön. Onneksi on olemassa keinoja sulkea pois häiriötekijöitä.

Vastamelukuulokkeet. Yksi parhaimmista kotitoimiston investoinneista on kunnolliset vastamelukuulokkeet. Niillä saat lyötyä kaksi kärpästä yhdellä iskulla: laadukas äänentoisto omalle musiikille/medialle/puheelle ja ei-halutun metelin blokkaus työtä tehdessä.

Parhaat langattomat vastamelukuulokkeet. *FIIL IICON langattomat vastamelukuulokkeet ovat premiumtason vastamelukuulokkeet korkeatasoisella äänenlaadulla (High Res-sertifioitu äänenlaatu, 3D stereo teknologia basson vahvistuksella ja DSP teknologia parannetuille ääniefekteille). Kuulokkeissa on tyylikäs muotoilu ja jopa 32 tunnin akkukesto.

Kuulokkeista löytyy Buetooth-yhteys jopa kahdelle laitteelle yhtä aikaa. Memoryfoam tekee kuulokkeiden käyttämisestä todella mukavaa. Aktiivinen vastamelun suodatus taas takaa, että et häiriinny ympäröivistä äänistä. Äänilähteeseen yhdistettävän kaapelin avulla kuulokkeet toimivat myös akun ollessa loppu.

Koska kuulokkeissa on mikrofoni, et tarvitse erillistä handsfree-laitetta puheluja tai videopalavereita varten! Mobiilisovellus on saatavissa sekä IPhonelle että Androidille. Kuulokkeet myös taittuvat kätevästi kokoon silloin, kun et tarvitse niitä.

FIIL IICON vastamelukuulokkeet ovat saaneet kiitettävän yleisarvosanan.

Ostettu tytölle, kuka pitää kuulokkeita liki kokoajan päässä. Kehunut kovasti mukaviksi ja ääneltään hyviksi, eikä kuule vanhempien komentoja enää 🙂 Testattu myös bluetooth yhteys, ja toimii hienosti koko asunnossa pätkimättä.Johdolla toimii samoin hienosti. Myös puhelut onnistuu ja kuuluu selvästi. Aplikaatio testattu, mutta ei käyttöä, ei sanottavaa lisäarvoa. Kaikenkaikkiaan hintansa arvoiset luurit, ostettu blackweek tarjouksesta.” Vesa H.,Vantaa, Finland 5/5 tähteä. *Osta FIIL IICON-kuulokkeet edullisesti täältä

Fiil-IIcon-vastamelukuulokkeet

Parhaat edulliset vastamelukuulokkeet. *Artiste AWN100 vastamelukuulokkeet on saanut yleisarvosanan kiitettävä E-Villessä. Hintaan nähden (49,95 euroa) laatusuhde onkin erinomainen.

Kuulokkeet tarjoavat yllättävän tehokkaan vastamelun ulkoisten häiriöiden suodattamiseksi! Kuulokkeet ovat kevyet ja mukavat käyttää. Itse kuulokkeet eivät tarvitse ulkoista virtaa, mutta vastameluominaisuus toimii yhdellä AAA-paristolla, joka kestää käytössä noin 35 tuntia.

Vakio 3.5 mm audiokaapeli tarvitaan kuulokkeiden yhdistämiseksi äänilähteeseen. Kuulokkeiden mukana tulee esimerkiksi lentokonekäyttöön tarkoitettu 2-päinen liitin sekä suurempi 6.3mm liitin. Huomaa, että kuulokkeissa ei ole mikrofonia.

Olen käyttänyt toistaiseksi vain toimistotyössä missä vähentää mukavasti tasaista ilmastointiääntä. Vähentää sitä hieman jopa ilman aktiivista vastamelutoimintoa, selvästi puolisuljetut kuulokkeet. Paketin mukana tulee suojapussi, lentokoneadapteri ja 6.3mm adapteri. Istuvat mukavasti päässä. Lenkillä en käyttäisi, koska varmasti hikoilevat. Musiikinkuuntelussa äänenlaatu on varsin kelvollinen jopa erotteleva ja täyteläinen.

Alle sadan euron kuullokkeisa voi olla vaikeaa löytää paremaa äänenlaatua. Vaikka ottaisi vertailuun mallit ilman vastamelutoimintoa. Muusikin äänenlaatu tosin hieman heikkenee, kun laittaa vastamelun päälle. Kelvollinen silloinkin. Voin todellakin suositella juurikin äänenlaadun ja hinnan takia. Saatan ostaa muille perheenjäsenillekin.”Sami H.,Turku, Finland 4/5 tähteä. *Artiste AWN100 vastamelukuulokkeet voit ostaa täältä

Artiste-AWN-100

Parhaat pienet ja täysin langattomat kuulokkeet. *Xiaomi Haylou GT2s Bluetooth 5.0 kuulokkeet eivät ole vastamelukuulokkeet, mutta ovat sen verran suositut ja kehutut, että en voi olla ottamatta niitä esille. Reilun parinkympin hintaan saat kompaktit ja pienet, hikeä ja vesiroiskeita kestävät Bluetooth-kuulokkeet.

Niissä on myös hintaansa nähden loistava äänenlaatu. Erityistä kiitosta on saanut niiden käyttömukavuus kovassakin treenissä. Molemmat kuulokkeet toimivat itsenäisesti laitteeseen nähden, joten käyttö on varmempaa ja laadukkaampaa vaikka vain yhdellä kuulokkeella.

Halpojen, täysin langattomien kuulokkeiden joukossa nämä edustavat ehdotonta eliittiä. Paketissa on 3 erikokoiset korvasovittimet, Bluetoothin kantomatka on 15 metriä ja kuulokkeissa on ääniohjaus (Google, Siri). Pakkaus sisältää latauskotelon.

Yleisarvosana on kiitettävä: ”Lenkkeilykuulokkeiksi ostin nämä napit. Ensimmäiset langattomat, toivottavasti pysyy tallessa. Tuote vaikuttaa koteloineen heti laadukkaalta. En ole hifi-autisti, mutta äänenlaatu kuulostaa erinomaiselta.

Istuvuus korviin on hyvä ja mukana tuli myös vaihto”kumit”. Kantavuus on bluetooth5 ansiosta järjettömän pitkä, voin lähteä lähikauppaan, jättää luurin kotiin, ja silti kuunnella musiikkia koko ajan. Villen tuote-esittely sanoo näiden olevan roiskevesisuojatut, mutta ohje varoittelee käyttämästä sateessa. Tuskimpa tuosta ongelmia tulee, ei se vesi korvaan juurikaan sada kun on vielä tukkaakin päässä. Täydet 5/5 täältä! ” Jani A., Kuopio, Finland. 5/5 tähteä. *Osta kuulokkeet halvalla täältä

Xiaomi-Haylou-kuulokkeet

Melua vastaavia häiriötekijöitä voivat olla huono tai puutteellinen valaistus, väärä lämpötila ja huono ilmanvaihto. Senaatti antaa hyviä vinkkejä jokaisen ongelmakohdan ratkaisuun.

Mikäli kärsit allergioista tai kuivasta ja epäpuhtaasta huoneilmasta, voit harkita myös ilmanpuhdistinta, ilmankostutinta tai kosteudenpoistajaa. Myös viherkasvit puhdistavat tehokkaasti ilmaa. Vanha kunnon tuuletus toimii myös.

Katso Allergialiiton suosittelemat ilmanpuhdistimet: https://www.allergia.fi/allergiatunnus/tuotteet/ilmanpuhdistimet/#4a6b3c1f

Kesähelteillä tuuletin on ehdoton edellytys työssäviihtymiselle. Hait sitten pöytätuuletinta tai pieneen tilaan mahtuvaa tornituuletinta, paras paikka hintavertailulle on *Hintaopas.fi.

Keskittyminen ja motivaatio

Miten säilyttää keskittymiskyky kotitoimistossa? On selvää, että fokus voi välillä herpaantua, jos toimiston ulkopuolelta kuuluu elämöintiä, lapset tulevat esittelemään uusinta keksintöään tai naapurissa tehdään remonttia. Kotikonttorissa olet itse oma pomosi.

Sen vuoksi itsensä johtamisen taito on aivan oleellinen keskittymisessä ja motivaatiossa. Opettele siis hyvä ajanhallinnan keinoja ja luo itsellesi sääntöjä ja systeemejä. Sovi esimerkiksi tekeväsi työtä Pomodoro-tekniikan mukaan 25 min kerrallaan ja sen jälkeen 5 minuutin tauko.

Motivaation ylläpitämiseksi voit myös ripustaa kotikonttorin seinälle unelmien mind mapin. Kun näet unelmasi ja konkreettisen tavoitteesi työskentelyn lomassa, muistat, miksi uurastat.

Pidä myös kalenteria, johon kirjaat tehtävät asiat, suoritetut asiat ja erinäiset projektit. Pidä työhuone siistinä ja työpöytä mahdollisimman tyhjänä.

aarrekartta

Yhteenveto

Kun työhön on varattu oma rauhallinen tilansa ja työvälineet ovat kunnossa ja ergonomisia, työkin maistuu paremmalta.

Toivon vilpittömästi, että artikkelini tarjosi sinulle apua omannäköisen ja toimivan kotitoimiston kokoamisessa.

Loppuun vielä hyviä tiedonlähteitä kotitoimiston tärkeistä sovelluksista:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/03/20/digitreenit-tyokaluja-erilaisten-etapalaverien-pitoon-verkossa

https://www.henry.fi/ajankohtaista/blogit-ja-kuukauden-kasvo/2020/03/parhaat-sovellukset-etatyon-tueksi.html