linkkuveitsi

Ihmemies MacGyver ja ongelmanratkaisun salaisuus

Kuulun siihen sukupolveen, jonka varhaislapsuudessa televisiokanavia oli kaksi: TV 1 ja TV 2. Myöhemmin mukaan kuvioihin tuli TV 3 (myöhemmin MTV 3). Lapsuuden ohjelmistosta mieleenpainuvimpia ovat olleet Karpolla on asiaa, uutiset, Pikkukakkonen, Napakymppi, Miami Vice ja Ihmemies McGyver.

Nykyään kun sekä tv -että suoratoistotarjonta on käytännössä rajatonta, on vaikea hahmottaa aikaa, jolloin televisiosta on katsottu ainoastaan sitä mitä sieltä milloinkin tulee. Viihteellisen ja erityisesti ulkomaisen ohjelmiston tarjonta oli meidän 80-luvulla syntyneiden aikana hyvin suppeaa.

Uskonkin, että en ole ainoa tuon aikakauden kasvatti, johon Ihmemies MacGyver teki lähtemättömän vaikutuksen.

Tämän artikkelin EI kuitenkaan ole tarkoitus olla oodi Ihmemies Angus MacGyverin kunniaksi.

Luehan eteenpäin niin tiedät, mistä on kyse!

tools

Ongelmanratkaisu ja luova ajattelu

Oletko ikinä ollut jumissa ratkaisemattoman ongelman edessä? Oli kyse sitten ammatillisesta, henkilökohtaisesta tai vaikkapa taloudellisesta haasteesta, minulla on sinulle ratkaisu. Se ei maksa mitään ja voit alkaa toteuttaa sitä välittömästi kaikilla elämäsi osa-alueilla.

Tässä artikkelissa saat tutustua vallankumoukselliseen ongelmanratkaisumenetelmään nimeltä The MacGyver Secret. Muistathan, miten Ihmemies pystyi ratkaisemaan tilanteen kuin tilanteen käyttämällä järkeään ja sitä, mitä milloinkin omista taskuista ja välittömästä ympäristöstä sattui löytymään?

Oletko ikinä miettinyt, miten hän teki sen kerta toisensa jälkeen? Mistä ideoita pursui?

Vastauksen saat MacGyverin kehittäjältä, käsikirjoittaja Lee Zlotoffilta. Hänelle tv-sarjan intensiivinen tahti tuotti stressiä ja suuria vaikeuksia pysyä aikataulussa. Macgyverille kun piti keksiä mitä ihmeellisempiä tilanteita setvittäväksi viikkotahdilla.

Zlotoff kuitenkin onnistui aina keksimään sarjan päähenkilölle pulmallisia tilanteita ratkottavaksi. Käsikirjoittaja huomasi pian, että parhaimmat ideat syntyivät yleensä joko autonratissa tai suihkussa. Toisin sanoen tilanteissa, joissa ei ole tarkoituskaan tehdä töitä.

Lee päätteli, että luovuus kukkii parhaiten silloin, kun emme aktiivisesti prosessoi ongelmaa. Alitajunta taas tekee töitään kun ajamme autolla, kävelemme tai teemme arjen päivittäisiä pikku askareita, jolloin emme aktiivisesti mieti mitään.

Itse olen huomannut, että aamuyöstä ja varhain aamulla mieleni kuhisee ideoita. Ne on kuitenkin kirjattava välittömästi ylös, jos haluan ne muistaa vielä ylös herättyäni.

Milloin sinä tunnet olevasi luovimmillasi?

muistiinpano

The MacGyver Secret käytännössä

The MacGyver Secretissä kaivat esiin sisäisen Ihmemiehesi (tai -naisesi) auttamaan sinua elämäsi haasteissa. Yritätkö yleensä aktiivisesti ajattelemalla ratkaista elämäsi ongelmat? Tässä menetelmässä teemme juuri päinvastoin.Seuraavaksi käyn läpi menetelmän kulun.

Aloitus:

 • Mieti, mihin ongelmaan tai kysymyksen haluat vastauksen. Mitä selkeämpi ja yksityiskohtaisempi kysymys on kyseessä, sitä selkeämmän vastauksen tulet saamaan. Jos esimerkiksi kysyt: Miten saan haluamani elämässä, vastaus tulee mitä todennäköisimmin olemaan yhtä epämääräinen kuin kysymyksesi tai vastakysymys: Mitä sitten haluat elämässäsi? Jos taas kysyt: Millä eri keinoilla voisin saada lisää rahaa seuraavan vuoden aikana? Vastauskin tulee varmasti olemaan yksityiskohtaisempi. Kysymys voi liittyä aivan mihin tahansa elämäsi ongelmaan, kunhan vain muotoilet sen mahdollisimman tarkasti. Voit toki esittää useampiakin kysymyksiä. Älä jumitu tässä vaiheessa ihmettelemään, mistä vastaus kysymykseen ilmestyy. Kysy.
 • Ota kynä ja paperia. Kirjoita ongelmasi (yksi tai useampi tai koko sivullinen yhtä ongelmaa) paperille – mieluiten kaunokirjoituksella. Huomio: on aivan oleellista, että kirjoitat ongelman tai kysymyksen käsin paperille etkä älylaitteelle tai tietokoneelle. Käsinkirjoittaminen on tärkeä osa ongelmanratkaisua.

Jatko:

 • Pyydä sisäistä MacGyveriasi ratkaisemaan ongelma. Ei ole väliä, pyydätkö ääneen vai itseksesi mutta sinun on pyydettävä vastausta kysymykseen. Muistathan, että alkuperäisessä sarjassakin Angus MavGyver kävi sisäistä dialogia ratkaistessaan ongelmaa. Hän esimerkiksi saattoi selittää: Ok, meidän täytyy päästä ulos täältä kellarista ennen kuin sormeiltu painekattila räjähtää. Ovi on teljetty kiinni ja muita ulosmenoaukkoja ei ole. Mitä voin tehdä? Sen jälkeen Ihmemies alkoi kartoittaa, mitä välineistöä lähistöltä löytyy. Ja lopun tiedättekin.
 • Aseta MacGyverillesi aikaraja, mihin mennessä tarvitset ratkaisun ongelmaan. Esimerkiksi vuorokauden sisällä. Monimutkainen kysymys voi viedä kauemman aikaa tai vaatia tarkentavia kysymyksiä myöhemmin. Voit kuitenkin aina kysyä lisää, kunhan vain kirjoitat kysymykset käsin paperille.
 • Nyt olet kirjoittanut kysymyksesi paperille ja pyytänyt apua. Tässä vaiheessa unohdat koko asian! Anna sisäisen keksijäsi ratkaista asia.
Ilmastointiteippi

Tee jotain muuta:

 • Tee siis välillä jotain aivan muuta. Toiminnan pitää olla sellaista, että se pitää tietoisen mielesi kiireisenä tehtävän asian parissa. Esimerkiksi palapelin tekeminen, nikkarointi, kävelylenkki tai ruoanlaitto ovat hyviä vaihtoehtoja. Toiminta saa mielellään olla jollain tasolla fyysistä. Älä kuitenkaan mieti ratkaistavaa ongelmaa! Kiellettyjä toimintoja ovat TV:n katselu (ironisesti), lukeminen, keskustelu, musiikin tai toisen ihmisen kuuntelu ja kirjoittaminen. Ei myöskään pleikalla tai tietokoneella/älypuhelimella pelaamista. Äläkä mene päiväunille. Minimoi kaikenlainen kommunikaatio äläkä tee mitään liian haastavaa tai luovaa. Arkiset, tutut askareet ovat hyvä esimerkki. Näiden askareiden tarkoitus on pitää alitajuntasi hautomassa ja kypsyttelemässä vastausta kysymykseen sillä aikaa kun sinä itse (ja tietoinen mielesi) keskityt johonkin aivan muuhun.

Aikarajan umpeuduttua:

 • Seuraavaksi MacGyverillesi asettamasi aikarajan umpeuduttua pyydät vastausta kysymykseen. Ota esille kirjoittamasi kysymys ja kynä. Voit myös lukea pulman ääneen. Pyydä jälleen apua Ihmemieheltäsi (tai -naiseltasi). Ei ole väliä, missä muodossa sen teet, mutta tee se. Tarkoitus on käydä sisäistä dialogia alitajuntasi kanssa.
 • Ala kirjoittamaan. Voit kirjoittaa kauppalistaa, laulun sanoja, rukousta, dialogia, muistilistaa tai ihan mitä tahansa höpönlöpöä kunhan kirjoitat. Hetken kuluttua huomaat, että vastaukset ongelmaasi alkavat ilmestyä päähäsi! Ja luonnollisesti kirjoitat ne sitä mukaa ylös. Käyt parhaillasi sisäistä dialogia oman MacGyverisi kanssa. Uskomatonta, eikö totta? Kun pyydät vastausta, saat sen.

Muistettavaa:

 • Voi käydä niin, että kesken vastauksen kirjoittamisen mielesi harhailee etkä saa enää vastauksen päästä kiinni. Se ei ole vakavaa. Ala taas kirjoittaa mitä tahansa muuta, niin löydät jälleen sisäisen äänesi.
 • Voit aina kysyä lisää, jos ensimmäiset vastaukset eivät tunnu riittävän.
 • Henkilökohtaiset kuten parisuhteeseen liittyvät kysymykset voivat viedä enemmän aikaa ratkaista. Luonnollisesti ne ovatkin monisäikeisempiä kysymyksiä kuin vaikkapa: Kuinka pyydän palkankorotusta niin että pomo antaa sen vaikka on vähän vastentahtoinen?
 • Ole kärsivällinen, jos vastausta ei aivan heti kuulu. Haluathan vastauksen, joka ratkaisee ongelmasi etkä ainoastaan nopeaa vastausta?

Ongelmanratkaisu voi olla näinkin helppoa.

Uteliaana ihmisenä ja MacGyver-fanina kävinkin heti tuumasta toimeen ja ryhdyin kirjoittamaan ylös kysymyksiä, joihin kaipaan vastausta. Nyt vain odottelen, että Ihmenaiselleni asettamani aikaraja umpeutuu ja voin alkaa kirjaamaan vastauksia paperille. Lupaan kertoa täällä tuloksista – sainko ratkaisun ongelmaani vaiko en?

Mitä luulet, voisiko The MacGyver Secret olla kokeilemisen arvoinen juttu sinulle?

Lisätietoa ongelmanratkaisumenetelmästä löydät alta.

Lähde: The MacGyver Secret Quick Start Guide© (Copyright 2016 MacGyver Solutions)