Tiilet

Kateus

Tänään aloitin päiväni tuntemalla kateutta. Voin sanoa, että se ei tuntunut hyvältä. Kateus tuli ja yllätti minut täysin takavasemmalta.

Siinä istuin, söin puuroa ja join kahviani, nautiskellen aamupalasta kuten joka aamu. Satuin poikkeuksellisesti avaamaan aikakauslehden. Ryhdyin lukemaan artikkelia eräästä kovin tunnetusta julkisuuden henkilöstä, media-alan ammattilaisesta ja teeveestä tutusta juontajasta.

En valehtele. Olen aina tuntenut epämääräistä ja selittämätöntä vastenmielisyyden tunnetta kyseistä henkilöä kohtaan. En tunne häntä ihmisenä enkä erityisemmin seuraa häntä medioissakaan. Niinpä asenteeni oli jo lähtökohtaisesti epäreilu ja kypsymätön ja julkisuudessa pintaraapaisuna annettuun mielikuvaan perustuva.

Ja minä kun kuvittelin olevani avarakatseinen ja tsemppaava, positiivinen persoona!

Jostain kumman syystä artikkeli veti minua puoleensa. Lukiessani tunsin ristiriitaisia tuntemuksia: vastentahtoisuutta, epämukavuutta, ärsyyntymistä mutta myös uteliaisuutta, tiedonjanoa ja ihailua. Hetken kärvistelyäni uskalsin kohdata tunteeni silmästä silmään. Lopulta osasin sanoittaa päällimmäisen tunteeni.

Kateus

Olen kateellinen

Se, mitä tunsin oli kateus.

Vaikka kateus ei ole mikään jalo tunne tai ylpeyden aihe, tunnistettuani sen olin jokseenkin huojentunut. Uskalsin myöntää itselleni, että tuntemukseni kyseistä henkilöä kohtaan johtuu vain ja ainoastaan kateudesta. Joku voisi jopa kutsua tätä itsereflektiotani edistysaskeleeksi. Kerroin kateuden tunteestani myös lähimmälle paikalla olevalle ihmiselle. Myös se kevensi raskasta taakkaa harteillani.

Huh, sainpas tunnustettua syntini.

Tutkitaanpa välillä mitä kateus oikein onkaan.

Mitä kateus on?

Kateus on mielentila, joka merkitsee toisen paremmuuden, menestyksen tai muun sellaisen aiheuttamaa vihan, alemmuuden, mitättömyyden, huonommuuden, kykenemättömyyden, syyllisyyden tai harminsekaisen pahansuopeuden tunnetta.

Raamatussa kateus on perinteisesti nähty yhtenä kuolemansynneistä. Jo 500-luvulla paavi Gregorius I laittoi synnit järjestykseen ja laati seitsemän kohdan listan kuolemansynneistä eli ns. pääsynneistä. Nämä seitsemän syntiä olivat Gregoriuksen mukaan alkusyynä moniin muihinkin synteihin. Helvetissä kateutta tunteva päätyi kerrankin muiden yläpuolelle – mutta pataan kiehumaan silti! Koska kuuma kattila olikin, ähäkutti, hänen kohdallaan ylösalaisin.

Niin kauan kuin vertaat itseäsi muihin ja tunnet kateutta, mikään ei ikinä ole kohdillaan.

paholainen

Suomalainen kateus ja somelainen kateus

Suomessa riittää sananlaskuja kateudesta:

Kateus vie kalatkin järvestä.

Kateus tuo hallan pellolle.

Kalamies on kade.

Pieni lahja tekee ystävän, iso lahja tekee vihamiehen.

Psykoterapeutti Emilia Kujala on kirjoittanut kirjan kateudesta (Tunteella – Kateus. Otava 2020). Kirjan mukaan kateus on edelleen yhteiskunnassamme tabu. Kukaan ei halua myöntää tuntevansa kateutta ja jos sitä tuntee, se nähdään häpeällisenä. Alla lainaus Kujalan kirjasta.

Selailin aikani kuluksi somea ja taas alkoi ahdistaa. Tuntuu, että kaikilla muilla on enemmän seuraajia ja he saavat sisällölleen enemmän tykkäyksiä. Omasta lomakuvastani tykkäsi ehkä viisi ihmistä, mutta kaverini lomakuva sai satoja tykkäyksiä.

Ahdistus vaan lisääntyi, kun huomasin että fiidi oli taas täynnä täydellisiä kuvia ja täydellistä elämää. Siinä kuvatekstinä sitten joku kliseinen sanonta, vaikka”Good vibes only”. Tiedätkö sellaisia kuvia, joissa on viimeisen päälle mietitty kuvakulma, meikit, valot ja vaatteet. Tuntuu ettei se sisältö ole yhtään todellista. Jos saman tyypin näkisi ruokakaupassa verkkareissa niin ei tunnistaisi. Jengi tajuaa, että se on feikkiä, mutta tykkää niistä kuvista silti. Tavallista sisältöä ei huomaa kukaan.” Näin kertoo 27-vuotias nainen. Lähde:https://www.is.fi/hyvaolo/art-2000006607777.html

Uskoisin, että monet voivat samaistua naisen tarinaan. Kaikkihan oikeasti tietävät, että somevaikuttajien elämä ei ole pelkästään muotivaatteissa poseeraamista vaaleassa ja virheettömässä skandikodissa. Se ei myöskään ole pelkkiä pitkiä brunsseja parhaiden ystävien seurassa. Eikä se varsinkaan ole ongelmatonta tai tule ilman kovaa työtä.

Kujala ehdottaa somekateuden lääkkeeksi oman näköistä, aktiivista somettamista passiivisen selailun sijaan. Kommentoi, tsemppaa ja verkostoidu. Kannattaa myös valikoida tietoisesti, kenen postauksia seuraa ja milloin. Jos jonkun postaukset aiheuttavat jatkuvaa mielipahaa, miksi katsot niitä?

Sometauko tai sosiaalinen eristäytyminen on myös hyvä vaihtoehto.

Kateellinen ihminen

Kun olemme kateellisia jostain jollekin, unohdamme helposti, että tarinan takana on ihminen. Menestynyt ihminen on mitä todennäköisimmin tehnyt kovasti töitä unelmansa eteen, tehnyt uhrauksia ja kokenut vastoinkäymisiä. Kateellinen ihminen ei aina näe somen kiiltokuvien taakse. On helppoa olla kateellinen kun toisen ruoho vaikuttaa niin paljon vihreämmältä. Emme kuitenkaan ole kävelleet toisen kengissä, eläneet hänen elämäänsä.

Perfect

Miten päästä yli kateudesta?

  • Tunnista kateus ja hyväksy se. Henkilökohtaisesti rakastan englanninkielistä kehotusta own it, mikä liittyy tunteen hyväksymiseen ja vastuun ottamiseen. Tunnusta kateus.
  • Puhu kateudestasi rakentavasti jollekin. Samalla kun puhut, ymmärrät itseäsi paremmin ja kateudesta tulee itsetutkiskelun väline. Samalla poistat kateuden tunteeseen liittyvää häpeää.
  • Mitä kadehdit? Mistä kateutesi oikeastaan kertoo? Haluatko sinäkin talon maalta, rakastavan perheen, hyvän työpaikan, paljon rahaa tai vaikkapa julkisuutta? Onko sinun mahdollista tavoitella samaa asiaa? Jos on, mitä voit tehdä jo tänään tavoitteen saavuttamiseksi?
  • Vai oletko kenties kateellinen henkisestä pääomasta tai luonteenpiirteestä? Haluaisitko sinäkin olla rohkea, sosiaalinen, pidetty, ihailtu, kunnioitettu jne. Voit kehittää itseäsi haluamaasi suuntaan. Muista kuitenkin, ettet vertaa itseäsi suoraan kateuden kohteeseen. Tiettyjä luonteenpiirteitä voi olla vaikea muuttaa. Esimerkiksi täydellinen introvertti voi opetella sosiaalisemmaksi mutta mitä suurimmalla todennäköisyydellä hän ei ikinä tule aidosti nauttimaan siitä. Usein olemmekin kateellisia niillä alueilla, joilla itsellämme on vajavaisuuksia tai heikkouksia.
  • Tunnista ja tunnusta siis omat vahvuutesi ja heikkoutesi.
  • Älä jumitu negatiivisuuden kierteeseen. Älä puhu pahaa kateuden kohteesta.
  • Sisuunnu: ”Kyllä minäkin vielä saavutan unelmani kun teen töitä niiden eteen!” Kateus voi parhaimmillaan olla eteenpäin puskeva ja energisoiva voimavara.
  • Älä lamaannu kateuden myrkyttävästä voimasta vaan ryhdy toimenpiteisiin.
  • Ota mallia kateuden kohteesta. Mitä hän on tehnyt päästäkseen kadehdittavaan asemaansa? Voiko hän neuvoa sinua tai toimia mentorinasi?
  • Ota tavoitteeksi olla paras versio itsestäsi, ei parempi kuin joku toinen. Sillä aina löytyy joku, joka on parempi, kauniimpi, fiksumpi tai rohkeampi. Mene siis oma unelma edellä!
  • Anna muiden olla onnellisia ja jaa heidän onnensa. Heidän menestyksensä ei ole pois sinulta.
muutos

Miksi olin kateellinen ja miten selvisin siitä?

Tunnistettuani kateuden tunteen ja jaettuani sen toisen ihmisen kanssa, osasin jo tunnistaa kateuteen johtavia kipukohtiani. Artikkelin henkilö on kaikkea ihailemaani mutta saavuttamatta jäänyttä: menestynyt, rohkea, verkostoituva ja sosiaalinen monialainen yrittäjä. Kyseinen henkilö jakaa osaamistaan ja tsemppiään myös muille.

Selvitäkseni kävin tietoisesti läpi seuraavat ajatuspolut:

  • Myönsin, että hänen menestyksensä ei ole minulta pois.
  • Ymmärsin, että vaikken ikinä tulisikaan olemaan yhtä pelkäämätön, ekstrovertti, suorasukainen tai säteilevä, voin tavoitella omaa unelmaani omilla ehdoillani.
  • Tunnustin, että artikkelin henkilö on tehnyt uhrauksia ja kovaa työtä päästäkseen asemaansa.
  • Oivalsin, että parhaat tyypit jakavat osaamistaan, menestystään ja tukeaan.
  • Hyväksyin, että negatiivisuudella ja kateudella en pääse pitkälle.
  • Tapahtui jotain, mitä en olisi aikaisemmin uskonut mahdolliseksi. Aloin ihailla artikkelin henkilöä. Kateus itsessään ei ole positiivinen tunne. Siitä voi kuitenkin parhaimmillaan seurata jotain uutta ja puhdasta.
uusi-alku

Yhteenveto

Kun seuraavan kerran tunnet kateutta, kehotan sinua tutkimaan tunnetta mahdollisimman objektiivisesti. Mistä tuulee? Mitä voit tunteesta oppia? Käytä kateutta positiivisena voimavarana johonkin uuteen.

Lähteet:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Seitsem%C3%A4n_kuolemansynti%C3%A4

Kujala, Emilia (2020). Tunteella – Kateus. Otava.

https://www.is.fi/hyvaolo/art-2000006607777.html

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/02/25/seitseman-kuolemansyntia-tunnistatko-omasi

Katso myös nämä:

Syvin kateus alkaa toisen onnesta – ”On sietämätön tunne, että minullakin pitäisi olla tuo”:

https://yle.fi/uutiset/3-9320003

Kateus on kansainvälistä – näin eri tavoin kadehditaan 4 maassa:

https://yle.fi/uutiset/3-8642583

On sanottu, että Suomessa kateus voittaa kiimankin. Kalle Haatasen ohjelmassa puhutaan suomalaisesta kateudesta ja naapurivihasta.

https://areena.yle.fi/audio/1-50339087

Kateudesta: https://mieli.fi/fi/mielenterveys/itsetuntemus/tunteet/kateus